[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

Cognitieve gedragstherapie

Gepost door Priscilla 
Cognitieve gedragstherapie
03 February 2009 13:57
Hallo allemaal,

Ik zal jullie even op de hoogte brengen van mijn gesteldheid op het moment,
het gaat redelijk met ups en down, ben bij de dokter geweest (aantal maal omdat ik het nu echt zat was), haar leek antidepressiva wel iets om de angst voor een aanval te ondrukken maar aangezien ik graag zwanger wil worden zodra ik zo goed als van de hyperventilatie genezen ben, raadde ze mij dit niet, zit nu wel aan de Sintjanskruid, is ook niet goed als je zwanger wilt worden maar als ik dat dus wel kan ik er wel sneller mee stoppen dan antidepressiva.

Ik ga nu volgende week dinsdag na overleg met mijn arts in therapie, cognitivieve gedragstherapie, deze gaan me helpen de cirkel van hyperventilatie te doorbreken, hebben jullie hier ervaring mee?

Gr. Pris
Re: Cognitieve gedragstherapie
03 February 2009 16:31
Hai Priscilla,

Ik heb ervaring met cognitieve gedragstherapie en ik heb er heel veel baat bij gehad.
Ik heb leren accepteren dat ik chronische hyperventilatie had.
Ik heb geleerd om met de angst om te gaan en nog vele dingen meer.

Maar ik heb niet geleerd om geen chronische hyperventilatie meer te hebben, want dat is, achteraf gezien, onmogelijk, omdat echte chronische hyperventilatie te maken heeft met een verkeerd afgesteld ademcentrum en dat moest ik op een andere manier aanpakken.
Voor mij heeft HyperVen daar erg bij geholpen.

Begrijp je wat ik bedoel?

Groetjes van Ellen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Re: Cognitieve gedragstherapie
03 February 2009 18:18
Hoi,

Ik heb ook cognitieve gedragstherapie, wil zwanger worden, maar slik toch anti- depressiva. Ik slik sertraline. Daar mee mag je gewoon zwanger worden en zelfs borstvoeding geven. BIj mij helpt het de scherpe randjes van de angst ervan af. De angst gaat er niet helemaal weg van maar kan nu gewoon werken en mijn gewone leven leiden.
De cognitieve gedragstherapie heb ik in het jaar dat ik het heb nog niet zoveel aan gehad. Wel leer je verkeerde denkpatronen van jezelf te ontdekken das wel handig. Maar daar moet je ook in de jaren in groeien en heeft dus heel veel tijd nodig. Ik zit op een speciale angstpoli.

Groetjes, Lilian
Re: Cognitieve gedragstherapie
03 February 2009 18:35
Hèhhh... ik wil ook al een tijdje zwanger worden. Zou chronische hyperventilatie hier dan toch wat mee gelinkt zijn?? Het fijt dat we zo op onze gezondheid gefixeerd zijn of zo?? Bij mij is het zwanger worden op zich zeker geen obsessie. Wat wel heel belangrijk is voor me, is dat ik in goede geestelijke en fysieke gezondheid ben wanneer ik zwanger ben, en misschien zou ik hier gewoon wat minder mee moeten inzitten... Groetjes, Aaria
Re: Cognitieve gedragstherapie
03 February 2009 20:59
ik heb sinds een paar maanden cognitieve thearapie en dat werkt uitstekend!

Net zoals Ellen beschrijft is t niet voldoende om de chronische hyperventilatie op te lossen. Het doorbreekt wel onbewuste gedachtenpatronen en handelingen waardoor het samen met HyperVennen snel resultaat boekt
Re: Cognitieve gedragstherapie
04 February 2009 09:56
Kan iemand mij vertellen wat de manier van werken is bij cognitieve therapie is?

Is dit alleen praten?

Groetjes Sandra.
Re: Cognitieve gedragstherapie
04 February 2009 11:23
Hoi Sandra, het is alleen praten. Met cognietieve therapie ontleedt je je denkpatroon en de daarbij behorende hamdelingen. Je krijgt eerst inzicht in wat je nou eigenlijk precies denkt en waar die gedachten ooit hun oorsprong vonden (zit meestal aan onverwerkte en /of onbewuste ervaringen vast) en daarna kijk je hoe reeel (of meestal irreeel) die gedachten zijn en hoe je die langzaam maar zeker om kunt buigen naar gedachten ( en dus ook beleving) die meer kloppen bij de realiteit. Daarna ga ja dmv oefenen de nieuwe gedachten in de praktijk brengen
Het is een therapie van onderzoek ,verwerking, oefening, verandering.

Ik volg deze nu ivm angsten en fobieeen en ik heb tot nu toe veel winst behaald. Ik ga weer gewoon ontspannen boodschappen doen en ook t autorijden verder van huis gaat iedere dag beter en beter. De kern van mijn angst zat in mijn kindertijd en eigenlijk in hele onnozele dingetjes. Ik zou daar zelf nooit opgekomen zijn. Doordat de cognitieve therapeut je steeds spiegelt in je patroon van denken, handelen en voelen doorzie je zelf wat je doet en wat je zou kunnen veranderen.

Gaat t met jou weer beter nu?
liefs, erika



Bericht bewerkt (04-02-2009 13:33)
Re: Cognitieve gedragstherapie
04 February 2009 18:55
hi Erika.
is idd zo. Is goede manier, mits goede therapeut

Ellen
je onderschrijft HIER wat ik je in andere thread vroeg.
Dit gaat altijd SAMEN, je kunt imo niet zeggen dat HyperVen ALLEEN je chronische hyperventilatie oplost..
het is combineren, afleiding , aanpakken probleemgebieden en dan uiteindelijk valt de puzzel beter en ga je herkennen, erkennen, ondervangen en doorbreek je de angst cirkel (minder angst is minder adrenaline, no adrenaline , cortisol,etc.. minder arousal op zenuwstelsel dus uiteindelijk meer rust , waardoor je systeem rustig weer herstelt. symphaticus parasympathicus die rust moet verzorgen.

bij veel hypers angstklachten is overprikkelt zenuwstelsel sympathicus medeverantwoordelijk.


dat HyperVen hierbij helpt en versnelt zal zeker. Ik heb er geen ervaring mee, maar geloof je gelijk.



Bericht bewerkt (04-02-2009 19:02)
Re: Cognitieve gedragstherapie
05 February 2009 14:52
lieve allemaal

Allemaal bedankt voor jullie reactie, ik ben blij dat de cognitieve gedragrstherapie bij
jullie een beetje geholpen heeft. Ik denk ook zeker dat als je je gedachtenpatroon veranderd je ook anders met bepaalde angsten om zal gaan, want chronische hyperventilatie ontstaat door een angst of verkeerd denken, waardoor je vervolgens verkeerd gaat ademen.

gr. Pris

Meer weten over het HyperVen programma?