[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

ik denk dat ik aan chv lijd!

Gepost door nnivek 
ik denk dat ik aan chv lijd!
22 June 2011 17:22
Hallo iedereen,

Sinds een paar maanden heb ik systematisch last van een ijl gevoel in mijn hoofd. Net of ik alles een beetje in een waas beleef. Ook als er iemand tegen me praat verlies ik heel snel mijn aandacht. Ik begin ook snel te stressen wanneer ik een conversatie aanga met iemand dan kan ik ineens toeklappen en weet ik niet meer wat te zeggen. Ik kan meestal niet helder nadenken en soms komt het zelfs voor dat ik in het warenhuis sta en dan probeer ik te bedenken wat ik wil eten maar dit lukt dan niet waardoor ik ineens begin te panikeren met als gevolg dat ik als een kip zonder kop doelloos door de winkelrayons loop. Ik kan ook steeds minder goed tegen alchohol (zou normaliter niet mogen op 26 jarige leeftijd). Zo heb ik ervaren dat dit ijl gevoel na een paar biertjes (twee) sterker wordt waarna ik me ook moe voel. Dit is niet altijd het geval echter. Ik kan ook ineens op een doordeweekse dag wanneer ik op m'n gemak in de zetel zit me opeens zo moe voelen dat ik ineens nood heb aan een dutje (ik ben een fitte kerel met een slanke lichaamsbouw en redelijke conditie) dus dit vind ik heel raar. 's nachts kan het soms gebeuren dat ik na een uurtje slaap opeens wakker schiet waarna ik de slaap niet meer kan vinden. Ook 's morgens voel ik me zelden uitgeslapen. Misschien ben ik aan het overdrijven of zit ik helemaal verkeerd wat dat chronische hyperventilatie-syndroom betreft maar als ik de vergelijking maak met hoe ik "vroeger" was dan baart dit me toch wel een paar kopzorgen (letterlijk en figuurlijk). Dit zijn zowat de voornaamste symptomen waar ik op dit moment kan opkomen maar ik heb via de site www.hyperventilatie.info al even al de symptomen bekeken en ik kan me toch terugvinden in 75% van de lijst. Hopelijk kunnen jullie me wat verder helpen, want het begint me serieus de keel uit te hangen allemaal!

groetjes,
Kevin
Re: ik denk dat ik aan chv lijd!
22 June 2011 18:15
Hoi Kevin,

Ik herken mijzelf in jouw verhaal, de dingen die jij opnoemt heb ik ook allemaal stuk voor stuk (al meer dan een jaar) en nog wel wat andere dingen. De dingen die jij noemt zijn volgens mij echte chronische hyperventilatieklachten, en je overdrijft helemaal niet, integendeel! Je voelt je echt ontzettend raar en ziek. Ik begin nu namelijk een beetje te herstellen dankzij HyperVen en AD medicijnen, en ik heb al een moment gehad dat ik me weer enigszins "normaal" (dwz zoals vroeger) voelde, en het verschil was nog veel groter dan ik had verwacht! Tegen de tijd dat je opmerkt dat er iets mis is ben je eigenlijk al redelijk ver heen....
Ik zou je adviseren om veel rust te nemen, want bij mij begon het ook zo, en toen ging ik nog hard door met studeren en toen werd ik nog veel en veel zieker, waardoor ik het afgelopen jaar volledig arbeidsongeschikt en doodziek thuis heb doorgebracht. Bovendien is het dan ook moeilijker te genezen.

Ik hoop niet dat ik je erg bang heb gemaakt met het bovenstaande verhaal, want er is hoop! Het duurde bij mij alleen lang voordat ik doorhad dat het chronische hyperventilatie was, vervolgens heb ik HyperVen geprobeerd zonder AD medicijnen, dat werkte niet, maar nu in combinatie met de medicijnen (fluoxetine) gaat het langzaam beter, en ik heb nog steeds hoop dat ik op een dag fysiek helemaal weer de oude ben.

Je kunt trouwens een test doen om te meten of je chronische hyperventilatie hebt of niet, in forum 3 staat hoe het kan worden aangetoond. Alleen heb ik een bloedmeting gehad, waarop volgens de dokter niks afwijkends was, terwijl ik er zelf 100% van overtuigd ben dat ik wel chronische hyperventilatie heb omdat al mijn klachten daar bij passen. Het beste kun je een EMG laten doen of een capnografisch onderzoek.

Misschien dat Ellen over hierover nog iets zinnigs kan zeggen???

Ik wens je heel veel sterkte!

