[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

Trillen hart / hartkloppingen

Gepost door Milaan 
Trillen hart / hartkloppingen
13 February 2012 14:07
Ik heb nu ongeveer 2 jaar last van hyperventilatie en alle vage en vervelende symptomen die hierbij komen kijken. Ik ben druk bezig met HyperVen en loop bij een haptotherapeute. Heb ook al menig onderzoek laten doen, waaronder een onderzoek door een cardiologisch instituut. Hier werd een boezemoverslag geconstateerd die volgens hem geen kwaad kon, maar wel vervelend was. Het is alsof je 1 hartslag mist en hij daarna twee keer zo hard terugkomt en die bonk die voel je!

Allemaal verklaarbaar dus volgens de cardioloog. Probleem is dat ik nu de laatste week ook soms een trilling voel van mijn linkerborst, het is niet echt 1 enkele spier, maar het voelt het een beetje alsof ik een telefoon in mijn linkerborstzak heb met een lichte trilfunctie.

Vervelendste klacht die ik nu heb is een onvast gevoel op de benen. Dit heb ik tijdens het lopen, maar vooral als ik gelopen heb en dan moet stilstaan om ergens op te wachten of 1 op 1 gesprek. Heb daarbij constant het gevoel alsof ik mezelf moet corrigeren om niet om te vallen.

Vragen van mijn kant zijn nu…kennen mensen die trillingen op de linkerborst en dat onvaste gevoel op de benen? Ik krijg ook nog van die warmteaanvallen/opvliegers zo nu en dan achter elkaar door.

Dus kennen mensen mijn klachten, hoe gaan jullie daar mee om en wat vind jij ervan Rob?
Re: Trillen hart / hartkloppingen
13 February 2012 14:35
Die trillingen ken ik niet, maar dat onvaste gevoel op je benen dat herken ik heel erg. Ja soms ben ik oo kweleens erg enthousiast en sta ik met iemand te kletsen en dan word ik ook ineens niet lekker blijkbaar sta ik dan me adem in te houden onbewust. Aangezien ik hier nogal goed in ben.
Me hele onderlichaam spant zich dan aan.

Groetjes
Re: Trillen hart / hartkloppingen
14 February 2012 17:08
Hallo Milaan,

Die trillingen worden meestal veroorzaken/'>oorzaakt door melkzuur dat op de spieren wordt afgezet. Als je chronische hyperventilatie hebt, gaan de spieren het verlies aan kooldioxide compenseren door melkzuur af te zetten. Voorbeelden zijn een trillende wenkbrauw, maar er zijn ook veel andere spieren die kunnen gaan trillen. Bij jou is het waarschijnlijk een borstspier die dit gedrag vertoont.

Het onvaste gevoel in de benen heeft weer te maken met de vernauwing van bloedvaten ten gevolge van chronische hyperventilatie. De hersenen (en andere organen) krijgen hierdoor te weinig bloed en dus ook te weinig zuurstof. Het gevolg is een onvast gevoel in de benen, of het gevoel ieder moment flauw te kunnen vallen. Ook concentratiestoornis zie je vaak samen gaan met dit soort verschijnselen.

De warmtestuwingen die je beschrijft komen ook vaak voor bij chronische hyperventilatie. Meestal zijn die weer gerelateerd aan het ontladen van stress, maar de sensaties kunnen ook door de vernauwde bloedvaten worden veroorzaken/'>oorzaakt. Feitelijk kunnen de zenuwen allerlei soorten prikkels afgeven in het alkalische milieu in het lichaam van mensen die HyperVentileren. De interpretatie van de hersenen is dan vaak niet meer te herleiden naar een fysiek oorzaken/'>oorzaak…

Rob Gravesteijn
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.

Meer weten over het HyperVen programma?