[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

nog een vraag

Gepost door Claudia 
nog een vraag
31 March 2010 19:41
Hallo!

Ik had nog een vraag, Hoe komt het nou eigenlijk dat je zo moe en uitgeput wordt van stressontladingen.
Momenteel voel ik me niet nerveus, ik slaap goed, maar ik ben hondsmoe, kan de hele dag wel slapen, als ik 3 meter loop ben ik buiten adem..
Heb dat wel eerder gehad, dus weet dat dat overgaat, maar was even nieuwsgierig waarom dat zo is.. het proces..

Thanks weer en groetjes
claudia
Re: nog een vraag
04 April 2010 18:46
Hai Claudia,

Ik ga aan Rob vragen of hij je dit kan uitleggen.

Fijne Paasdagen en Groetjes van Elle

Antwoorden die door de Stichting HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Re: nog een vraag
05 April 2010 10:25
Hallo Claudia,

De vermoeidheid wordt veroorzaken/'>oorzaakt door een aantal factoren die tegelijk optreden. Overigens zijn het niet de ontladingen zelf die vermoeidheid veroorzaken, maar eerder het vasthouden van de stress. Hoe zit dat nu precies:

  • ten eerste is - door chronische hyperventilatie - het milieu in ons organsime licht alkalisch. De rode bloedlichaampjes kunnen in een alkalisch milieu hun zuurstof niet goed afgeven, hetgeen al direct een vermoeid gevoel geeft
  • ten tweede is - wat ik hierboven al zei - het met name onze inspanning die wij moeten verrichten om de stress vast te houden een grote factor in het vermoeidheidsgevoel.

Dat laatste komt omdat we zoveel stress hebben opgeslagen dat - zodra we tot rust komen - de stress meteen begint te ontladen. Om te kunnen functioneren echter moeten we dat proces tegenhouden. Dat is dus wat je feitelijk aan het doen bent de hele dag, je verzetten tegen het ontladen van stress. Dat doen we omdat we bang zijn de controle te verliezen. Doe deze eenvoudige oefening eens: sluit je ogen en laat alles wat er gebeurt "gewoon" over je heen komen. Dat is een eerste stap naar meditatie. Je zult zien hoe moeilijk je dat vindt. Automatische zal je proberen de ontlading van stress tegen te houden omdat je bang bent voor controleverlies. Als je het punt bereikt dat je volkomen argeloos het proces van ontladen kunt toelaten, kan je in relatief korte tijd veel stress ontladen en neemt de vermoeidheid sterk af.

Doe die oefening overigens niet langer dan 15-20 minuten omdat je anders teveel stress losmaakt en je kunt maar een beperkte hoeveelheid tegelijk verwerken...

Rob Gravesteijn
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.

Meer weten over het HyperVen programma?