[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

Benauwdheid

Gepost door Veronique 
Benauwdheid
17 November 2008 10:50
Dag allemaal,

ik hoor bij velen van jullie klachten van benauwdheid. Ik had hier voorheen nooit last van, tot deze zomer.
Omdat het zo plotseling opkwam en ik geen paniekaanval had gehad hiervoor of tijdens werd er eerst gedacht aan astma, maar medicijnen hiertegen (luchtwegverwijderaars) hielpen niets (ging ik wel licht van HyperVentileren). Vervolgens getest voor allergie, ook zonder resultaat.
Uiteindelijk is het ook heel plotseling weer verdwenen, alsof er iets "doorschoot/wegschoot" (waardoor ik er van overtuigd was dat ik een longembolietje had gehad). Daarna nog af en toe korte periodes van benauwdheid gehad, maar was het eigenlijk weg.
Tot nu dan. Vorige week heb ik heel veel last gehad van duidelijke hyperventilatie-aanvallen. En de tweede dag begon die benauwdheid weer. En nu heb ik af en aan last. Dat is ook zoiets raars waar de dokter geen weg mee kan: het komt opeens opzetten, wordt erger, gaat weer wat weg, is soms opeens helemaal weg, komt vervolgens een minuut later weer terug, dat wisselt soms echt met de minuut. Of het blijft de hele dag op de achtergrond aanwezig.
Het is toch niet logisch dat dit zo snel wisselt? Ik moet dan ook vaak hoesten, maar ik voel ook dat er niet echt iets zit. Soms wat doorzichtig slijm, maar de dokter vond dat mijn longen schoon klonken.
Oh ja, mijn neus zit ook bijna chronisch verstopt en dat wordt tijdens die benauwdheid vaak erger, ook weer zonder dat er slijm zit. En net als de benauwdheid is die verstopte neus vaak ook ineens weer weg of weer terug.
Ook heb ik al de hele week last van pijn in m'n rug, schouders, ribben. Voelt echt als spierpijn. Toch heb ik niks raars gedaan, waarschijnlijk een gevolg van geforceerd ademhalen?
Hoe is dit te rijmen en wordt deze benauwdheid echt veroorzaken/'>oorzaakt door chronische hyperventilatie? Kan misschien Rob dit uitleggen?

Re: Benauwdheid
17 November 2008 11:06
Hey Veronique..

Ik heb precies hetzelfde hoor! En ik heb zelfs een longfoto gehad, omdat ze dachten dat ik misschien een longembolie had.... Maar alles zag er supernetjes uit, dus denk dat het toch echt iets van hyperventilatie is?! Zou het eigenlijk ook wel graag willen weten, want ik loop soms ook dagen met een soort (lijkt wel) slijmprop in me keel die niet weg te slikken valt. Mijn neus zit dicht en ik heb veel last van bloedneuzen. Het meest vervelende vind ik nog dat vervelende droge gevoel in mijn mond en keel......

De benauwdheid bij mij is trouwens ook het ene moment erger dan het andere.....Kan er geen peil op trekken, behalve dat het s'avonds vaak wat erger is.

Groetjes Bernice
Re: Benauwdheid
17 November 2008 15:19
Hai Veronique,

Ik zal je vraag even doorgeven aan Rob. [:]winking smiley[/:]

Groetjes van Ellen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.

HyperVen
Re: Benauwdheid
17 November 2008 16:02
Hey,

Allemaal hééél herkenbaar: hoesten, droge keel, neus verstopt [:]confused smiley?[/:]
zonder een echte medische oorzaken/'>oorzaak.
knap vervelend!

Groeten,
Hannelore

Re: Benauwdheid
17 November 2008 17:32
Hallo Veronique,

Ten eerste de reden waarom je niet continue last hebt, maar in bepaalde perioden / momenten. Zie daarvoor de verklaring in deze posting van forum 3:

Kan het zijn dat (chronische) hyperventilatie niet continu aanwezig is?

[www].hyperventilatie.info/phorum/read.php?f=18&i=351&t=351

De benauwdheid wordt veroorzaken/'>oorzaakt door een combinatie van factoren:

De benauwdheid komt omdat het ademcentrum is ingesteld geraakt op een (veel) te lage zuurgraad in het bloed. Bij geringe stijging van die zuurgraad triggert het ademcentrum meteen de ademhaling. Daardoor ga je te snel ademhalen. De trigger om in te ademen komt al terwijl je nog uitademt en dat geeft een benauwd gevoel... Daarnaast zijn de bloedvaten vernauwd door de te lage zuurgraad. Daardoor is de zuurstofaanvoer naar de weefsels verminderd. Daar boven op komt dan ook nog, dat de rode bloedlichaampjes in een alkalische omgeving hun zuurstof niet goed kunnen afgeven aan de weefsels. De hersenen registreren dan ook tekorten. Deze drie factoren samen veroorzaken het benauwde gevoel.

De hersenen proberen als het ware door een benauwd gevoel te geven de ademhaling te stimuleren om harder te werken. Het gevaar is dat als je er aan toegeeft, je in een chronische hyperventilatie aanval kan belanden. De adem inhouden kan helpen om het gevoel te verminderen, maar alleen als je dat al vaker getrained hebt met HyperVen. Zonder training leidt het inhouden van de adem dikwijls juist tot een aanval, omdat we absoluut niet weten hoe om te gaan met die tijdelijke verhoging van de zuurgraad in het bloed. Ik zou zeggen als je al een maandje getrained hebt met HyperVen, je redelijk veilig deze methode kan gebruiken om het benauwde gevoel te verjagen.

ps. iets eten wil ook wel eens helpen, althans voor even dan...

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.

Rob Gravesteijn
HyperVen



Rob Gravesteijn
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Re: Benauwdheid
19 November 2008 12:43
Hoi Rob,

Dank je voor je reactie! Als je het zo uitlegt, begrijp ik beter wat er precies gebeurt in m'n lichaam en kan ik me er rustiger onder houden. Vaak als ik afgeleid ben/wordt stopt het weer vanzelf, ook een teken dat het niet "echt iets ernstigs is".

En fijn ook weer om te horen dat anderen het ook hebben! Dat vind ik echt het geweldige aan dit forum. Hoe vreemd je ook denkt dat je klacht is (en hoe onbenullig en aanstellerig de artsen het vaak vinden), hier blijkt telkens weer dat je niet de enige bent en dat stelt me vaak al veel gerust.[:](Y)[/:]

En inderdaad iets eten helpt ook, goed dat je me daar op wees. Ik weet nog van een aantal jaren terug toen ik het ook vrij heftig had, dat ik toen permanent met een zakje zuurtjes rondliep (kauwgum is geen goed idee, werkt bij mij averechts). Ik denk dat ik maar even naar de winkel ga om een extra grote familiezak...

groetjes, Veronique

Meer weten over het HyperVen programma?