[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

Wanneer uitademen?

Gepost door remon 
Wanneer uitademen?
03 December 2010 21:08
Hallo,

Ruim een week geleden ben ik begonnen HyperVen, ik vind het echter moeilijk om te bepalen wanneer ik uit moet ademen.
Ergens tussen 40 en 60 seconden begin ik een soort reflexademhalingen te krijgen, waarbij mijn borst (vaak relatief snel) op en neer gaat, alsof mijn lichaam wil ademhalen. Op de bewegingen zelf heb ik geen controle, maar ik kan mijn adem wel inhouden, ik denk dat ik enerzijds de beweging een beetje rem, zodat mijn longen wel vervormen, maar zonder van inhoud te veranderen, en anderzijds mijn keel dichtknijp, zodat er geen adem langs kan. Ik kan echter nog lang hierna mijn adem inhouden, omdat ik relatief weinig last heb van een benauwd gevoel. Dit gevoel neemt bovendien heel langzaam en erg onregelmatig toe, zodat er zich geen duidelijk moment aandient waarop "ik het niet langer houd". Mijn record is 90 seconden, maar als ik echt doorzet zou ik nog wel langer kunnen. Het uitademen voelt zo als een soort "vrije keuze", en ik wordt er erg onzeker van. Bovendien zeggen mijn scores hierdoor niets.
Ik denk overigens dat dit komt omdat ik in het verleden aan zwemmen heb gedaan (wedstrijdslag, maar niet heel intensief), waarbij ik veel onderwater zwom en getraind geraakte in steeds minder vaak ademhalen. Paradoxaal genoeg moest ik juist met dit sporten stoppen omdat ik me de dag erna door hyperventilatieklachten zo slecht voelde dat ik niet me ziek moest melden. Dit komt waarschijnlijk omdat ik met het sporten het ademcentrum stimuleerde en er juist van ging HyperVenteliren.

Mijn vraag is nu: Wanneer kan ik nu het beste uitademen? Ik wil uiteraard dat het programma optimaal werkt, want ik heb erg veel last van mijn chronische hyperventilatieklachten.
Daarnaast knijp ik soms mijn neus dicht, omdat ik bang ben dat ik anders per ongeluk toch een klein beetje in en uitadem. Is het verstandig om dit te doen of juist niet?

Alvast heel erg bedankt!
Remon



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 03/12/2010 21:10 door remon.
Re: Wanneer uitademen?
03 December 2010 22:42
Hai Remon,

Ik ga je vraag voorleggen aan Rob.
Ik weet het antwoord wel, maar ik denk dat jij ook graag de uitleg erbij wilt hebben waarom je dit zo moet doen en
Rob kan dat het beste uitleggen.

Hartelijke groetjes van Ellen

Antwoorden die door de Stichting HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Re: Wanneer uitademen?
04 December 2010 10:44
Hallo Remon,

Als ik jouw verhaal lees lijkt het mij dat je de boel aan het forceren bent. Als je borstspieren beginnen te trekken is dat een teken dat het ademcentrum de inademing wil triggeren. Op zich is het wel goed om het dan nog even uit te stellen, maar de therapie moet wel op een ongeforceerde manier verlopen. Dus ik denk dat je moet beginnen met uitademen zodra je die spieren voelt gaan trekken.

Over je neus dichthouden, dat is niet aan te raden omdat je mogelijk daardoor onwillekeurig de druk verlegd naar het binnenoor waardoor je oorproblemen kunt krijgen. Ik denk dat je een iets rustiger opbouw moet nastreven. Deze therapie heeft zn tijd nodig. Parelvissers kunnen ook niet van de ene op de andere dag 5 minuten onder water zwemmen, dat duurt ook maanden voordat ze dat niveau halen...

Rob Gravesteijn
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Re: Wanneer uitademen?
04 December 2010 11:43
Bedankt voor je antwoord Rob. Inderdaad besef ik dat genezing een heel langzaam proces is dat maanden, zoniet jaren in beslag neemt. Ik zit sinds Juni thuis met een zware burn-out, en in het begin dacht ik steeds van "volgende maand zal het wel over zijn", dan kwam ik dus van een koude kermis thuis maar dat doe ik nu niet meer gelukkig. Maar vergeleken met een half jaar geleden gaat het nu wel beter.

Ik heb nog een vraagje, ik las namelijk dat je eigenlijk een paar uur na de maaltijd moet HyperVennen, maar dit is voor mij moeilijk aangezien ik vaak eet (ben wel slank hoor), om de 2 a 3 uur wel redelijk wat. Is het dan een goed idee om direct na het opstaan voor het ontbijt een sessie te doen? Ik zal verder proberen in de namiddag nog een goed moment te vinden, maar langer dan 2 uur na de laatste maaltijd lukt denk ik echt niet.
Re: Wanneer uitademen?
05 December 2010 10:50
Hallo Remon,

De reden waarom je de therapie voor de maaltijd moet doen in plaats van vlak daarna, is dat het lichaam direct na het eten alles in het werkt stelt om het spijsverteringsproces in gang te zetten. De processen zijn dan primair daarop gericht en dat maakt het een stuk lastiger om de adem in te houden. Je zult ook zien dat de scores direct na een maaltijd beduidend lager zijn dan wanneer je 3 uur niets gegeten hebt en de spijsverteringsprocessen weer tot rust zijn gekomen. Daarnaast kan het inhouden van de adem "verkeerd vallen" als je net gegeten hebt, wat misselijkheid en - in extreme gevallen - soms zelf braken tot gevolg kan hebben.

Op zich is het wel goed om regelmatig wat te eten, maar dan kleine porties. Je kunt dan na een uur of twee uur de therapie doen omdat kleine porties natuurlijk veel sneller verwerkt worden door het lichaam.

Rob Gravesteijn
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.

Meer weten over het HyperVen programma?