[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

Is dit normaal?

Gepost door remon 
Is dit normaal?
05 March 2011 08:50
Ik heb het nu voor de zoveelste keer en ik wordt er echt helemaal gek van. Er is zo'n magische grens en als je daar overheen gaat dan komt mijn lichaam in een soort 'aangeslagen' toestand. Was donderdag even (1-2uur) de stad in gegaan (heb nota bene niet eens gevonden wat ik zocht!) maar 's avonds herkende ik de symptomen direct: zo'n bonzend hart, niet perse sneller (60-75/min) maar gewoon zo hard kloppend, je voelt je hele lichaam schokken (een beetje zoals wanneer je aan het sporten bent). Als ik in bed lig wordt het het ergst en daarnaast kan ik ook niet slapen, ik voel me gewoon klaar- en klaarwakker, in plaats van slaperig. Vaak heb ik ook zo'n zeurende pijn op de borst. Gelukkig wordt ik niet bang (voor infarct ofzo), maar wel zoo ontzettend geirriteerd en moedeloos, omdat ik weet dat dit altijd zo'n 5 dagen (en nachten!) aanhoudt zonder af te nemen. Aan het eind van zo'n periode ben ik helemaal brak van het slaapgebrek... Maar het gekke is de andere klachten zoals lichthoofdigheid en moeheid zijn niet erger, als niet een beetje minder. Ik vind het echt zo'n raar iets, hoe kan dit toch?

Ik was gister ook naar de uni geweest en heb met wat mensen gekaart, daarmee heb ik het volgens mij erger gemaakt. Ik vind het echt zo beschamend maar tijdens zo'n potje voel ik me zo verschrikkelijk gespannen/zenuwachtig (niet perse angstig) en gaat mijn hart echt te keer alsof hij uit mijn borstkas wil knallen, en het is maar een spelletje! Is het normaal dat als je chronische hyperventilatie hebt je lichaam helemaal flipt van het kleine beetje spanning van bijvoorbeeld een spelletje? Of wordt dit en dat eerste door iets anders veroorzaken/'>oorzaakt?
help confused smiley....

Remon



3 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 05/03/2011 08:52 door remon.
Re: Is dit normaal?
05 March 2011 10:03
Hai Remon,

Ik geef je vraag door aan Rob, want die weet alles over dit soort verschijnselen. winking smiley

Hartelijke groetjes van Ellen

Antwoorden die door de Stichting HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Re: Is dit normaal?
05 March 2011 10:09
Hallo Remon,

Dat je met geringe spanning al dit soort effecten krijgt is een teken van veel opgeslagen stress. Je gemiddeld angstniveau is verhoogd en dat leidt tot hyperventilatie en de verschijnselen zoals jij die beschrijft. Omdat je ook slaapproblemen noemt, zou ik adviseren om een tetracyclische AD medicijnen te nemen ter ondersteuning. Bijvoorbeeld:

- Mirtazepine (merknamen Remeron® en het merkloze Mirtazepine)
- Mianserine (merknamen Tolvon® en het merkloze Mianserine)

Ik denk dat je daar enorm mee gebaat zult zijn.

Rob Gravesteijn
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Re: Is dit normaal?
05 March 2011 13:44
Heel erg bedankt Ellen en Rob voor het snelle antwoordt! Ik heb over 2,5 week een afspraak bij een psychiater, waarvoor ik al een tijd op de wachtlijst sta omdat mijn huisarts mij niks wil voorschrijven. Ik zat zelf ook al te denken dat tetracyclisch misschien beter zou zijn dan SSRI (wilde ik eerst) omdat ik zo'n last heb van slaapproblemen. Mijn geduld wordt op de proef gesteld maar ondertussen blijf ik fanatiek HyperVennen!
Remon



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 05/03/2011 13:48 door remon.

Meer weten over het HyperVen programma?