[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

Is dit CHV?

Gepost door Shenkie 
Is dit CHV?
08 September 2012 20:43
Beste forumleden,

Ik zal maar gelijk met de deur in huis vallen en mijn verhaal vertellen.

Een paar maanden geleden was ik aan het werk op een warme zaterdagmiddag. Ik stond met een klant te praten en opeens voel ik een raar/licht gevoel in me hoofd en krijg het benauwd. Het is niet echt duidelijk uit te leggen wat ik nou precies voelde. Ik ben toen naar het toilet gegaan en het werd alleen maar erger, ik kreeg vlekjes voor me gezichtsveld en me hart ging als een malle tekeer. Ik snakte niet echt naar lucht, maar moest wel me ademhaling onder controle houden voor me gevoel. Had elke keer het geval dat ik wegzakte en dat ik een hartaanval kreeg. Dit heeft een half uur aangehouden en na deze aanval was ik echt kapot, heb toen heel de dag in bed gelegen met een zwak gevoel en kreeg geen hap door me keel. Ik bleef me maar niet lekker voelen en ben toen savonds toch maar naar het ziekenhuis gegaan en hier werd verondersteld dat ik een hyperventilatie aanval heb gehad en dat alles er voor de rest perfect uit zag. Ze zeiden dat het stress was en dat me psychische klachten (dwangneuroses/dwangedachten) hier een grote rol in spelen.

Ik nog steeds zo onzeker als de pest de week erna een ecg laten maken bij de huisarts, hier zag alles er ook weer perfect uit. Me hart maakte zelfs nog een kleine piekje na elke hartslag wat niet iedereen heeft en waaruit blijkt dat je een gezond hart hebt (zei de dokter). Naja, ik kan het verhaal nog vele malen langer maken. Heb bijvoorbeeld al zo'n 6 keer op de eerste hulp gezeten omdat ik af en toe het gevoel heb alsof het echt niet goed gaat. Elke keer hetzelfde, het is niks maak je geen zorgen. Ik heb toen ook één keer een diozepam pilletje gekregen en toen ging alles inderdaad beter.

Om maar even naar het kernpunt te komen (erg lange inleiding inderdaad ja, haha winking smiley), ik ben nog steeds onzeker en zou graag me klachten hieronder op een rijtje willen zetten en aan jullie willen vragen of dit bij chronische hyperventilatie of hyperventilatie past. Jullie zijn namelijke echt specialisten en kunnen voor mij een redelijke zorg wegnemen. Hieronder dus de klachten:

- Vlekjes/spots/flarden zien in het gezichtsveld, eigenlijk alleen maar als ik in de zon loop of buiten. In donkere ruimtes en zeker savonds verdwijnt het bijna volledig. Ook bij alcohol gebruik heb ik hier weinig last van. Eigenlijk dus een soort overgevoeligheid voor licht.
- Hart regelmatig in keel voelen en onregematige hartslag
- Heel de dag eraan denken, ook echt bang voor ernstige ziektes zoals MS, ALS, tumoren etc.
- Tintelende handen en voeten, spiertrillingen over hele lichaam (meestal bij dijbeen).
- Veel zuchten
- Hoofdpijn, gevoel alsof er iets in me oor zit en druk op slaap en achter de ogen
- Sinds me eerste aanval heb ik elke nacht de raarste dromen en word ik elke nacht zwaar angstig en meestal zweetachtig wakker. Bijna altijd rond de klok van 4 uur. Zoals vanochtend nog een soort van droom (maar ook half wakker) dat er een kat in me kamer zat en dat een andere kant aan me vinger aan het kauwen was.
- Vaker moeten plassen
- Veel dorst en vooral meer dorst in zoete dranken
- Brok in de keel
- Licht gevoel in hoofd, gevoel flauw te vallen. Dit is gelukkig nog nooit gebeurd.

Etcetera etcetera, dit zijn de klachten waar ik ongeveer het meeste last van heb. Ik blijf ook met zoveel vraagtekens zitten omdat ik eigenlijk een persoon ben wat goed met stress om kan gaan en ben absoluut geen druktemakertje. Ik zit dan al zeker 4 jaar met die dwangneuroes/gedachtes en het gaat al sinds die tijd eigenlijk niet helemaal zoals ik zou willen, maar snap dus eigenlijk niet als ik zo koel van aard ben dat ik dan hyperventilatie kan krijgen. Als ik ook op me ademhaling let adem ik gewoon via me buik. Maarja, misschien is het onbewuste groter dan het bewuste.

De dokter loop ik redelijk plat en ben nu doorgestuurd naar een neuroloog, niet omdat zij ergens bang voor is maar puur om mij gerust te stellen. Misschien is het ook wel handig om erbij te vermelden dat bijna alle klachten verdwijnen bij het gebruik van alcohol.

