[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

Erg spannend...overstappen in AD

Gepost door RemcoJ 
Erg spannend...overstappen in AD
14 October 2011 18:36
Ik slik al 15 jaar seroxat in wisselende doses. Echt een succes is het nooit geweest. Ben ook niet zo'n voorstander van AD medicijnen. Maar mijn nieuwe psychiater schrok nog al van mijn huidige klachten. Zo enorm veel angst en paniek waar ik al maanden inz it,..dat hij radicaal iets anders wil proberen. Hij wil dat ik een stop/start maak. Dus per direct stoppen met seroxat en meteen beginnen op gelijkwaardige doses van lexapro.

Het angstzweet loopt al langs mn bilnaad,..want ik ben ooit beetje gaan afbouwen met seroxat en toen werd ik echt gek. Dus nu ineens helemaal stoppen (ook al is lexapro ook een ssri AD medicijnen).

Heeft iemand ervaring met lexapro en/of zo'n directe overstap in AD medicijnen?

grt

remco
Re: Erg spannend...overstappen in AD
14 October 2011 23:03
Hai Remco,

Ik ga niet discusseren over het voorstel van je psychiater, want ik weet uit ervaring hoe radicaal ze kunnen zijn.
Het heeft ook zijn voordelen: Want dan, zoals ik het zie, lijdt je kort en heb je snel de voordelen van de nieuwe AD medicijnen.

Ik kan me voorstellen dat je het zweet in je bilnaad hebt staan, zoals je dat zegt, want ik persoonlijk zou nooit, en dit zeg ik uit ervaring met het opstarten en stoppen met tig AD medicijnen's, in één keer stoppen en direct met een andere beginnen.
Dit zou ik alleen kunnen als ik in een veilige omgeving zou zijn zonder al te veel stress en indrukken.

Heel eerlijk: Ik heb echt een tijd naar je vraag zitten staren terwijl er allerlei emoties door mij heen gingen.

Ik ben bekend met lexapro. In die zin dat mijn man het gebruikt. Die kan heel makkelijk van de ene naar de andere AD medicijnen overstappen. Hij heeft dan ook geen chronische hyperventilatie of depressie, maar hij gebruikt het voor een hersenbeschadiging waardoor hij verbaal agressief kan worden en ik moet zeggen van alle AD medicijnen's werkt deze nog steeds het beste.

Ik heb zelf wel seroxat gebruikt, maar het heeft mij nooit goed geholpen en inderdaad de afbouw was een crime.

Ik weet dus niet goed wat ik je kan adviseren. Ik kan hooguit met je brainstormen, wat ik dus nu aan het doen ben.
Je hebt 2 keuzes:
- Of je doet stop/start - cold turkey - en je bent snel van de af en opbouw af.
- Of je bouwt je seroxat langzaam af en daarvan weet je wat de gevolgen zijn en bouwt vervolgens weer op met lexapro. En deze methode gaat natuurlijk een stuk langer duren met heel veel ongemak voor jou.

Ik neig hoe raar ook met wat ik in het begin zei: Toch naar de stop/start wat je psychiater voorstelt, zodat je een veel snellere overstap maakt met hopelijk een sneller resultaat.
Maar............zorg wel voor de veiligheidspallen.
Mensen om je heen om je op te vangen. Eventueel oxacepam of valium om je door de eerste paar weken heen te helpen. En zorg dat je niet te veel prikkels van je omgeving krijgt, waardoor je nog verder uit balans kan raken.

Dit brainstormen wat ik hierboven doe is echt van mens tot mens bedoeld.
Ik kan en mag niet oordelen over de manier die jouw psychiater voorstelt en dat wil ik ook niet. Hij kent jou veel beter dan ik en hij weet ook veel meer over deze medicijnen dan ik.
Ik vertel je alleen mijn ervaring en hoe ik er mee om zou gaan, maar ik ben jou niet.

Ik wens je heel veel sterkte met het nemen van je beslissing en weet dat welke beslissing je ook neemt ik van deze kant van de computer je zo goed mogelijk zal proberen te helpen ook al zijn mijn middelen beperkt tot het uitwisselen van ervaring, gedachten en ideeën.

