[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

Continu klachten

Gepost door arnoa68 
Continu klachten
20 January 2011 13:56
Beste Rob / Ellen,

Is het ten gevolge van chronische hyperventilatie mogelijk dat je continu (pijn)klachten ervaart?

mvg,
Arno
Re: Continu klachten
20 January 2011 14:49
Hoi Arno,

Ik ga je vraag voorleggen aan Rob, die kan hier beter antwoord op geven.

Hartelijke groetjes van Ellen

Antwoorden die door de Stichting HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Re: Continu klachten
21 January 2011 14:22
Hallo Arno,

Als de zuurgraad in het organisme daalt, kan dat allerlei sensaties op de zenuwuiteinden opleveren. Pijn is een van de vele mogelijkheden. Daarnaast zie je ook vaak dat mensen allerlei spierpijnen hebben/krijgen. Dat komt omdat de spieren melkzuur afzetten om het CO2 verlies te compenseren. Dus het kan heel goed ten gevolge van chronische hyperventilatie zijn. Overigens zou ik wel altijd even andere zaken laten uitsluiten door de huisarts dan wel een specialist, want ondanks dat de klachten door chronische hyperventilatie veroorzaken/'>oorzaakt kunnen worden, kan het natuurlijk ook een andere oorzaken/'>oorzaak hebben…

Rob Gravesteijn
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Re: Continu klachten
21 January 2011 20:47
Hoi Rob,

Bedankt voor je reactie.
Ik heb vandaag bij de neuroloog het chronische hyperventilatie syndroom ter sprake gebracht naar aanleiding dat ik een saturatiewaarde van 99% had. Volgens hem was dit een volstrekt normale waarde, in tegenstelling tot mijn huisarts die zei dat het wel degelijk hyperventilatie is. Zelfs een waarde van 100% zou normaal zijn...
Bovendien zei de neuroloog dat hyperventilatie inderdaad de zuurgraad in het bloed kan beinvloeden, maar dat ze die meting natuurlijk niet gingen doen.
M.a.w. ik kwam geen steek verder wat betreft chronische hyperventilatie onderzoek bij de neuroloog... het lijkt wel of ze het ontkennen of er in ieder geval geen energie in willen steken...

Maar volgens mij komt jou dit bekend voor..


mvg,
Arno
Re: Continu klachten
21 January 2011 21:26
arnoa68 Schreef:
-------------------------------------------------------
> ...dat ik een saturatiewaarde van 99% had. Volgens hem was dit
> een volstrekt normale waarde, in tegenstelling tot
> mijn huisarts die zei dat het wel degelijk
> hyperventilatie is. Zelfs een waarde van 100% zou
> normaal zijn...

> Bovendien zei de neuroloog dat hyperventilatie
> inderdaad de zuurgraad in het bloed kan
> beinvloeden, maar dat ze die meting natuurlijk
> niet gingen doen.



99% is echt normaal, goed zelfs!
Je kunt vragen of ze bloedgassen willen prikken (bloed via vingerprik, 3 dunne buisjes). Dan kunnen ze de verhoudingen meten, kunnen ze heel eenvoudig weten of jij chronische hyperventilatie't. Hebben ze bij mij ook gedaan. Alleen niet echt iets voor een neuroloog lijkt me eigenlijk.
Re: Continu klachten
21 January 2011 22:26
Beste Melanie,

Bedankt voor je antwoord.
Bij wat voor arts heb jij bloed laten prikken, dan kan ik dat de volgende keer aangeven.

mvg,
Arno
Re: Continu klachten
22 January 2011 15:18
Kinderarts tongue sticking out smiley, andere keer op de Eerste Hulp.
Kun je gewoon aan de huisarts vragen, kan bij de normale bloedafname.
Re: Continu klachten
24 January 2011 09:28
Hoi Arno,

Zelf kreeg ik het 'bewijs' d.m.v. een hyperventilatieprovocatietest, dit gebeurt bij de longarts. De huisarts had mij hiervoor doorverwezen. Je moet wel duidelijk (laten) aangeven bij de longarts dat het om een dergelijke test gaat, want andere longonderzoeken zijn niet nodig (voor je het weet krijg je een heel rijtje onderzoeken over je heen). Zij nemen daar ook bloed af om het te testen voor chronische hyperventilatie; dit ging bij mij via de slagader in de pols (klinkt niet fijn, maar viel me mee). Klinkt wat raar, maar ik was blij te horen dat het chronische hyperventilatie was, zodat je eindelijk weet waar je aan moet werken.

