[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

Wat moet ik me voorstellen bij moeilijk??

Gepost door sillefie 
Wat moet ik me voorstellen bij moeilijk??
16 April 2013 21:12
Hallo iedereen,

ik ben sinds vrijdag gestart met HyperVen.
Om mezelf kort te schetsen; ik heb al 10 jaar angst- & hyperventilatieaanvallen en neem al 7 jaar AD medicijnen. Af en toe een paar maanden rust, dan begint alles weer van nul af aan. Gedurende die hele periode heb ik soms in lichtere/soms in zwaardere mate last van de symptomen van chronische hyperventilatie. 1 van de zwaarste symptomen die ik heb is hypochondrie en alle angst/duizelingen/tintelingen die daarbij horen.

Gisteren werd ik plots zeer duizelig na de tweede trial met een grote angstaanval tot gevolg.
Ik had net een sigaret gerookt (ja ik wil stoppen, nee het lukt me nu niet), dus misschien kwam het daarvan?
Maar daardoor ben ik beginnen rondsnuisteren in dit forum en overal lees ik dat je klachten kunnen verergeren en dat dit een heel zware therapie is. En dat schudt de hypochonder in me dus klaarwakker!!!

Ik vind t tot nu toe (ben uiteraard nog maar 4 dagen ver) helemaal niet zo lastig/moeilijk eerder rustgevend en ik voel me precies op die 4 dagen al stukken beter. Tot ik gisteren begon te duizelen na trial 2 van mijn tweede dagsessie. En nu ik dit forum gelezen heb, durf ik niet verder doen met HyperVen. Want ik ben als de dood voor wat me zou/kan te wachten staan. Ok, ik lees wel dat niet iedereen die hoeft te hebben, maar zoals elke hypochonder, de kans alleen dat het kan is al genoeg voor mij om bang te worden.

Concreet zijn mijn vragen;
1. Wat zijn die zogezegde klachten die verergeren?? Is dat meer angst? Is dat ineens weer HyperVentileren?
2. Is dat dan dag in dag uit? Of enkel tijdens de sessies?
3. Vanaf hoeveel sessie KAN dit komen? Wanneer gaat het terug weg?
4. Waarom wordt deze therapie als moeilijk en vermoeiend omschreven? Is er iets wat ik nog niet weet? Wat doet dit dan met mijn lichaam?

Ik wil weten welke gevaren er op me af kunnen komen als ik hiermee verder ga, want momenteel voel ik me min of meer ok. Ik kom net uit een heel zware periode en kan sinds kort terug mijn bed uit zonder angst en ik weet niet of ik het aankan om terug wat dieper te zakken.

Thx voor gelijk wie zich de moeite troost om mij hierop te antwoorden!
x
Re: Wat moet ik me voorstellen bij moeilijk??
16 April 2013 22:17
Hoi Sillefie,

Ik denk dat het heel moeilijk wordt om je vragen concreet te beantwoorden, omdat er zo ontzettend veel verschillende symptomen bij chronische hyperventilatie horen. Jij schrijft dat je last hebt van hypochondrie en duizelingen, andere mensen worden misselijk en gaan zweten en beven, ikzelf krijg het ontzettend benauwd en ik krijg heel veel moeite met slikken en zo zijn er nog veel meer voorbeelden te bedenken.