Lieve groetjes van Ellen

Antwoorden die door de Stichting HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Re: Erg spannend...overstappen in AD
15 October 2011 00:51
Ellen,

Het is al erg laat en ga slapen. Dus even een korte reactie van mij.

Bedankt voor je reply;..ik lees m morgen nog eens goed door.
Alleen er is nog een derde optie;..langzaam afbouwen met seroxat en tegelijk langzaam opbouwen met Lexapro. Dat was mijn voorkeur.
Dat hij voorstelt om op een andere over te stappen begrijp ik wel. Als ik na 15 jaar seroat nog klachten heb, moet ik keer wat anders proberen. En ik lees op internet toch veel goede dingen over lexapro. Deze psychiater had zelf een hekel aan seroxat. Hij vond het een oud middel dat achterhaalt is.

Maar ik heb weinig keus. Ik zit nu zo slecht dat ik niet denk dat ik nog zo een maand trek. Dan of maak ik er zelf een eind aan of beland ik in de paas afdeling. Dus wat kan er nog gebeuren? Ik zit al aan mn max angst,
Alleen dat is ook het nadeel;..ik kan me niet permitteren dat het fout gaat,
Ik vond deze psychiater beetje een popie jopie. Beetje arrogant. Maar hij zit al wel 35 jaar in het vak. Dus tja.
Maar zoveel twijfels heb ik. Wat als lexapro hetzelfde effect heeft als seroxat? Wat als ik echt psychotisch word van de medicijnen? Wat als ik zware geestelijke bijwerkingen krijg etc etc.

Maar zoals ik nu ervoor sta heeft HyperVen toch weinig zin.

Wat ik wel heb gedaan is naar www.e-psychiater.nl gegaan. Daar staan 5 psychiaters op en kan je voor 25 euro een advies krijgen. Ik heb ze het probleem voorgelegd voor feedback.

Ik kreeg deze mail terug:


Geachte Remco,

minderen en stoppen met paroxetine is voor veel mensen een moeilijke periode. Natuurlijk zal veel van de werking van het geneesmiddel worden opgevangen door het nieuwe escitalopram (Lexapro).
Op de internetsite die ik gebruik wordt geadviseerd de paroxetine eerst te verminderen tot 10 mg maar daar zit u al bijna. Hier is de link:
[wiki.psychiatrienet.nl]
Ik heb geen ervaring met het overschakelen naar escitalopram, wel met overschakelen op fluoxetine (Prozac). Omdat het afbouwen en stoppen van paroxetine met onaangename verschijnselen gepaard kan gaan, zoals trillen, schitteringen bij het bewegen van het hoofd en een heleboel andere klachten (waar niemand me ooit een goede verklaring voor heeft gegeven trouwens) stel ik bij mensen die willen stoppen vaak een periode met het heel lang werkende fluoxetine voor. Ik laat de middelen dan een tijdje samen gebruiken en onder de bescherming van fluoxetine lukt het om te stoppen. In tweede instantie gaat het stoppen met fluoxetine dan vrijwel moeiteloos.
Bij u is het anders aangezien u klachten heeft en een ander medicijn wilt proberen.
Ik kan natuurlijk niks adviseren maar het lijkt me de moeite van het proberen waard, cold turkey is het op de manier die uw psychiater voorstelt niet.
Ik ben over het algemeen wat terughoudend met kalmeringsmiddelen, meestal praat ik mensen door een moeilijke periode heen, het gaat om het doel op de lange termijn: kunnen doen wat je belangrijk vindt om te doen. Met de aandacht meer gericht op gedrag en minder op gedachten en gevoelens gaat dat meestal goed.

met vriendelijke groet,
Psychiater
Re: Erg spannend...overstappen in AD
15 October 2011 01:01
Ohh en wat grappig is;....je zegt "je kent mijn psychiater beter dan jij

Ik heb die man vandaag voor de eertse keer ontmoet winking smiley

Aan de ene kant echt bizar. Aan de andere kant had ie wel rapportje van mijn psycholoog bij de hand en was hij erg geschokken van mijn zichtbare klachten.

