[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

2 vraagjes

Gepost door remon 
2 vraagjes
26 January 2011 19:20
Ik heb Rob net een mail gestuurd met een aantal vragen, waarvan ik er 2 ook hier wil belichten voor de andere forumgebruikers. (Dat hoeft dan niet meer in de mail)
Het eerste is dat ik het idee heb dat hoe meer activiteiten ik doe (hobby's, afspraken, uitstapjes etc) hoe slechter ik me ga voelen. Toch zeggen veel mensen dat ik juist 'wat moet gaan doen', maar ik voel me eigenlijk fysiek het beste als ik gewoon hele dagen thuis blijf. Wat moet ik nu doen? Ik ben bang dat ik mijn genezing tegenga door veel te doen. Een speciaal geval is sport, als ik dat doe ben ik echt een paar dagen daarna doodziek, dus daarvan weet ik zeker dat ik dat voorlopig niet ga doen (wel bijv korte stukken rustig wandelen of fietsen).
Het tweede is dat mijn scores zeer wisselend zijn, zelfs tussen trials van dezelfde sessie, omdat ik het moeilijk vind te bepalen wanneer ik nu moet uitademen. Ik denk nu dat onder andere mijn houding van invloed is, dus mijn vraag is: welke houding is het beste? Waarbij je de hoogste scores haalt? of juist zo ontspannen mogelijk? De laatste tijd heb ik het vaak een beetje krampachtig gedaan met borst naar voren, buik ingetrokken en schouders hoog, of is het misschien beter om de oefeningen met een soort buikademhaling (dan borst meer ingetrokken) te doen? Ik heb namelijk het idee dat ik dan minder diep kan inademen. Ik ben hier echt heel onzeker over, en mijn grafiek ziet er dan ook echt bizar uit.
Alvast bedankt voor een antwoord!

Remon



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 26/01/2011 19:24 door remon.
Re: 2 vraagjes
26 January 2011 22:25
Hai Remon,

Als ervaringsdeskundige kan ik niet anders zeggen dat rust tijdens de therapie van HyperVen heel belangrijk is.
Ook ik heb dat ervaren.
Toch.........is het ook belangrijk dat je dingen blijft doen.
Normale gewone dingen.............zodat je niet, uit angst, niet meer naar buiten gaat etc.
De middenweg daarin vinden is heel moeilijk.
Vaak zijn mensen, die chronische hyperventilatie hebben, perfectionistisch en willen alles goed doen en dat is dus een stukje waar aan gewerkt moet worden.

Voor wat de sport betreft heb ik even in forum 2 "gesnort", want ik ben niet zo'n sporter winking smiley:

Kan je sporten naast HyperVen?

Bij chronische hyperventilatie is het bloed doorgaans alkalisch. In een alkalisch milieu kunnen de rode bloedlichaampjes hun zuurstof niet goed afgeven aan de spieren en andere weefsels. Daarom zijn de sportieve prestaties van mensen met hyperventilatie meestal een stuk minder. Dat wordt beter naarmate de gemiddelde zuurgraad in het bloed hoger wordt en er meer kooldioxidebuffer in het bloed komt. Ook gaan mensen met hyperventilatie NA het sporten vaak te lang door met de - door het sporten - versnelde ademhaling. Daardoor ervaren mensen dat ze lang nodig hebt om te "recoveren" na het sporten.

Dus naast de therapie kun je gewoon doorgaan met sporten ook al gaat het minder. Sporten is belangrijk omdat je daardoor stress vermindert en fysiek en mentaal sterker wordt. Daardoor kan je beter met hyperventilatie omgaan en zal ook de therapie beter verlopen. Je zult zien dat door de therapie met HyperVen de sportieve preaties weer zullen gaan verbeteren en uiteindelijk weer normaliseren.

HyperVen

Voor wat betreft de wisselende scores en wanneer je moet uitademen:

Gewoon lekker relaxed zitten.
Niet laten afleiden door tv, radio of surfen op het internet.
Uitademen begint op dat moment wanneer je een "hikje" voelt in het middenrif, dan begin je langzaam uit te ademen.
Ook weer niet te langzaam, want het is geen sport om de langzaamste uitademing te hebben. winking smiley

Hoe relaxer je de therapie doet, hoe beter je lichaam gaat reageren.
Maak er geen wedstrijd van.
Gewoon stressvrij oefenen en..............leven, voorzover dat mogelijk is in jouw situatie.