Groetjes, Neeltje
Re: Continu klachten
24 January 2011 12:42
Bedankt Neeltje,

Had jij ook continu klachten of aanvalsgewijs?

mvg,
Arno
Re: Continu klachten
24 January 2011 22:30
Arno,

Ik had wel continu klachten; sommige waren altijd aanwezig (bijv. wazig zien, slecht kunnen concentreren) en andere klachten staken zo nu en dan de kop op (hartoverslagen, darmproblemen, spierkramp). Als er een weer verdwenen was, kwam er een ander voor in de plaats. Omdat ik nog nooit van chronische hyperventilatie had gehoord, ben ik dus zoals vele anderen gedurende een aantal jaren voor elk "kwaaltje" bij verschillende specialisten geweest: van cardioloog tot internist en van oogarts tot longarts. Toevallig kwam ik op een site een verhaal tegen over chronische hyperventilatie en toen vielen alle puzzelstukjes (oftewel heel diverse klachten) op hun plaats.... En dat moet je dan zelf aan de huisarts vertellen. Verwacht geen oplossingen of hulp van medische specialisten op het gebied van chronische hyperventilatie. Integendeel, 'ik las teveel op internet' en 'ik ging er niet dood aan' en koude blauwe handen? 'Ach mevrouw dat is een vrouwenkwaaltje'. Oftewel: ik ben de longarts nog net niet aangevlogen angry smiley en ben met de uitdraaien van de testen het ziekenhuis uitgelopen en vrolijk met HyperVen begonnen. En het werkt, ben er nog (lang) niet, maar er zit vooruitgang in!smiling smiley

Groet, Neeltje
Re: Continu klachten
25 January 2011 11:42
Hoi Neeltje,

Bedankt voor je reactie. Ik herken precies de reacties van specialisten die je beschrijft. Ook ik heb het hele circus doorlopen van KNO, oogarts (waar je wordt weggestuurd met een paar zinloze druppels en de boodschap ik hoef u niet meer terug te zien...ik denk dan waarom geef je dan druppels?????) tot aan MRI hersenscans aan toe. En als je over chronische hyperventilatie begint kijken ze je vol onbegrip aan, en als je verwijst naar de website beginnen ze nog net niet te lachen, maar tussen alle lol door kunnen ze mij niet vertellen wat ik dan wel mankeer! Erg frustrerend allemaal...
Dus ik vaar mijn eigen koers en ga lekker door met HyperVennen...baat het niet dan schaadt het ook niet.

groet,
Arno
Re: Continu klachten
25 January 2011 23:43
Hoi Arno,

Het is inderdaad een kwestie van op je gevoel afgaan. Rob kan als ervaringsdeskundige betere uitleg over chronische hyperventilatie geven, dan welke arts ook (tenminste zo zijn mijn ervaringen tot nu toe).
Zo te zien ben je nu ongeveer 3 weken met HyperVen bezig? Dat vond ik een zware periode; na de stijging van de eerste 2 weken kreeg ik de 3e week een behoorlijke dip met allerlei klachten die tegelijk de kop opstaken. Schijnt erbij te horen. Maar ook dat ging weer over en het gaat op het ogenblik vrij goed (ben 2,5 maand bezig). Wel met ups en downs, want je probeert je grenzen te verleggen en dan ga je soms net te hard van stapel. Maar ik zie dat wel als een begin van verbetering.

Succes!

Groet, Neeltje
Re: Continu klachten
26 January 2011 10:04
Hoi Neeltje,

Ik merk wel een duidelijke mentale verbetering; ik ben zelfs in overleg met de huisarts gisteren met de AD medicijnen gestopt (ik was reeds 2 weken aan het afbouwen). Wel blijven de pijnklachten nog aanwezig; spanning in nek rechts, hoofdpijn rechts en pijn in mijn oog rechts en prikkende vermoeide ogen. Ik hoop door deze therapie daar ook van af te komen.
Tevens ga ik morgen naar een osteopaat kijken wat die kan betekenen.

Jij ook veel suc6 en sterkte,

Arno

Meer weten over het HyperVen programma?