[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

vraagjes over de juiste ademhaling

Gepost door Judith 
vraagjes over de juiste ademhaling
29 March 2010 20:49
Hoi Ellen, Rob en allemaal,
Eigenlijk zijn dit vragen voor Rob, maar iedere tip of uitleg is welkom, dus ik gooi 'm erin. Ben momenteel erg bezig met mijn ademhaling, wat ik nou eigenlijk, buiten dat het ademcentrum niet meer ok is, niet goed doe en wat de oplossing daarvoor is. Tevens maken een paar dingen me zo bang momenteel, dat ik mijn leven kwijt ben.
- ik merk dat ik ongeveer 15x per minuut (soms iets minder) oppervlakkig ademhaal. Ik merk ook dat ik mijn adem heel erg vaak vasthoud of liever gezegd niet lekker door laat stromen. Zeg maar: ik vlak 'm af. Soms als ik op de bank zit merk ik dat ik wel door mijn buik adem en dit voelt beter. Ik las dat bij de Buteyko therapie je de adem heel oppervlakkig moet houden en zo de zuchten (die ik elke minuut een paar keer MOET maken te onderdrukken. Je moet dus eigenlijk iets minder inademen dan je zou willen. Dit is echter geen normale diepe relaxte buikademhaling en nou weet ik het niet meer. Ik lees zoveel contraversiele dingen soms....

- Is er een manier om die zuchten op te vangen, buiten heel langzaam uit te ademen (want wat gebeurt er dan eigenlijk in mijn lichaam??)
Bijvoorbeeld, is het nog beter om, als ik dan toch MOET zuchten, dan maar meteen een keer de adem in te houden?

- Als ik zo oppervlakkig adem, krijg ik dan niet juist te weing zuurstof binnen? En compenseer ik dat dan door iedere keer die zucht? Deze vind ik erg belangrijk, want ik denk dat dit zo is. Dus een diepe ademhaling, zucht, als compensatie voor het snelle oppervlakkige ademhalen.

- Hoe kan het toch dat ik die zucht vaak niet kan maken, zeg maar, niet over dat randje kom? Die zucht is de enige opluchting voor dat rotgevoel.

- Soms als ik bijna in slaap ben merk ik dat ik weer schrik en er een zenuwachtige vlaag door mijn lichaam gaat omdat ik (volgens mij) vergeet te ademen. Ik heb dat tijdens het in slaap vallen en vind dat echt heel eng.

- Hoe kan het en zijn er mensen die dit ook hebben, dat ik als ik wakker word heel erg trillerig ben inwendig? Na een uurtje is het meestal weg en vraag me erg af wat dat toch is, ik ben dan slappig, net of alles tintelt en rilt en ook meteen angstig omdat ik denk dat er echt iets heel erg mis is met me. Het lijkt wel vanuit mijn armen te komen, als ik ze dan uitstrek trillen mijn handen.

Nou, dat is me het lijstje wel he, ik hoop dat Rob, Ellen of anderen me wat duidelijkheid en gerustheid kunnen geven, want ik word langzamerhand steeds meer onzeker.

groetjes Judith
Re: vraagjes over de juiste ademhaling
29 March 2010 21:01
Hai Judith,

Ik ga je vragen doorgeven aan Rob. winking smiley

Groetjes van Ellen

Antwoorden die door de Stichting HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Re: vraagjes over de juiste ademhaling
29 March 2010 21:28
Judith Schreef:
-------------------------------------------------------
> - Hoe kan het en zijn er mensen die dit ook
> hebben, dat ik als ik wakker word heel erg
> trillerig ben inwendig? Na een uurtje is het
> meestal weg en vraag me erg af wat dat toch is, ik
> ben dan slappig, net of alles tintelt en rilt en
> ook meteen angstig omdat ik denk dat er echt iets
> heel erg mis is met me. Het lijkt wel vanuit mijn
> armen te komen, als ik ze dan uitstrek trillen
> mijn handen.
>


Dat zal wel zijn omdat je in je slaap veel stress verwerkt.
Re: vraagjes over de juiste ademhaling
30 March 2010 21:22
Soms als ik bijna in slaap ben merk ik dat ik weer schrik en er een zenuwachtige vlaag door mijn lichaam gaat omdat ik (volgens mij) vergeet te ademen. Ik heb dat tijdens het in slaap vallen en vind dat echt heel eng.

- Hoe kan het en zijn er mensen die dit ook hebben, dat ik als ik wakker word heel erg trillerig ben inwendig? Na een uurtje is het meestal weg en vraag me erg af wat dat toch is, ik ben dan slappig, net of alles tintelt en rilt en ook meteen angstig omdat ik denk dat er echt iets heel erg mis is met me. Het lijkt wel vanuit mijn armen te komen, als ik ze dan uitstrek trillen mijn handen.

Hoi Judith,dit stukje wat je schreef daar heb ik namelijk ook heel erg veel last van, ik vind dit ook een angstig iets. Ik schiet dan overeind in mijn bed,meestal met een bonzend hart,en dan ben ik ook helemaal van slag. Duurd dan uren voor ik weer de slaap kan vatten, dus de volgende dag dus weer niet fit. Dat andere wat je schreef herken ik ook wel,maar bij dit dacht ik, goh heb een ander dat ook. Wat een akelige kwaal is het toch he? Ik hoop dat je van Rob antwoord krijgt hoe of wat te doen,ik volg het op de voet.

Groetjes van Maria7
Re: vraagjes over de juiste ademhaling
30 March 2010 21:23
Hoi Rob,

Bedankt voor je antwoord. Die zucht kan ik soms onderdrukken, maar niet vaak. Het enige wat me lukt is die zucht of gaap dan maar te laten komen en niet uit te blazen maar na de inademing van de zucht mijn adem in te houden, voldoet dat ook? Voelt eigenlijk hetzelfde als een trial. Dat betekent wel dat ik dat elke paar minuten wel een keer doe. Is dat niet erg? Want wat doe ik dan eigenlijk als ik mijn adem dan in houd? Wat gebeurt er dan met zuurstof/koolzuur?

AD medicijnen is het allerlaatste wat ik doe. Mijn lichaam reageert te sterk op medicatie en diep van binnen wil ik het echt niet.

Is het ook een optie om Buteyko samen met HyperVen te doen? Ik weet dat iemand dat gecombineerd heeft gedaan en er binnen 8 maanden vanaf was. Dat was overigens ook een vraag. Bij Buteyko ga je minder inademen dan je zou willen (dat is de oefening). Ik denk dat jij de therapie wel kent.

Leuk trouwens dat de site ook in Amerika te lezen is?!

groet Judith
Re: vraagjes over de juiste ademhaling
30 March 2010 21:30
Hoi Maria,

Volgens Rob denkelijk stressontlading, hij heeft hier niet echt op geantwoord, meer over het koud hebben, maar dat vind ik niet zo eng.
Wat ik beschreef is vreselijk, je schrikt je rot en het beangstigt me omdat ik dan denk dat ik gewoon zelf vergeet te ademen, dat is toch eng??? Die zenuwachtige vlaag is er dan ook meteen. Al met al duurt het 1 a 2 seconden, maar toch. Wat een wrak ben ik dat het zover is gekomen met me. Vroeger ging ik altijd lekker slapen om uit te rusten, tegenwoordig wordt het een martelgang op deze manier. Alles is gespannen. Ik denk dat je gewoon door hyperventileert als dit gebeurt denk je niet?

groetjes Judith

Meer weten over het HyperVen programma?