Ik hoop dat ik je hiermee geholpen heb.
Als je nog vragen hebt dan hoor ik dat wel en Rob zal ook jouw vragen beantwoorden via de e-mail.

Hartelijke groetjes van Ellen

Antwoorden die door de Stichting HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Re: 2 vraagjes
27 January 2011 08:02
Bedankt voor je antwoord Ellen.

Ik heb geen last van agorafobie en dat soort angsten, ook niet ontwikkeld in de periode waarin ik heel weinig buiten de deur kwam, dus daar ben ik niet zo bang voor. Wat betreft de oorzaken zoals perfectionisme: daar ga ik al naar een psycholoog voor.
Dat hele verhaal van dat 'hikje' ken ik al, maar die is juist het probleem want die voel ik niet goed! Ik heb soms het idee dat ik het hikje (of iets wat er voor door moet gaan) zelf veroorzaken/'>oorzaak. In de ene houding denk ik dat het veel eerder komt, maar vaak vind ik het zo moeilijk aan te voelen dat verschillen van 15 sec tussen trials van dezelfde sessie niet ongebruikelijk zijn. Ik vroeg me eigenlijk af of het goed is om tijdens het inhouden van je adem je borst naar voren en buik ingetrokken te houden, of juist te proberen meer vanuit je onderbuik te ademen?
Uitademen doe ik in ongeveer 10 sec (eerst korter) dat is volgens mij gewoon goed.
Verder zal ik het tijdens de therapie en daarbuiten rustig aan doen.



2 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 27/01/2011 08:08 door remon.
Re: 2 vraagjes
27 January 2011 09:06
Hai Remon,

Ik zal Rob vragen wat hij het beste advies vindt.
Je hoort snel van hem.

Hartelijke groetjes van Ellen

Antwoorden die door de Stichting HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Re: 2 vraagjes
28 January 2011 15:43
Hallo Remon,

Je bent veel te veel gefocust op je scores en je houding. Je moet gewoon rustig op een stoel gaan zitten, diep inademen en de vasthouden totdat je voelt dat je moet gaan uitademen. Eventueel merk je dat doordat het middenrif begint te trekken. Niet teveel aandacht schenken aan houding en scores. Je kunt het proces toch niet versnellen, je moet het gewoon de tijd geven die het nodig heeft. Je grafiek zal dan ook regelmatiger worden.

Rob Gravesteijn
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Re: 2 vraagjes
28 January 2011 23:09
Hoi Remon,

Ik ben nu bijna 3 maanden bezig en heb dat ook hoor, dat je na elk uitstapje, vergadering, (in mijn geval) activiteiten met de kinderen, verjaardagen (met een kamer vol mensen), een sportzaal, of wat dan ook, een aantal dagen moet 'bijkomen' en mijn prestaties gewoon lager liggen. Ook al zijn het leuke dingen, waar ik best naar toe wil (ik heb ook geen paniekaanvallen ofzo), het kost mij veel meer energie dan ieder ander.
Ik ga maar op mijn gevoel af. Dat betekent gewoon niet meer dan 2 avonden weg per week (soms dat is al teveel) en niet teveel in de weekenden plannen. Ook verjaardagen sla ik soms over, het kan op dit moment even niet anders. En als men er boos over wordt, jammer dan... Voor de buitenwereld lijkt er niets aan de hand, maar je weet zelf het beste hoe je je voelt.
Ook sporten kost veel moeite, een stuk gewoon fietsen lukt mij haast niet eens, maar gewoon wandelen (hoe lang ook) weer wel (toch minder 'gehijg' denk ik). Dus dat probeer ik wel regelmatig te doen.
Ik hoop maar dat het met HyperVen beter wordt, ik merk nu wel dat ik zo nu en dan wat energie terugkrijg. Je moet er dan wel om denken dat je niet meteen weer over grenzen heengaat, zoals ik vorige week gedaan heb... deze week gaat het dus weer een stuk slechter met lage scores. Maar weer even een pas op de plaats!

Groet, Neeltje
Re: 2 vraagjes
30 January 2011 09:13
Bedankt Rob voor je antwoord (ook de email), ik zal proberen de scores helemaal los te laten vanaf nu.

Wat je beschrijft Neeltje is inderdaad precies hetzelfde zoals ik het heb, heel fijn die herkenning. Bedankt en succes!

Remon

Meer weten over het HyperVen programma?