[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

gegeneraliseerde angststoornis

Gepost door Debby 
gegeneraliseerde angststoornis
05 December 2008 14:44
ik vroeg me af of meer mensen hier op het forum een gegeneraliseerde angststoornis hebben.maak me dus druk over van alles en nog wat.en daar krijg ik dus hyperventilatie klachten van.met name maak ik me druk over ernstige ziektes.sta nu dus gemiddeld 3 keer per dag op de weegschaal om dat ik beslist niet wil afvallen want dan zal ik wel een ernstige ziekte hebben en die weegschaal geeft dus elke keer een ander gewicht aan.word gek van mezelf is het de ene week dit de andere week dat.ga gemiddeld 1 keer per week na de dokter nou zijn de hyperventilatie klachten wel stukken beter als een paar jaar geleden maar zie er gewoon tegen op om weer te HyperVennen.zelfs me man begrijpt me niet meer.nou heb ik dus de hele dag een soort raar leeg honger gevoel in me buik .denk dat het komt door teveel lucht inademen.ben de hele dag aan het malen het verpest alles. heeft iemand nog tips wat ik hier tegen kan doen?ben al een keer bij het riagg in behandeling geweest maar heeft niet echt geholpen.
Re: gegeneraliseerde angststoornis
05 December 2008 16:14
Hoi Debby,

Heel herkenbaar! Vooral dat met die weegschaal...dat heb ik ook wel eens gehad. Bij mij is het ook dan weer dit en dan weer dat waar ik de angstklachten door krijg.

Heeft ook te maken met een soort dwangmatige controle denk ik. En alle zaken die voor jou belangrijk zijn en waar je nooit 100% controle over kunt hebben (gezondheid en dergelijke) kunnen op elk willekeurig moment ineens heel obsessief worden. En je gezicht (als voorbeeld) is dan weer een indicator dat je wel of niet gezond bent (slaat eigenlijk nergens op maar ik herken het wel!).

Wat mij er een stuk beter op heeft gemaakt is het leren accepteren dat je niet overal controle op kunt uitoefenen. Dat heb ik gedeeltelijk alleen gedaan en gedeeltelijk met hulp van een psychotherapeut.

Dat lege honger gevoel ken ik ook als de beste. Ook erbij zweten kan dan heel irritant zijn. Ik denk niet dat dit komt door alleen te veel lucht inademen (waardoor je co2 daalt) maar ook doordat je spieren in je borst en buik niet ontspannen.

Wat en hoe je het schrijft is heel herkenbaar en ik kan je dan ook alleen maar zeggen dat ik voor je hoop dat je de stress snel kunt loslaten. Hoe ongeloofwaardig voor jezelf in zo'n situatie ook: al deze klachten komen door spanning/hyperventilatie en worden hierdoor ook in stand gehouden.

Ik zou wel gaan HyperVennen en ik zou spierontspanningsoefeningen gaan doen (zie webiste GGZ Drenthe).

Sterkte, enne.....je bent zeer zeker niet de enige smiling smiley

Mark
Re: gegeneraliseerde angststoornis
05 December 2008 16:51
bedankt voor je mailtje en ga het nu ook proberen te accepteren en genieten van sinterklaas avond.
Re: gegeneraliseerde angststoornis
05 December 2008 19:06
Hi Debby,

Je vraagt of iemand tips heeft. Ik denk dat gaan HyperVennen wel een goed idee is, hoe lastig het ook is. Ook denk ik dat je voor jezelf echt in je hoofd moet gaan doen dat de angstklachten in het verlengde liggen met chronische hyperventilatie.

Ik heb in het begin van m'n "chronische hyperventilatie-carriere" ook hevige angst gehad om iets ergs te hebben, dat is vanzelf weg gegaan maar overgegaan op een angst voor flauwvallen met straatvrees als gevolg. Dit alles dus naar mijn idee/gevoel door de lichamelijk klachten. Dat psychische stuk heb ik aangepakt met een therapie speciaal voor angst- en dwangstoornissen.
(***Voor mensen met niet leefbare angstproblematiek:Marina de Wolf Centrum. Google ze***)
De lichamelijke klachten bleven en ik ging dus verder zoeken en kwam uit bij deze site en dus chronische hyperventilatie.

Wat ik wil zeggen, de angst die je hebt, ontzettend vervelend, herken het als geen ander, maar probeer de combinatie met chronische hyperventilatie te zien.
Je zegt dat je je hyperventilatie klachten al stuk minder zijn dan jaren terug, dus ik neem aan dat je onderzoeken hebt gedaan voor chronische hyperventilatie en dus verstandelijk weet dat de lichamelijke klachten die je ervaart door de chronische hyperventilatie komen? Dan lijkt het bij jou andersom dan bij mij. Lichamelijk klachten minder, maar psychische klachten blijven/meer. Hmmmm, dan dat psychische stukkie goed aanpakken denk ik. Riagg heeft Absoluut niet mijn voorkeur. Er zijn meerdere angst-therapieën door het hele land. Anders een psycholoog/psychotherapeut uit de Gouden Gids pakken.

Er is een oplossing, doorsnuffelen tot je hetgeen hebt gevonden dat je aanspreekt. Ontspanningsoefeningen zoals Mark hierboven zegt, lijkt me goed idee. Al was dat voor mij in die tijd niet te doen. Niet toegeven aan de drang jezelf te controleren. Maar ja, haha, kan ik wel zeggen, maar weet hoe moeilijk dat is. Je weet exact wat je wel en niet moet doen, en dat is juist het nare ervan. Je weet dat je "onzinnig" bezig bent en kan het niet laten. Verdrietig word ik daarvan, als ik aan dat gevoel terug denk.

