[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

Inademen?

Gepost door Anonieme bezoeker 
Anonieme bezoeker
Inademen?
26 April 2012 10:02
Ls,

Ik ben sinds 3 dagen bezig met de HyperVen therapie. Ik zit echter nog met een prangende vraag: is het goed om diep in te ademen en zo ja waarom? Ik lees namelijk veelal dat diep inademen juist altijd voorkomen moet worden wanner je chronische hyperventilatie hebt. Ik merk dat ik door deze onzekerheid mezelf nog niet voor 100% kan commiteren aan de therapie. Ik ben dan ook erg beniewd naar het antwoord.

Alvast bedankt!
Bas
Re: Inademen?
26 April 2012 10:08
Hallo Bas,

Je moet inderdaad diep inademen en daarna de adem vasthouden. Maar dat is alleen maar tijdens de oefeningen met HyperVen. Daarbuiten kan je ademen beter overlaten aan het ademcentrum. De instelling van dat ademcentrum wordt in de loop der tijd gewijzigd naar een hogere CO2 tolerantie. Dus het hoort inderdaad bij deze therapie. Probeer om je niet teveel aan te trekken van wat je allemaal leest en hoort over hyperventilatie. Er bestaan erg veel misvattingen over dit onderwerp en hoe meer je leest, hoe meer van dit soort vreemde opvattingen je tegenkomt…

Rob Gravesteijn
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Anonieme bezoeker
Re: Inademen?
26 April 2012 10:13
Rob,

Allereesrt bedankt voor je snelle reactie. Top! Ik doe het diep inademen inderdaad alleen tijdens de oefeningen. Verder houd ik mijn mond zoveel mogelijk gesloten en adem ik door de neus. Hier let ik dus op gedurende de dag als ik niet met HyperVen bezig ben.

Ik wil alleen graag begrijpen waarom je dan diep moet inademen. Wat gebeurt er met je lijf? Waarom zit het in de therapie? Er zijn ook therapien waarbij het juist niet moet. En wat maakt het dat het bij HyperVen juist wel moet? Ik heb de hele site + artikelen doorgelezen maar ik krijg dit niet duidelijk voor mezelf. Kun je hier antwoord op geven? Linkje misschien?

Hoor graag van je!
Grtz,
Bas
Re: Inademen?
26 April 2012 10:49
Hallo Bas,

De reden waarom je zo diep moet inademen, is dat je de longen daarmee verzadigd met zuurstof. Die zuurstof wordt geleidelijk aan omgezet in kooldioxide in de longen (de gasuitwisseling vindt plaats in de longblaasjes). Door de verzadiging met zuurstof is er altijd voldoende zuurstof aanwezig om het lang (2 a 3 minuten uiteindelijk) vol te houden. Therapieën die het anders doen zijn m.i. daarom ook minder goed, de longen hebben mogelijk dan een tekort aan zuurstof als de tijd dat de adem ingehouden wordt te lang gaat duren. En dat kan een aantal (zeer) ongewenste effecten hebben…

Meer weten over het HyperVen programma?