Ik ben een jongen van 21 jaar en zit er echt heel de dag mee in me kop. Ik werk wel gewoon en blijf ook wel me leventje voortzetten, maar niet meer zoals daarvoor. Ik ben nu bang als ik ergens ver naartoe ga dat er iets gebeurd en dat ik de controle kwijt ben. Ik weet dat het een lang verhaal is, maar ik hoop dat iemand van jullie wel de moeite heeft genomen om het door te lezen. Een reactie hierop zou ik zeer op prijs stellen. Zoals al eerder gezegd zou het namelijk een redelijke grote zorg voor me wegenmen. Naast dat vind ik sowieso dat jullie perfect werk doen, ik ben sinds vanavond in contact gekomen met julie forum en kan me toch vinden in veel dingen en dan geeft ook weer een beetje rust. Het is goed om te zien dat mensen je begrijpen en misschien raar dat ik het zeg, dat ik niet de enige ben die deze vage klachten heeft. Veel mensen snappen de situatie van hyperventilatie namelijk niet.

Echt een wall of text inderdaad, maar ik kijk uit naar reacties van jullie!

Met vriendelijke groet,
Shenkie



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 08/09/2012 21:28 door Shenkie.
Re: Is dit CHV?
09 September 2012 03:03
Haii,heeel herkenbaar voor mij!ik heb precies de zelfde symptomen als jou gehad,de meeste heb ik niet meer maar die zenuw tics daar heb ik nog last van!je hoeft je geen zorge te make,als het een dodelijke ziekte was geloof mij,was je nu wel dood geweest smiling smiley.met de tijd ga je minder last krijgen van deze symptomen die je opnoemd!wees geduldig,google niet te veel,en ik zou zegge begin met HyperVen smiling smiley.
Re: Is dit CHV?
09 September 2012 20:19
Hai Shenkie,

Al jouw klachten zijn heel herkenbaar bij chronische hyperventilatie.
Lees eens op je gemak onze site die bij dit forum hoort: www.hyperventilatie.info, daar kan je je onzekerheid hierover al een stuk loslaten.
Ook op ons forum nr. 3 Vindt je vragen en antwoorden over hyperventilatie.
Ik hoop dat je hier vindt wat je nodig hebt.

Als je nog vragen hebt kun je die altijd hier stellen.

Hartelijke groetjes van Ellen

Antwoorden die door de Stichting HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Re: Is dit CHV?
10 September 2012 14:07
Dank jullie wel voor jullie berichten! Zeker weer een stukje zekerheid dat ik niet de enige ben met zulke symptonen.

A.S. donderdag is mijn eerste afspraak bij de psycholoog. Ik lees veel dat bij veel mensen de psycholoog de hyperventilatieaanvallen niet doet verminderen, ik denk dat dit bij mij wel het geval is. Aangezien ik echt een waanzinnige angst heb voor de dood en altijd maar perfect wil zijn en kan lastig nee zeggen.

Nog een vraag aan jullie; is alcoholgebruik nou echt zo slecht voor iemand met hyperventilatie? Jullie kennnen het waarschijnlijk ook wel, het is zo ontspannend en veel klachten verdwijnen.

Groet,
Shenkie
Re: Is dit CHV?
10 September 2012 19:39
Hoii,alchol is sowieso slecht!en dit geval nog slechter!alchol werkt verdovend,en je klachten verdwijnen niet,ze gaan tijdelijk weg en niet permanent!ik zelf ben gestopt(tijdelijk) met alchol.maar rob of ellen kunnen je beter van dienst zijn smiling smiley gr sencer
Re: Is dit CHV?
14 September 2012 13:47
Hoi Shenkie,.

Ik herken heel veel van jouw verhaal.
Zelf heb ik HyperVenn maand of 6 gedaan. Ben tijdelijk eventjes gestop om te kijken hoe ik erop reageer en het gaat aardig goed.
Ik ga over een weekje weer beginennen. Omdat ik zelf vind dat ik nog hogere score kan halen ik zat pas op 80 sec. En wil kijken of ik nog vooruit zal gaan wat ik wel denk, omdat nog niet alllesymptomen helemaal weg zijn. Ik deed het 1 x op een dag je kan beter 2x pd dag doen. Omdat ik echt fulltime bezig was met mijn werk en school heb ik ervoor gekozen om er langer over te doen.Ik reageerde in begin ook wel snel.
De angst klachten nemen langzaam toch af en heb het beter onder controle. Ik loop wel ook nog steeds bij mensendieck.

Ik zou het zeker gaan doen HyperVenn. In begin zullen de klachten misschien iets erger worden, maar naar mate zal je zelf beter gaan voelen. Maar heb geduld!!
Succes!!

Groetjes Corina

Meer weten over het HyperVen programma?