[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

Hartkloppingen?

Gepost door sabine 
Hartkloppingen?
23 June 2011 15:22
Hoi hoi allemaal

Na een goede periode is daar waar ik voor gevreesd heb weer een slechte periode.

Ik heb deze week iets ervaren,het is iets wat met mn verleden te maken heeft.Het zat heel diep en ik heb het deze week kunnen loslaten (ben ik nog steeds mee bezig) ik heb veel tranen kunnen laten wat op zich goed is maar ik wou vragen of het normaal is dat ik er ook heel veel klachten bij krijg.Iemand ervaring mee?

Wat ik nog even wou vragen voor ik op mijn lange reis vertrek aan Rob of Ellen.

Hartkloppingen van waar komen die?Is het een ontlading of betekend het dat ik weer verkeerd aan het ademen ben geweest.
Mijn borst is weer alsof het duizend toeren draait sad smiley hoort dit bij een stressontlading?
Ik merk als ik dit ervaar ook snel in paniek raak en dit is het laatste wat ik wil op vakantie sad smiley
Kan iemand mij hier even bij helpen?
Alvast bedankt.
Groetjes
Sabine
Re: Hartkloppingen?
25 June 2011 09:04
Hallo Sabine,

Van het hyperventilatie forum gekopieerd:

Wat is de relatie tussen hyperventilatie en hartkloppingen, hartoverslagen en hartritmestoornissen?

Wat zijn nou precies:

1 Hartkloppingen ?
2 Hartoverslagen?
3 Hartritmestoornissen?

1. Je ervaart hartkloppingen als de frequentie waarmee het hart klopt, plotseling omhoog gaat. Dit kan komen door chronische hyperventilatie (ga ik straks iets dieper op in) of door ontlading van stress. Door dit soort ontladingen brengen de hersenen adrenaline in de bloedsomloop, waardoor de hartfrequentie (soms heel sterk) omhoog gaat.

2. Gewoonlijk wachten de hartspiercellen van de kamers netjes tot de puls uit het geleidingsssysteem de hartspiercel heeft bereikt. Er zijn echter soms hartspiercellen die wat "ongeduldig" zijn, die maken hun eigen puls voordat de normale puls hen heeft bereikt. Dit wordt ventriculaire extra systole (VES) genoemd. Deze extra slagen kunnen soms worden gevoeld als overslagen. Als er een aantal achter elkaar komen voelt dat weer aan als hartkloppingen.

Ze treden vooral op in rust, omdat bij inspanning de hartfrequentie oploopt en de "ongeduldige " cellen niet de gelegenheid krijgen om hun eigen impuls af te geven

3. Bij hartritmestoornissen is de frequentie waarmee het hart slaat onregelmatig. Wat je (heel) vaak ziet bij mensen met chronische hyperventilatie, is dat er een met name respiratoire arythmie is. Dat wil zeggen dat de hartfrequentie bij het inademen anders is dan bij het uitademen. Je kunt dat heel gemakkelijk bij jezelf constateren.

+ + +

Hoe komt het nou dat het hart dit soort problemen krijgt, als je last hebt van chronische hyperventilatie? Het hart is in feite een (heel sterke) spier. Bij chronische hyperventilatie is de zuurgraad van het bloed te laag, doordat er niet voldoende HCO3 ionen in het bloed zitten. De spieren proberen het tekort aan kooldioxide te compenseren door melkzuur te gaan produceren. De afzetting van melkzuur op de spieren leidt tot kleine kortsluitinkjes in de spieren. Hierdoor kunnen spieren gaan trekken (denk bijvoorbeeld eens aan een trillende wenkbrouw) of pijn gaan doen.

Omdat het hart ook een spier is, heeft deze spier ook last van melkzuurafzetting. Hierdoor ontstaan dus vergelijkbare problemen als met de andere spieren. Het gevolg zijn de overslagen, kloppingen en arythmiën...

Hierbij moet ik tevens opmerken dat deze verschijnselen niet gevaarlijk zijn. Maar ze zijn wel aanleiding tot de hevige ongerustheid van veel mensen, want het betreft ten slotte ons hart, nietwaar? Ik hoop dat - nu jullie beter begrijpen wat er precies gebeurt met de hartspier - jullie minder ongerust zullen zijn. Het zijn vervelende klachten maar in feite onschuldig. Ze verdwijnen meestal door het doen van de therapie met HyperVen, omdat je daardoor weer een normale zuurgraad in het bloed krijgt, en de hartspier geen melkzuur meer afzet.

Rob Gravesteijn
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.

Meer weten over het HyperVen programma?