Mijn zwager zei: bizar;..die man kent je niet eens en dan zo'n grote vernadering voorstellen.
Klopt!! Aan de andere kant;..wat moet ie wete...ik heb last van angst en paniek. Hij vindt seroxat een slecht middel en lexapro een goede
Re: Erg spannend...overstappen in AD
15 October 2011 01:09
Hahaha nog 1 ding ellen (ik sta elke keer op het punt om naar bed te gaan maar loop ik weer ff terug omdat ik toch wat kwijt moet aan je ellen winking smiley )

1 voordeel;...Bij seroxat is 20 mg de normale begin dosis. Mensen beginnen vaak met 10 mg (half tabletje) dan snel na 20 mg om vaak naar 30 mg te gaan of bij erge gevallen 40 mg.
Ik zit zelf al tijdje op 15 mg. Dat is niet veel. Dus dat is beter dan dat ik ineens van 30 mg moet overstappen naar een ander medicijn.

Of vind je dat niet Ellen?

Ik besef me trouwens dat dit een beetje ver van mn bedshow is en dat dit niet echt over HyperVen gaat. Mijn excuses maar ik vind dit zo enorm spannend. Ik ga hier de hele nacht over piekeren haha. Wat te doen wat te doen.?!!!?!?!?!
Re: Erg spannend...overstappen in AD
15 October 2011 13:27
Hai Remco,

Nee hoor, ik vind het helemaal niet gek dat het je zo bezig houdt en dat je 's-nachts berichtjes typt om je stress van je af te typen. winking smiley
Join the club. Als ik toen een internetverbinding had gehad had ik dat ook gedaan. Ik had een mega-telefoonrekening omdat ik iedereen gek zat te bellen. Gniffel.

Ik wist niet dat die mogelijkheid er ook was, maar wat jouw psychiater voorstelt is helemaal niet zo gek. Gelijktijdig af en opbouwen, zodat de nieuwe AD medicijnen de klachten verminderd van het afbouwen van de seroxat. En inderdaad 15 mg seroxat afbouwen is altijd een stuk korter dan 30 mg.

O ja, Jij bent bang dat je een psychose kan krijgen, maar verschillende psychiaters hebben afzonderlijk van elkaar mij toen verzekerd dat als je neurotisch (angst/paniek) bent je absoluut geen psychose kan krijgen. Je hebt aanleg voor een neurose of een psychose. Beiden is heel uitzonderlijk en valt onder een ander ziektebeeld.
Je ziet...die angst bestond bij mij toen ook heel sterk. En.............eerlijk is eerlijk.........ik heb een hel gehad, maar psychotisch ben ik nooit geworden. Wel de gedachte dat ik gek zou worden, maar.........je ziet het ook dat is goed gekomen. winking smiley

Goh........dat die psychiater jou na 1x gezien te hebben zo'n heftig voorstel doet. Het had me handiger geleken als hij zich verdiept had in jou en hoe je reageert op medicatie, voordat hij met zo'n mega-voorstel komt.

Nou Remco, ik hoor je nog wel. smiling smiley
Lieve groetjes van Ellen
Re: Erg spannend...overstappen in AD
19 October 2011 11:49
Hoi Ellen en Remco,

Ik zit toevallig ook te denken om iets aan mijn medicatie te veranderen. De fluoxetine die ik al een tijdje slik heeft mij van veel heftige klachten afgeholpen, maar tegelijk zijn er ook nog veel hardnekkige klachten die niet of weinig afgenomen zijn. Het gekke is dat het bij mij heel wisselend is. Af en toe kan ik een topdag hebben, en soms (vaak) voel ik me nog steeds lichamelijk beroerd en depressief. Bovendien ben ik totaal niet belastbaar want van de minste activiteit nemen de klachten gigantisch toe, ik heb dan ook na een zware terugval mijn studie moeten stoppen.

