[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

Sporten en CHV

Gepost door daon 
Sporten en CHV
26 July 2011 13:16
Hallo Allen,

Weten jullie wellicht welke invloed sporten heeft op chronische hyperventilatie?

Wanneer ik bijvoorbeeld aan het hardlopen ben, merk ik dat de klachten zwaar verergeren.

Is het dan wel goed om te sporten? Maw wat zijn de voor en nadelen van sporten bij chronische hyperventilatie?

Hoor het graag.

Groetjes,
Re: Sporten en CHV
26 July 2011 16:57
Hoi Stefan,

Dat is een vraag waar ik ook heel lang erg mee heb gezeten. Bij mij nemen de klachten ook heel erg toe als ik ga sporten, vaak zelfs al een beetje bij lichte inspanning zoals een boodschap doen of een stukje wandelen. Ik heb in het verleden ook vaak gehad dat als ik te veel had gedaan, ik er nog een week heel ziek van was. En dat terwijl iedereen tegen mij riep dat je bij een burn-out juist moet gaan sporten en dat je je veel beter gaat voelen als je sport en dat het belangrijk is veel te bewegen etc etc. In het begin volgde ik dat soort raad nog op, daar heb ik ontzettend veel onder geleden, en nu volg ik gewoon mijn gevoel. Ik kijk hoeveel beweging ik aankan zonder veel zieker te worden, en ga mezelf niet meer dwingen iedere dag zolang te bewegen.

Aan de andere kant heb ik hier ook wel eens van mensen gelezen die wel konden sporten zonder al te ziek te worden, dus het verschilt denk ik per persoon, ik zou gewoon proberen te doen waar je je zelf prettig bij voelt.

Op het forum stond eerst ook ergens een vraag over sporten, maar die kan ik niet meer terugvinden. In ieder geval heeft Rob wel eens zoiets gezegd als dat bewegen opzich juist goed is, als het maar niet te intensief is. Zijn advies was volgens mij dus niet zwaar sporten, maar wel bijvoorbeeld regelmatig wandelen en (rustig) fietsen.

Groetjes Remon
Re: Sporten en CHV
27 July 2011 21:53
Hai daon en Remon,

Ik heb voor jullie even een stukje gekopieerd uit forum 2 met betrekking tot chronische hyperventilatie en Sporten:

--------------------------

Kan je sporten naast HyperVen?


Bij chronische hyperventilatie is het bloed doorgaans alkalisch. In een alkalisch milieu kunnen de rode bloedlichaampjes hun zuurstof niet goed afgeven aan de spieren en andere weefsels. Daarom zijn de sportieve prestaties van mensen met hyperventilatie meestal een stuk minder. Dat wordt beter naarmate de gemiddelde zuurgraad in het bloed hoger wordt en er meer kooldioxidebuffer in het bloed komt. Ook gaan mensen met hyperventilatie NA het sporten vaak te lang door met de - door het sporten - versnelde ademhaling. Daardoor ervaren mensen dat ze lang nodig hebt om te "recoveren" na het sporten.

Dus naast de therapie kun je gewoon doorgaan met sporten ook al gaat het minder. Sporten is belangrijk omdat je daardoor stress vermindert en fysiek en mentaal sterker wordt. Daardoor kan je beter met hyperventilatie omgaan en zal ook de therapie beter verlopen. Je zult zien dat door de therapie met HyperVen de sportieve preaties weer zullen gaan verbeteren en uiteindelijk weer normaliseren.

--------------------------------
Ik hoop dat jullie hier wat aan hebben.

Hartelijke groetjes van Ellen

Antwoorden die door de Stichting HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Re: Sporten en CHV
08 August 2011 01:22
Mijn ervaring is dat ik bij sporten waar ik een onregelmatig sportpatroon heb (denk aan tennis, voetbal etc), sporten waar je dus korte sprintjes en stilstaan afwisselt,....daar heb ik veel last bij. Word ik duizelig van en ik adem te lang te hoog na het sporten.
Maar steady sporten zoals wandelen, wielrennen, zwemmen;..daar voel ik me juist beter bij. Mijn ademhaling wordt rustiger of iig gelijkmatiger hoog. En de stress verdwijnt uit mijn lichaam. En het verlies dat ik leid door hoge ademhaling maak ik meer dan goed door betere hormoonbalans (welkom endorfine :-))
Ik heb nu zo'n 12 jaar chronische hyperventilatie,..elk jaar iets erger totdat ik er iets aan besloot te doen. En ik kan 100 km wielrennen.
Re: Sporten en CHV
21 August 2011 01:08
Ik heb het laatste jaar steeds vaker last van hyperventilatie tijdens een voetbalwedstrijd. Dit is heel vervelend want dan moet ik me laten vervangen. Ik raak er maar niet van af. Ik denk er aan om meer te sporten (ook gaan lopen) en HyperVen elke dag te doen

Meer weten over het HyperVen programma?