Groetjes Remon



4 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 22/06/2011 18:40 door remon.
Re: ik denk dat ik aan chv lijd!
23 June 2011 10:01
hey Remon,

Bedankt voor je reactie. Je verhaal heeft me zeker niet bang gemaakt! Ik ben alleszins opgelucht dat ik al in de juiste richting zit, dat ik de klachten die ik ondervind een plaats kan geven. Ik hoop nu enkel dat het ook uit de tests zal blijken dat het effectief chronische hyperventilatie is, dan kan ik meteen ook aan de slag. Ik heb trouwens reeds een bloedonderzoek laten doen waaruit gebleken is dat er niets abnormaal aan de hand was. Er is wel nog een bijkomend bloedonderzoek gedaan in het ziekenhuis (controle van d-dimeren of zoiets, dit wordt blijkbaar niet gecontroleerd wanneer je je bloed laat nemen bij je huisdokter). Kun je ook op een eeg-scan of een ct-scan zien of je aan chronische hyperventilatie lijdt? Ik heb namenlijk afgelopen week een eeg-scan laten doen en moet volgende week maandag terug om de ct-scan te laten doen. Waarna de resultaten ook besproken zullen worden. Maar ik ga het zeker eens aan mijn neuroloog voorleggen voor die bijkomende onderzoeken te laten doen. Ik hoop alleszins op enige duidelijkheid.

Groetjes,
Kevin
Re: ik denk dat ik aan chv lijd!
23 June 2011 16:56
Hoi Kevin,

Dat is een technische vraag dus echt iets voor Rob. Ik vroeg het me ook al af, omdat op de infosite ook staat dat je het met een EEG en een ECG kunt aantonen, terwijl Rob dat nooit heeft genoemd.

Ellen, zou je deze vraag door kunnen geven aan Rob???


Groetjes Remon
Re: ik denk dat ik aan chv lijd!
25 June 2011 09:01
Hallo Kevin / Remon,

Het chronische hyperventilatie syndroom is zichtbaar in een EEG, ECG en EMG. In een CT scan of MRI niet (althans niet voor zover ik weet). Maar de arts moet er wel op gefocust zijn om naar de chronische hyperventilatie karakteristieke afwijkingen te zoeken in de diverse scans. Meestal wordt alleen gekeken naar de diverse karakteristieken die voor daadwerkelijke fysieke afwijkingen ‘normaal’ zijn. Dat zijn natuurlijk de belangrijkste zaken om te onderzoeken. Dus als je al wilt dat er speciaal naar chronische hyperventilatie gekeken moet worden, zal je dat eerst aan de arts duidelijk moeten maken.

Uit het artikel van Drs. Snitslaar:

Electromyografie (emg)
brengt via het hierop gerichte onderzoek meestal de voor latente tetanie (=chronische hyperventilatie) kenmerkende duplets, triplets en multiplets aan het licht.

Electroencefalografie (eeg)
laat ons vaak een overmaat aan trage activiteit zien; vaak over de temporale gebieden, niet zelden ook met irritatieve kenmerken en vooral onder invloed van hyperventilatieprovocatie dikwijls paroxysmen van soms hoog gevolteerde trage golven. Al met al leidt een dergelijk onderzoek nog al eens tot de uitspraak dat met migraine, of/en epileptische factoren moet worden rekening gehouden. Ook valt hierbij de term stamfunctiestoornissen regelmatig.

Electrocardiografie (ecg)
toont bij de betreffende patiënten vaak depressie van het S-T-segment en afplatting, ook wel inversie van de T-toppen. In combinatie met patient’s hartangst en de acuut optredende klachten in het kader van een exacerbatie van de hyperventilatie, kan dit ook weer leiden tot opname op een coronary care unit (ccu) van een ziekenhuis.

Rob Gravesteijn
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Re: ik denk dat ik aan chv lijd!
12 September 2011 15:23
Hallo iedereen,

Ik ben volop nog bezig met onderzoeken maar kan mijn resultaten wel een beetje vergelijken met het resultaat wat jullie vernoemen bij EEG.


Wat kan je doen als je aan chronische hyperventilatie lijdt? Heb je dan ook geheugenstoornissen?
En wat is de definitie daar juist van?
Hoe komt zoiets meestal?
Re: ik denk dat ik aan chv lijd!
12 September 2011 16:10
Hallo Tweet,

Hierbij de antwoorden op jouw vragen:

> Wat kan je doen als je aan chronische hyperventilatie lijdt?
De therapie met HyperVen volgen. Je vindt alle gegevens op onze site [url=http://www.hyperventilatie.info]HyperVen[/url]

[i]> Heb je dan ook geheugenstoornissen?[/i]
Ja, geheugenstoornissen komen veel voor bij het syndroom van de chronische hyperventilatie

[i]> En wat is de definitie daar juist van?[/i]
Begrijp niet wat je bedoeld met 'definitie'. zie antwoord laatste vraag voor uitleg over de oorzaken/'>oorzaak

[i]> Hoe komt zoiets meestal?[/i]
Het komt omdat door de chronische hyperventilatie de bloedvaten dichtknijpen waardoor de hersenen verminderd zuurstof toegevoerd krijgen. De vermindering varieert van persoon tot persoon, maar kan in extreme gevallen oplopen tot wel 40%. Daarnaast kunnen rode bloedlichaampjes in door chronische hyperventilatie ontstane alkalische omgeving hun zuurstof verminderd goed afgeven aan de (hersen)weefsels, wat tot verdere reductie van centrale functies kan leiden (geheugen is daar één van, maar ook vermindering gezichtsvermogen, verminderd goed horen en concentratiestoornissen zijn bekende voorbeelden).

Rob Gravesteijn
HyperVen

[i]Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie. [/i]

Meer weten over het HyperVen programma?