[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

Relatie hyperven / ernstige ziektes

Gepost door daon 
Relatie hyperven / ernstige ziektes
30 July 2012 16:41
Beste iedereen,

Ik vroeg mij af wat langdurig chronische hyperventilatie kan betekenen in relatie tot ernstige ziektes. Het is algemeen bekend dat langdurig stress een zeer slechte invloed heeft op ziektes als bijv. kanker. (http://site.genezendvermogen.nl/Default.aspx?id=118)

Is over chronische hyperventilatie ook dergelijke informatie bekend. chronische hyperventilatie kun je m.i. toch zien als "langdurig stress"? Aangezien bijvoorbeeld spieren in de schouders en nek vastzitten.

Graag jullie reacties.
Re: Relatie hyperven / ernstige ziektes
30 July 2012 18:28
Hallo daon,

Er is mij geen relatie bekend tussen chronische hyperventilatie en ernstige ziekten. Volgens mij kan je 100 worden met chronische hyperventilatie, maar dat zeg ik niet als een wetenschappelijk antwoord, maar meer een gevoel dat ik er zelf bij heb. Feit is wel dat allerlei lichaamsprocessen anders gaan werken door de te lage zuurgraad, maar hoe staat in relatie tot ernstige ziekten zoals kanker e.d. daar is denk ik nooit echt onderzoek naar gedaan. Wel typerend is dat mensen met chronische hyperventilatie bijna altijd bang zijn dat ze een ernstige ziekte hebben of kunnen krijgen. Het is een projectie van hun angst, die gevoed wordt vanuit het scala aan klachten dat men ervaart. Persoonlijk dat ik dat mensen met chronische hyperventilatie net zoveel kans hebben om een ernstige ziektes te krijgen als mensen die geen chronische hyperventilatie hebben. De anticipatie erop heeft m.i. geen invloed.

Rob Gravesteijn
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.

Meer weten over het HyperVen programma?