[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

Even voorstellen..

Gepost door Lilian 
Even voorstellen..
29 January 2009 13:08
Hoi allemaal!
Ik ben nieuw op dit forum en wil me even voorstellen.
Ik ben dus Lilian, 21 jaar, en sinds 1 jaar heb ik last van hevige paniekaanvallen. Het is een poosje beter gegaan dankzij AD medicijnen maar toen ik daarmee stopte kon ik weer van vooraf aan beginnen[:]confused smiley?[/:]
Sinds kort ben ik gebruiker van HyperVen.
Wat ik zo raar vind is het gevoel dat ik me niet mag ontspannen, want als ik me voor mijn gevoel een keer ontspannen voel komen er allemaal rare klachten, bv. na HyperVennen of als ik voor mijn gevoel lekker ontspannen in bed lig.Hartkloppingen, warm brandend hoofd enz. herkennen jullie dat?
Soms denk ik ben ik op jonge leeftijd in de overgang ofzo?
Net als vandaag heb ik zo een dag dat ik amper de deur uit durf, bang om flauw te vallen en dood te gaan.
Soms heb ik echt dat gevoel, net als gisterav op mn werk in bejaardenhuis.Ik was rustig met de was bezig en opeens voel ik me onwel worden. Misselijk, warm, gewoon erg naar. Dan denk ik: zie je ik heb toch een een of andere ziekte want het komt uit het niets!
Ik hoop dat ik met jullie wat ervaringen kan uitwissellen over die [:]:|[/:][:]:||[/:][:]sad smiley(([/:]hyperventilatie.

Groetjes, Lilian
Re: Even voorstellen..
29 January 2009 13:44
Hoi Lilian, welkom!

Je klachten komen echt bekend over. Je voelt je goed en denkt "Ahhh... alles loopt lekker" en 2 seconden erna voel je je opeens zwaar in het hoofd, vreemde gewaarwording die je lijf doortrekt, deprie of gevoelensloos, en dan wat ongezond of de indruk flauw te vallen + je hart dat zwaar en/of snel bonst, of onregelmatig.

Het is ook typisch dat ontspanningen juist met de rare klachten gelinkt zijn. we staan helemaal open en zijn ons van alles bewust, dus de minste vreemde gewaarwording/hartslag, gaan we ietwat sneller of anders ademen en worden de klachten erger.

Persoonlijk raad ik toch aan, om zelfs wanneer je bang bent de deur uit te gaan en op stap. Er zal je heus niets overkomen. Indien je nare gevoelens voelt opkomen, blijf ze dan telkens negeren, en doe gewoon voort waarmee je bezig bent, maar met een ietwat rustiger ademhaling. De eerste keren is het moeilijk, maar daarna merk je dat alles toch wegtrekt na een tijdje en ben je blij dat je de stap hebt gezet!

Ik denk dat het vooral een probleem wordt wanneer je jezelf teveel beschermt (door bv. thuis te blijven of bepaalde activiteiten te stoppen uit angst voor een hyperventilatie.aanval) want het is dan dat je echte fobieen creeert en duurt het heel wat langer om je erover te zetten.

Dus bij iedere nieuwe angst voor een situatie, toch de confrontatie aangaan. Er overkomt heus niets levensbedreigends.

Hoe lang ben je al juist bezig met HyperVennen & hoe vaak per dag? Voel je veranderingen?

PS. Ik had m'n eerste aanvallen ook ongeveer rond jouw leeftijd, of was enkele jaartjes jonger misschien nog. Maar ik ben lange periodes tussen toen en nu ook zo goed als klachtenloos geweest.

Groetjes, Aaria
Re: Even voorstellen..
29 January 2009 14:42
Hai Lillian,

Aaria geeft je hele goede adviezen.

Dat de klachten komen tijdens het ontspannen is bekend bij chronische hyperventilatie.
Op het moment dat je ontspant laat het lichaam de stress los, waardoor je die "rare" klachten krijgt. Er zijn ook veel mensen die dat bijvoorbeeld 's-nachts hebben als ze slapen, dan worden ze daar wakker van.
De meeste mensen gaan, als ze dit overdag hebben, dan allerlei dingen doen om zichzelf af te leiden, maar daar komt toch weer stress bij, waardoor de stress weer vast komt te zitten in je lichaam, dus je kan het het beste over je heen laten komen.

Voor wat betreft de angst geef ik Aaria gelijk. Blijf gewoon de dingen doen en verzeker jezelf ervan, via dit forum of boeken, dat er echt niets kan gebeuren, want er kan namelijk echt niets gebeuren.

Anders zit je straks, net zoals dat bij mij was, 8 jaar in huis en durf je niet meer naar buiten.
Dan ben je helemaal in de aap gelogeerd. [:]winking smiley[/:]

Klets maar lekker mee op het forum en vraag maar raak, daar zijn we voor, om elkaar te helpen.

Hartelijke groetjes van Ellen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.

HyperVen
Re: Even voorstellen..
29 January 2009 22:10
Hoi Lilian

Welkom op het forum.
Herkenning genoeg hier op het forum.
Je voelt je goed en ineens is het er weer en daar word je best
onzeker en angstig van.
Aaria en Ellen hebben je al advies gegeven dus dat hoef ik niet meer
te doen, maar hoop wel dat je hier je ei kwijt kan en dat dat al
wat spanning weghaalt.

Groetjes Vlinder
Re: Even voorstellen..
29 January 2009 23:50
Hoi,
Bedankt jullie allen voor de reacties.
Het gevoel dat ik niet de enige op deze wereld ben die zo gek in mekaar steekt helpt al een beetje[:]grinning smiley[/:]
Vanavond gelukkig weer eens een rustige avond gehad!

Groetjes Lilian
Re: Even voorstellen..
02 February 2009 22:16
Geen dank hoor Lilian. We helpen elkaar, want vaak kan je
door het lezen van een antwoord al wat rustiger worden.
Of soms lees je iets en dan denk je, hee dat ga ik ook proberen
en dan heb je automatisch toch weer moed. Ja toch.

Hoop dat je inmiddels nog veel rustige avonden hebt gehad.

groetjes Vlinder

Meer weten over het HyperVen programma?