Voor wat de therapie zwaar maakt betreft, kan ik alleen voor mezelf spreken. Misschien dat er nog meer mensen gaan reageren met hun bevindingen. Ik vind die 10 trials per sessie persoonlijk niet extreem zwaar. Ook ik heb soms tijdens de trials klachten, in mijn geval benauwdheid en een strak gevoel in de keel. Wat mij wel helpt op die momenten is mezelf geen druk op te leggen. Niets forceren. Het is geen wedstrijd. Ik kijk tot hoever het gaat en gaat het echt niet, dan probeer ik het op een ander moment nog een keer. Aan de andere kant weet ik ook dat de klachten ''erbij kunnen horen'' en dat er niks engs aan de hand is, ook al voelt dat wel zo. Dat beseffen is vaak voldoende om het beangstigende gevoel al een stukje kwijt te raken.
Wat ik persoonlijk zwaar vind aan de therapie zoals deze voor mij uitpakt, maar ook dit zal per persoon verschillen, is dat het niet een constant stijgende lijn is, maar dat het meer met pieken en dalen gaat. Niet alleen de scores, maar ook qua klachten. Zo heb je een paar redelijk goede dagen en een dag later heb je opeens een heel slechte dag, die ik niet heb zien of voelen aankomen. Ik zit nu in week 5 en week 4 was voor mij echt een drama. Ook klachten die ik al een tijd niet had gehad, kwamen weer boven. Maar uiteindelijk zullen de pieken hoger worden en de dalen minder diep. Hier is geen vaste regel voor. Ik had een slechte week in week 4. Gaat inmiddels al weer stukken beter hoor! Iemand anders heeft misschien pas (nieuwe) klachten na 2 maanden. Iemand anders heeft misschien geen andere klachten dan voorheen... Iedereen is anders en bij iedereen uit het zich anders.

Voor wat je vragen over wat de therapie met je doet betreft, kun je ook veel vinden op het forum en mochten de antwoorden op je vragen er niet tussen staan, dan zou je het aan Rob of Ellen kunnen vragen.

Heel veel succes en sterkte en hou je ons op de hoogte hoe het gaat?

Groetjes, Jade
Re: Wat moet ik me voorstellen bij moeilijk??
16 April 2013 22:52
Hey Jade,

super bedankt voor je uitgebreid antwoord ;-)

Ik heb in de 10 jaar zowel wat alle symptomen al gehad hoor, die drie zijn wel de meest voorkomende of terugkomende.
Dat ik tijdens het doen van de sessies wat klachten krijg, daar kan ik op zich nog mee om, de grote schrik zit em in t feit dat de symptomen er terug elk uur van elke dag zullen zijn. Als ik jouw verhaal goed lees, dan heb je gewoon nog goede en slechte dagen/weken. Iets wat ik nu ook heb. Sommige dagen gaan goed, sommige zijn een hel.

Maar wat me wat angstig maakt om door te doen met de therapie is dat de berichtjes hier op het forum laten uitschijnen dat de therapie je terug wat dieper doet vallen? Dat ik weer dag in dag uit met mijn symptomen zal moeten omgaan, dat die terug erger zullen worden dan nu...daar ben ik nu niet sterk genoeg voor...

Alsje vb. duizelig of lichthoofdig bent door chronische hyperventilatie, dan kan je dat gevoel (tijdelijk) doen afnemen door je ademhaling te controleren, met getuite lippen te ademen, enz... Als ik het goed begrijp, zouden je symptomen nu kunnen verergeren omdat door de therapie je lichaam moet gewennen aan het hogere CO2 gehalte in je bloed? Dus dan is er niets dat ik kan doen om mijn symptomen (tijdelijk) te verminderen, want het is een proces in mijn lichaam en ik moet ondergaan. Dat lijkt me als - hoe kan het ook anders - controlefreak een regelrechte hel!

Sorry als ik wat aan het raaskalken ben hoor, maar weet met mijn gedachten even geen blijf ;-)
Re: Wat moet ik me voorstellen bij moeilijk??
17 April 2013 12:18
Hallo Sillefie,

In het begin kunnen de klachten wat toenemen idd, maar lang niet bij iedereen. Als het toch gebeurt en dat te erg wordt, kan je heel makkelijk de therapie doseren door bijv. het aantal trials per sessie wat te verminderen. Je kan het terugbrengen naar 5 trials per sessies en het dan langzaam weer opvoeren naar 10 trials. Zo kan je voor jezelf de grens zoeken van wat je voor jezelf acceptabel vindt.

Meer weten over het HyperVen programma?