[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

chv en nieuw hier

Gepost door Sjaak 
chv en nieuw hier
09 August 2012 17:28
Hallo allemaal,

Lees al een tijdje mee op dit forum, maar heb nu toch maar besloten mezelf ook aan te melden. Ik ben 31 jaar en heb denk ik chronische hyperventilatie sinds mijn 18de ongeveer.
Het begon met af en toe paniekaanvallen, waarbij ik hevig ging trillen, verhoogde hartslag en slappe benen. Ook begon alles te draaien en wist ik niet meer waar ik het moest zoeken. Hierna heb ik het een aantal keer terug gehad. Toen is denk de chronische hyperventilatie er langzaam ingeslopen. In deze periode leefde ik vrij ongezond, met veel roken, drinken. Ook gebruikte ik regelmatig xtc en blowde ik. Hierdoor dacht ik altijd dat het kwam door mijn ongezonde levensstijl en heb ik de klachten eigenlijk altijd gezien als de keerzijde van mijn wilde leefstijl.
Door alcohol te drinken gingen mijn angstgevoelens, zenuwachtige trekjes en gespannenheid weg en kon ik toch sociaal mijn ding doen, waardoor ik dus vaak dronk, eigenlijk bij elke sociale bezigheid.
Door mijn angst voor dokters en ziekenhuizen heb ik nooit echt hulp gezocht voor mijn probleem, ook omdat de klachten steeds wisselden en dan weer veel aanwezig waren en dan weer niet kon ik t nooit uitleggen of verklaren.
Uiteindelijk heb ik mijn leven zo in kunnen richten dat ik er redelijk mee overweg kon, en wist ik t altijd goed te verbergen. Totdat ik las op internet over chronische hyperventilatie en ook op deze site terecht kwam, wist ik eigenlijk dat dit een verklaring was waarom ik me zo voenijelde, zoals ik me altijd gevoeld heb. Heel veel dingen vielen op zn plaats en het geeift een enorme opluchting dat al die vage klachten een verklaring hebben en dat er een oplossing voor is. Nu ben ik op eigen houtje begonnen met de HyperVen oefeningen, omdat ik geen geld had om het op de officiële manier te doen.

Mijn beginscores waren rond de 45, maar stegen al heel snel richting de 100. Toen had ik door dat ik teveel forceerde en begon rustig op te bouwen tot ik ongeveer rond de 100 sec zat in iets van 8 weken, maar wel soms met grote pauzes ertussen in. Nu las ik laatst dat wanneer je slikt je alsnog aan het forceren bent. Nu heb ik door omstandigheden drie weken niet geoefend en zijn mijn scores (nu dus zonder slikken) weer bij tegen de 60 sec! Is het mogelijk dat ik al die tijd aan het forceren was? Ik voelde namelijk wel degelijk vooruitgang in hoe ik mij voelde.
Re: chv en nieuw hier
09 August 2012 18:44
Hallo Sjaak,

Je voelde wel vooruitgang, maar je was wel aan het forceren denk ik. Ook als je forceert werkt de therapie, maar je kan er allerlei andere klachten door krijgen. Soms gaan mensen zelfs achteruit als ze forceren. Daarnaast leidt forceren vaak tot een gevoel dat je er voortijdig mee wilt stoppen omdat je onbewust aanvoelt dat je iets aan het doen bent dat niet hoort. Ten slotte is mijn persoonlijke ervaring dat zodra je niet meer forceert, de vooruitgang sneller gaat. Een echte wetenschappelijke verklaring heb ik er niet voor, maar ik vermoed dat zodra het een minder geforceerd karakter krijgt het ademcentrum adaptiever is dan wanneer je forceert.

Rob Gravesteijn
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Re: chv en nieuw hier
09 August 2012 22:47
Hallo Rob,

Bedankt voor de snelle reactie! Ga het dan vanaf nu rustig opbouwen en hopen dat ik niet ga forceren. Ik moet zeggen dat ik het vrij moeilijk
vind om te bepalen wanneer ik forceer. Is het überhaupt zo dat als de waarders te snel stijgen dat dit niet kan zonder dat je iets forceert of zoiets. Want ik heb het idee/gevoel dat er best veel trukjes zijn om de ademhaling te rekken. Ik merk bijvoorbeeld door mijn buik op een bepaald manier te spannen ik het langer vol kan houden of juist door op een bepaalde manier te gaan zitten.

groetjes Sjaak
Re: chv en nieuw hier
10 August 2012 09:12
Hallo Sjaak,

Ik gebruik altijd het voorbeeld van een parelvisser. Die probeert ook niet om elke seconde eruit te persen die er nog inzit. Hij zwemt gewoon onder water en merkt dat in de loop der tijd hij steeds langer onder water kan blijven. Omdat hij het niet forceert en gewoon naar boven gaat als ie merkt dat het benauwd wordt, gaat zijn ademcentrum geleidelijk aan van instelling veranderen. Wij willen allemaal zo snel mogelijk beter zijn natuurlijk, maar dit heeft nu eenmaal zijn tijd nodig. Je hebt ook niet in een paar dagen een hyperventilatie syndroom opgebouwd. Daar gaat meetal zelfs jaren overheen. Dus het is een utopie om te denken dat je daar met een paar keer oefenen vanaf bent.

Het lichaam heeft tijd nodig om te wennen aan de hogere CO2 waarden. De therapie duurt ongeveer zo’n 4 maanden, soms korter en soms ook langer. Veel hangt af van hoe trouw je bent met oefenen, in hoeverre de oorzaken van chronische hyperventilatie nog aanwezig zijn en nog een groot aantal andere factoren. Ik kan dat dus nooit van te voren bepalen. Stress werkt averechts en kan vooruitgang tegengaan. Ook overmatig alcoholgebruik, slecht en vooral onregelmatig slapen kunnen ertoe leiden dat het allemaal langer duurt dan normaal….

Rob Gravesteijn
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.

Meer weten over het HyperVen programma?