[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

Elke dag hartkloppingen kan dit door hyperventilatie komen

Gepost door cosmicgrl 
Elke dag hartkloppingen kan dit door hyperventilatie komen
12 February 2013 15:01
Ik heb sinds een jaar last van hartkloppingen. Het begon tijdens een vakantie midden in de nacht. Ik voelde dat mijn hart een paar oversloeg, dit ging samen met spiertrekkingen in de benen en erg zweten. In het verleden heb ik een aantal keer een acute hyperventilatieaanval gehad maar dat was dit niet. Het leek eerder een paniekaanval?
Bij thuiskomst naar het ziekenhuis geweest en ze konden inderaad de overslagen zien maar deze vorm kon geen kwaad. Na een half jaar nog een keer naar een cardioloog geweest, echo gemaakt van het hart, holteronderzoek gehad en daarop konden ze de overslagen wel zien. Een oorzaken/'>oorzaak konden ze niet geven. Ik heb de afgelopen jaren wel heel veel stress gehad en het kan er nu natuurlijk uitkomen.
Soms heb ik ook midden in de nacht dat ik wakker wordt van een super hoge hartslag. Ook heb ik het idee dat als ik angstig ben de hartkloppingen erger worden. Zelf denk ik aan chronische hyperventilatie..maar weet dit niet zeker. Elke dag heb ik er tig keer per dag last van. Soms heb ik ook een trillend gevoel in mijn maagkuiltje net onder mijn ribben....

Zijn er nog meer mensen die hier elke! dag last van hebben en chronische hyperventilatie hebben?
Re: Elke dag hartkloppingen kan dit door hyperventilatie komen
13 February 2013 08:52
Hallo Cosmicgrl,

Stress lijkt mij de grootste factor in jouw klachtenbeeld. Het ’s-nachts wakker worden met versnelde hartslag komt omdat je in je dromen de stress aan het verwerken bent. Stress en chronische hyperventilatie gaan vaak hand-in-hand, maar of dat bij jou ook het geval is, kan ik zo moeilijk zeggen. Als het idd ook chronische hyperventilatie is, moet je de meeste van dit rijtje klachten herkennen:

- wisselende mate van moeheid/lamlendigheid
- duidelijk verhoogde vermoeibaarheid
- overgevoeligheid voor prikkels uit de omgeving, prikkelbaarheid t.o.v. dagelijkse verplichtingen: “Ik wil wel, maar ik kan niet”
- slaapstoornissen
- concentratie- en geheugenstoornissen
- beven
- verhoogd transpireren, warmtestuwing
- (claustro-)fobische elementen, doodsangst, paniekgevoelens
- licht, onzeker, akelig gevoel in het hoofd (duizeligheid / draaierigheid)
- benauwdheid, luchthonger
- angst om flauw te vallen, gek te worden
- hartbonzingen
- pijn, beklemming op de borst, uitstraling naar een of beide armen
- wazig zien, geluiden van veraf horen
- slappe, onzekere benen
- koude of prikkelende handen en voeten
- spijsverteringsproblemen

Eventueel kan je het laten onderzoeken d.m.v. een zgn. capnografisch onderzoek. Dit onderzoek wordt gedaan door een longarts en hierbij wordt de hoeveelheid CO2 in de uitgeademde lucht gemeten.

Rob Gravesteijn
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.

Meer weten over het HyperVen programma?