Ik wil eigenlijk voor geen goud met de fluoxetine stoppen, omdat ik bang ben te verliezen wat dat middel mij heeft opgeleverd, maar anderzijds gaat het nu nog lang niet goed genoeg. Ik daarom zat zelf te denken om te vragen of ik iets anders, liefst mirtazapine (vanwege het slapen) erbij kon slikken. Misschien dat de aanloopeffecten van dat nieuwe AD medicijnen dan ook minder heftig zijn onder de bescherming van de fluoxetine. Ik heb alleen geen idee wat de psychiater zal vinden van zo'n idee, en hoe gebruikelijk dat is. Op internet lees ik dat er wel mensen zijn die fluoxetine in combinatie met mirtazapine gebruiken. Aan de andere kant ben ik ook wel heel erg ziek en zit ik al anderhalf jaar zwaar ziek thuis, dus ik denk zelf dat ik "zwaar geschut" nodig heb om mijn lichaam er bovenop te krijgen. HyperVen werkt op het moment ook niet echt goed, want mijn lichaam reageert zo heftig dat zelfs bij weinig sessies de klachten meer toe dan afnemen.

Ellen wat denk jij van dit verhaal??
Ik zal ook een privebericht aan Rob sturen om te vragen wat hij ervan denkt.
Ik krijg van de week bericht wanneer ik bij een psychiater terecht kan, ik hoop maar dat dat niet te lang duurt....

Groetjes Remon



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 19/10/2011 11:50 door remon.
Re: Erg spannend...overstappen in AD
19 October 2011 17:00
Hoi RemcoJ

Kan je helemaal niet helpen met dit onderwerp, maar ik wil je sterkte wensen met je beslissing
en hopen dat de nieuwe medicatie je nu eens een normaal leven gaat brengen!

Groetjes Vlinder

P.s. Remon, jij ook succes en sterkte (las later pas jouw berichtje)



2 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 19/10/2011 17:48 door Ellen.
Re: Erg spannend...overstappen in AD
20 October 2011 14:50
Vlinder Schreef:
-------------------------------------------------------
> Hoi RemcoJ
>
> Kan je helemaal niet helpen met dit onderwerp,
> maar ik wil je sterkte wensen met je beslissing
> en hopen dat de nieuwe medicatie je nu eens een
> normaal leven gaat brengen!
>
> Groetjes Vlinder
>
> P.s. Remon, jij ook succes en sterkte (las later
> pas jouw berichtje)

Zie ik het nou goed, dat mijn berichtje door Ellen is gewijzigd? Uhh
Re: Erg spannend...overstappen in AD
20 October 2011 15:07
Hi Vlinder,

Ik heb alleen de naam van Remon veranderd, want die had je ook Remco genoemd. winking smiley
Anders zit ik nooit te wroeten in andermans bericht. Gniffel.

Lieve groetjes van mij

Antwoorden die door de Stichting HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Re: Erg spannend...overstappen in AD
30 October 2011 13:13
Ow oke Ellen en bedankt! Zal wel weer eens niet helder zijn geweest winking smiley

Lieve groetjes terug
Re: Erg spannend...overstappen in AD
03 November 2011 12:37
Pff eindelijk weer in staat om achter de pc te zitten. Afgelopen 3 weken waren ABSOLUTE HEL

Als je aan de AD medicijnen begint, realiseer je dan dat afbouwen hel is.
Re: Erg spannend...overstappen in AD
03 November 2011 13:21
Hoi Remco,

Fijn dat je er weer bent. Balen dat het zulke helse weken zijn geworden. Hopelijk gaat het nu weer de goeie kant op. Ben je nu helemaal gestopt met de Seroxat en slik je nu wat anders?

Heel veel sterkte! thumbs up

Groetjes van Dixie

ps. Ben je nog in staat geweest om naar de longarts te gaan of heb je een andere afspraak gemaakt?
Re: Erg spannend...overstappen in AD
03 November 2011 14:16
Dixie, ik heb de afspraak verzet.

Ik zit nu aan de lexapro. Na 15 jaar seroxat
Re: Erg spannend...overstappen in AD
03 November 2011 20:56
Hoi Remco,

Ik vroeg me al af hoe het met je ging, omdat je niet actief was op het forum. Wat moeilijk lijkt me dat om af te bouwen, maar wel ontzettend dapper van je dat je dat gedaan hebt! Hopelijk krijg je nu een betere periode en kun je een beetje gaan genieten, al was het maar van het feit wat je al achter de rug hebt.

lieve groet, Tamara

Meer weten over het HyperVen programma?