Maar oke, misschien zit ik wel dingen te brabbelen waar je niet op zat te wachten [:]smiling smiley[/:]
Stop het reële in je hoofd, HyperVennen, ontspannensoefeningen, bewegen, mediteren.

Fijn weekend, Lenah

Hey Debby en de rest,

heel herkenbaar hoor, ik ben sommige dagen zo angstig, dat ik niet weet waar ik het zoeken moet!![:]sad smiley([/:]

Pijn op mijn borst > ik denk een hartafwijking te hebben of een infarct , terwijl ik meerdere x-en een hartfilmpje heb gehad, 26 ben en een laag cholestrol... (ik bedoel, hoe groot..of beter gezegd klein is die kans?!?!)En het wil er nog steeds niet in bij mij dat de pijn op mijn borst misschien wel van verkrampt liggen (idd Mark, aangespannen spieren) komt, de kortademigheid van chronische hyperventilatie en die heerlijke verkoudheid die op het moment zo fijn heerst....

Steken en pijn in me hoofd> ik denk een hersenbloeding te krijgen, en dat terwijl ik migraine heb, of ik ben ongesteld (heb mijn hele leven al pijn op me borst en afschuwelijke druk op me koppie als ik op het laatst van mijn menstruatie zit, heeft te maken met een wat lage bloeddruk en bloedarmoede)... Maar op zo'n moment wil dat er niet in.

Eerder als ik zo'n aanval kreeg, had ik de neiging weg te rennen. Want het hele stomme van dit verhaal is, dat mijn grootste angst is, dat andere mensen zien als ik onderuit ga[:]moody smiley[/:].... Vind het zelf een vreemde reactie!

Ik heb net mijn 1ste rondes gesprekken bij de psycholoog er op zitten en ze gaan mij toch in het team angst plaatsen.... En hoop toch binnen nu en een half jaar hierdoor weer wat beter in mijn vel te zitten. Ben tenslotte op van alles onderzocht lichamelijk en ik leek kerngezond (op een vervelende protesterende spastische darm na dan, maar heb ik al mijn hele leven). En nu kan ik dat heel rationeel zeggen, maar als ik 1maal in de gedachte zit van een hartaanval/hersenbloeding/kortademige toestand kom ik daar niet uit, tot dat ik de volgende dag opsta en het weer kwijt ben. Soms duurt het ook een paar dagen zo'n aanval. Ligt er maar net aan, hoe sterk ik ben... Heb ik goed geslapen, goed gegeten en wat is er in mijn omgeving gebeurd.

In tegenstelling tot jou Debby, hoop ik dat bij mij de behandeling wel gaat helpen, heb er iig een goed gevoel over en wil nogal graag! Want het stomme is, dat ik verder eigenlijk best wel positief in het leven sta! Ik heb nog heel veel plannen, heb een kleine meid, dat alleen al is een reden om te leven!

Ontspanningoefeningen zie ik niet zitten... Heb al eens yoga geprobeerd, maar kan niet zeggen dat het hielp, sterker nog, kon me totaal niet concentreren!Ik ga het nu proberen met baantjes trekken in het zwembad 1x id week. Heb totaal geen conditie, dus hoop door dat op te bouwen, dat HyperVen ook beter gaat, want dat werkt nog niet echt voor mij (ben ook nog maar 8 dagen bezig![:]winking smiley[/:]

Heel veel sterkte jullie!

Groetjes Bernice
Re: gegeneraliseerde angststoornis
10 December 2008 16:08
nou heb dus besloten om toch naar een psychiater te gaan voor de angsten.want dat is denk ik mijn ergste klacht.nou mijn dokter vind het waarschijnlijk niet nodig om een bloedtest of dergelijks te doen .ben laatst alleen op hb gehalte getest en bloeddruk.weet je ik weet donders goed dat het bij mij door chronische hyperventilatie komt.ben eigenlijk vanaf mijn pubertijd al aan HyperVentileren maar eerst alleen aanvallen met flauwvallen.en later de chronische vorm.toen ik in 2004 met de chronische vorm in aanraking kwam heb ik het hele circus eigenlijk al doorlopen .en heb HyperVen gedaan ,maar door mijn zwangerschap in 2005 moest ik op het eind er mee stoppen.ging eigenlijk heel goed maar de laatste tijd meer angsten dus meer klachten.
Re: gegeneraliseerde angststoornis
10 December 2008 17:04
Hai Debby,

Je zegt: "heb HyperVen gedaan ,maar door mijn zwangerschap in 2005 moest ik op het eind er mee stoppen.ging eigenlijk heel goed maar de laatste tijd meer angsten dus meer klachten"

Waarop pak je buiten het feit dat je weer naar de psychiater gaat, niet gewoon HyperVen weer op?

Het heeft je de 1e keer geholpen, dus dan mag je ervan uit gaan dat het deze keer ook werkt.

Ik heb precies hetzelfde gedaan. Bij mij zijn de oorzaken nog aanwezig waardoor ik chronisch kan gaan HyperVentileren en 1x in de zoveel tijd HyperVen ik weer, waardoor ik weer een klachtenvrij ben.

Hartelijke groetjes
Ellen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.

HyperVen

Meer weten over het HyperVen programma?