[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

Ademfrequentie

Gepost door arnoa68 
Ademfrequentie
04 January 2012 13:48
Hallo,

Op diverse hyperventilatie informatiesites lees ik dat een normale ademfrequentie in rust voor een volwassene 6-8 ademhalingen per minuut is. Boven de 10x is er sprake van (chronische) hyperventilatie volgens deze sites.

Op wikipedia lees ik echter, en dit wordt ook bevestigd door mijn relaxatietherapeut, dat een normale ademhalingsfrequentie in rust voor een volwassene 12-18x per minuuut is.

Wat is nu waar?????
Re: Ademfrequentie
04 January 2012 14:11
In een cardiologieboek lees ik dat een normale ademfrequentie in rust tussen de 16 en 20 keer per minuut ligt. Dat is vele malen hoger dan de gestelde 6 tot 8 keer per minuut.... Tja, zo heeft iedereen chronische hyperventilatie...

Bron: [books.google.nl]

Interessant is daarbij ook de volgende zin in dezelfde paragraaf: "op grond van het ademhalingspatroon is het niet mogelijk om over HyperVentileren te spreken, omdat hierbij een verlaagde koolzuurspanning in het bloed moet bestaan. ...HyperVentileren kan op alleen het ademhalingspatroon niet worden gediagnosticeerd."



2 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 04/01/2012 14:20 door Friezin.
Re: Ademfrequentie
04 January 2012 20:15
Nou, dat wordt er niet duidelijker op....
Re: Ademfrequentie
04 January 2012 21:26
Voordat we met z'n allen in een welles/nietes spelletje terecht komen winking smiley) wellicht dat Rob van HyperVen hierop kan reageren en duidelijkheid kan verschaffen.

Rob?
Re: Ademfrequentie
04 January 2012 22:39
winking smiley Hihi, ik ben nu ook wel benieuwd...
Re: Ademfrequentie
06 January 2012 09:53
Allen,

De ademfrequentie is per persoon verschillend, afhankelijk van bouw, longvolume, mate van rust, net wel of niet gegeten, cafeïne-houdende dingen hebt gegeten of gedronken, goede nachtrust en - de belangrijkste voor ons - de drempelwaarde waarop het ademcentrum de ademhaling regelt. Die laatste bepaalt feitelijk wanneer een nieuwe inademing getriggerd wordt. Hierbij worden de verschilwaarden tussen kooldioxide en zuurstof in het bloed gebruikt om op een bepaalde drempelwaarde de inademing te triggeren.

Als je in rust bent zal een gemiddelde persoon ongeveer 5 tot 8 seconden doen over het inademen en uitademen. Dat is dus zeg maar tussen 7 tot 12x per minuut. Maar zoals gezegd, is dat voor iedereen weer verschillend. Mensen die veel roken (of gerookt hebben) kunnen de longen minder gasuitwisseling doen en zal de ademfrequentie vaak hoger zijn. Dat wil niet zeggen dat ze dan HyperVentileren, maar ze moeten gewoon sneller ademhalen omdat er minder gas uitgewisseld kan worden. Hetzelfde geldt voor personen met een klein longvolume. Daarom is dit soort tests uitermate onbetrouwbaar. Bij jezelf kan je het al helemaal niet meten, omdat je onwillekeurig je eigen ademfrequentie beïnvloed als je erop gaat letten.

18x per minuut lijkt– zelfs voor mensen met een klein longvolume – te snel, althans als ze in rust zijn. Maar ook dat kan - als iemand bijvoorbeeld een gedeelte van een long mist, of bijzonder veel gerookt heeft - toch een normale waarde zijn. Dus er is geen vaste waarde die je kan stellen als “normale” ademfrequentie. Het hangt gewoon van teveel factoren af…
Re: Ademfrequentie
06 January 2012 14:01
Bedankt Rob voor de uitleg.

groetjes

Meer weten over het HyperVen programma?