[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

Snelle hartslag

Gepost door Muriel 
Snelle hartslag
10 November 2010 09:44
Hallo Rob,

Ik zou graag met HyperVen starten maar ben niet zeker of ik wel CH heb. Ik zal beginnen bij het begin. Enkele weken geleden ben ik opgestaan met een raar gevoel in mijn buik. Ik voelde telkens mijn hart overslaan. Ben toen naar dokter gegaan en die zei dat het goedaardige hartoverslagen zijn. Dit is na een paar dagen overgegaan. Niet lang daarna merkte ik op als ik s' avonds in de zetel in slaap viel en wakker werd ik bij het opstaan een snelle hartslag had. In bed bleef dat een tijdje doorgaan, Ongeveer een hartslag van 100. Elke morgen als ik opsta versnelt mijn hartslag van 60 onmiddelijk naar 100. Ik hoef daarvoor zelfs niet te bewegen het gebeurt bij het rechtstaan. Soms tijdens mijn slaap word ik wakker met een snelle hartslag. Zelfs als ik mij gewoon van kant wissel gaat hij al de hoogte in. Wat mij opvalt is dat ik het bijna elke ochtend heb. Van het ogenblik dat ik ga zitten krijgt hij terug zijn normaal ritme. Weliswaar met overslagen. Als ik een tijdje zit gaat het stilaan over en heb ik er de rest van de dag niet veel last van. Waar ik dan ook enorm veel last van heb zijn oprispingen. Dat begint bij het opstaan en gaat zo heel de dag door. Ze blijven dan constant steken waardoor ik enorme pijnscheuten in mijn hartstreek krijg. Van het ogenblik dat mijn boer komt zijn de pijnen weg. Zou dit aan mijn maag kunnen liggen? Ik heb al een hele week een holter gedragen. De cardioloog zegt dat het om goedaardige ritmestoornissen gaat maar heeft geen verklaring bij de plotelinge versnelling bij het opstaan. Ik ga dinsdag voor een gastroscopie en hoop wat meer duidelijkheid te krijgen. Zou dit CH kunnen zijn en hoe verklaar je die plotelinge versnellingen. Kan iemand mij helpen? In het verleden heb ik wel CH gehad door oververmoeidheid, maar toen had ik heel andere klachten. Voosheid ijl in men hoofd enz. Dit heb ik nu niet. Mijn ademhaling lijkt ook normaal. Als ik inspanningen doe krijg ik wel op mijn adem maar dat is denk ik omdat ik dan moet boeren. Ik geraak er niet aan uit.

Groetjes Muriel
Re: Snelle hartslag
10 November 2010 10:23
Hai Muriel,

Ik zal Rob vragen of hij je vraag wilt beantwoorden.

Met vriendelijke groet,
Ellen

Antwoorden die door de Stichting HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Re: Snelle hartslag
17 November 2010 18:50
Hallo Muriel,

Als je hart al onderzocht is, is dat in iedergeval niet het probleem. Dus dat is het gelukkig niet. Blijft over wat het dan zou moeten zijn. Het zouden 'gewone' stress-uitingen kunnen zijn, mogelijk met chronische hyperventilatie in geringe mate. (Zie deze thread bijv. [url=http://www.HyperVen.org/phorum/read.php?18,7687]Kan het zijn dat chronische hyperventilatie niet continu aanwezig is?[/url]). Ik denk dat jij - omdat je aangeeft al een keer last van chronische hyperventilatie gehad te hebben - ergens rond de 50 van de schaal schommelt...

Overigens is het niet vreemd dat je bij het opstaan een versnelling krijgt van je hartfunctie. Dat heeft zo'n beetje iedereen namelijk. Je komt vanuit diepe rust (slaap) plotseling in beweging. Het lichaam reageert met adrenaline in de bloedbaan te brengen wat de hartfrequentie doet toenemen. Dat zal bij iedereen verschillend zijn, maar bij iedereen zal een toename merkbaar zijn. De ritmestoornissen zijn ook normaal bij mensen met chronische hyperventilatie, het hartritme is dan behoorlijk anders wanneer men inademt dan wanneer men uitademt.

Ik denk dat je teveel op je hart gefocust bent. Dat is niet vreemd, dat hebben heel veel mensen die met chronische hyperventilatie-achtige klachten rondlopen. Je zou HyperVen kunnen proberen. Het is niet schadelijk als je geen chronische hyperventilatie hebt overigens. Als je het eerst echt zeker wilt weten, zou je om een capnografisch onderzoek naar chronische hyperventilatie kunnen vragen. Die test wordt door een longarts gedaan.

Meer weten over het HyperVen programma?