[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

Mijn situatie

Gepost door MrS 
MrS
Mijn situatie
12 May 2013 12:08
Na veel te hebben gelezen op jullie site, wil ik ook graag mijn situatie voorleggen. Ik ben een jongen van 28 en ik doe in theorie stressvol werk.

Ongeveer 4 maanden geleden heb ik tijdens mijn werk iets ervaren waarvan ik later denk dat het een paniek/angst aanval is geweest. Ik zat achter mijn bureau en ineens werd ik heel duizelig en had het gevoel flauw te vallen. Een gevoel wat ik nog nooit had ervaren. Of mijn hart erg aan het bonzen was, weet ik niet meer, maar ik had geen last van klassieke hyperventilatie als hijgen en trillen op dat moment. Ik ben toen naar huis gegaan en daar ging het wel weer. De dagen daarop had ik een zeer afwezig/dromerig gevoel in mijn hoofd. Ik was alsmaar aan het staren en had het idee in een soort van cocon te leven. Ik was verder heel licht in mijn benen en had het idee dat ik een beetje zweefde. Ook had ik het idee steeds voor een seconde ofzo weg te vallen, net dat moment voordat je in slaap valt maar toch anders. Ik ben naar de huisarts geweest. Die gooide het op stress etc. Ik heb toen een paar dagen rust genomen, maar de klachten bleven. Ongeveer twee weken na de eerste aanval, heb ik op een avond een meer klassieke aanval gehad, met hart bonzingen en met trillen. Na ongeveer twee uur was dit weer over en ben ik gaan slapen.
In de loop van de tijd bleven de bovenstaande klachten, heb ik vaker soort aanvallen gehad en kwamen er meer lichamelijke klachten bij. Nu 4 maanden verder, heb ik betere en slechtere dagen gehad, maar ik heb me nog niet één dag 100% gevoeld. Ik heb last van de volgende klachten:

- Afwezig/dromerig/licht/dronken/stoned gevoel in mijn hoofd
- Staren/wazig zien
- Gevoel heel even weg te vallen
- Spierpijn
- Spiertrekkingen over mijn hele lichaam
- Trekkende hoofdpijn, voornamelijk rechts boven mijn slaap
- Misselijkheid
- Pijn borst. Voornamelijk links.
- Zenuwachtig gevoel buik
- Angst om in slaap te vallen
- Angst om ziekte te hebben
- Verdovend gevoel gezicht (1 keer hele avond verdoofde linkerwang gehad)
- Idee dat ik de afgelopen maanden in een droom heb geleefd
- Dit is mijn irritantste klacht: het tintelende, slaperige gevoel in mijn voeten. Soms iets erger dat het zelfs brandt. Ook heb ik dezelfde klacht, in mindere mate, in mijn handen.

In de tussentijd heb ik wel 10 keer met de Huisarts contact gehad. Hij gooit het vanaf het begin af aan op hyperventilatie. Voor mij is/was dit moeilijk te accepteren, omdat ik geen idee heb/had waar dit vandaan komt. Ik heb mijn bloed laten prikken. Enige wat daar uit kwam was dat ik wat vit d deficiëntie heb. Volgens de huisarts komt dit bij bijna iedereen voor na de winter. Ik heb foto’s van mijn long en hart laten maken. Hier kwam uit dat ik mogelijk een vergroot hart heb. Volgens de huisarts, kan dit ook optisch zo zijn. En omdat er niks uit het hartfilmpje kwam, is dit niet iets om me zorgen over te maken. Ik ben op mijn aandringen toen naar de longarts gegaan om bloedgas te laten prikken om te onderzoeken of ik chronische hyperventilatie heb. Tot mijn verbazing kwam niks uit het longfunctieonderzoek en mijn bloedgas waarden waren ook normaal (kan de waarden hier wel neerzetten als iemand dat wat zegt). Wel zei de longarts dat de zuurstof wat hoog was, maar alles binnen de norm lag. Omdat de bloedgas waarden een moment opname zijn (volgens de HA), heeft de longarts toch geconcludeerd dat het meest waarschijnlijk toch hyperventilatie dan wel chronische hyperventilatie klachten zijn. Ook omdat ik een hoge score op de hyperventilatieS lijst had.
Op dit moment heb ik een afspraak bij de neuroloog over twee weken, om eea uit te sluiten.

Ik slik goede multivitaminen, extra vit d, magnesium, af en toe 5htp (l-tryptofaan). Ook loop ik bij een psycholoog waar we proberen te achterhalen waar mijn klachten vandaan komen (zij denkt ook dat ze psychisch zijn) en doe ik met haar ontspanningsoefeningen. Verder probeer ik vaak hard te lopen. Ik merk dat tijdens het sporten en erna, de klachten verminderen.

Ik wil me zo aanmelden voor het programma.

Ik ben er na 4 maanden goed klaar mee.

Iemand die hierop zou willen reageren? Komen de klachten bekend voor? Wat zou je me adviseren? Wat kan ik het beste doen als ik weer van die tintelende/slapende/brandende voeten krijg? Wat denken jullie van het feit dat mijn bloadgas waarden normaal zijn, maar het toch op hyperventilatie wordt gegooid?
Re: Mijn situatie
12 May 2013 14:41
Hey,

Jouw verhaal komt me bekend voor.
Ik heb elke seconde van de dag last van tintelingen in voeten/benen en linkerhand.

Moest het je gerust stellen, ik heb nog veel meer klachten dan jou en het hoort eenmaal bij chronische hyperventilatie.
Stop met ongerust te maken smiling smiley Schrijf je in op deze site doe de oefeningen en het zal langzaam beter gaan met je klachten.

Wat ik ook gemerkt heb als je je meer wilt ontspannen en minder aanvallen wilt krijgen is letten op je houding.
Ik liep namelijk met licht-opgetrokken schouders, dus je duwt gewoon je schouders naar achter en borst vooruit.

Zo zal je minder gespannen zijn en al meer zelfvertrouwen krijgen in je lichaam.

Ik weet perfect wat jij meemaakt elke dag!

Vroeger als ik in bed lag kreeg ik hartoverslagen hartkloppingen elke avond, soms kon ik geen slaap vatten daardoor.
Ik ben nu 3 maand bezig met de therapie en de klachten zijn stilletjes aan, aan het verdwijnen maar moet zeggen,
de ene dag is de andere niet.

Slik ook niet teveel pillen/supplementen, probeer gewoon dagelijks een volwaardige maaltijd te eten. Daarin zitten alle vitaminen en benodigde mineralen.

Veel succes verder op de weg naar genezing smiling smiley
Re: Mijn situatie
15 May 2013 09:45
Ik ben een vrouw van 27 jaar, ik begrijp nog steeds niet dat ik hyperventilatie heb gekregen maar feit is dat ik alle klachten die jij omschrijft ook heb of heb gehad en nog een aantal klachten meer. Het zijn heel duidelijk hyperventilatie klachten ookal lijkt dat in eerste instantie niet zo. Ik ben nu 2,5 week bezig met HyperVen en mijn score is van gemiddeld 45 naar gemiddeld 80 gegaan en ik voel me al een stuk beter. Ik raad je dus aan om zo snel mogelijk te beginnen met HyperVen, ik ben er van overtuigd dat het iedereen kan helpen. Succes en houd ons op de hoogte!

(edit) dat ik me al een stuk beter voel wil niet zeggen dat mijn klachten over zijn, de meeste klachten zijn er zeker nog maar de meest vervelende klachten zijn al minder aanwezig. smiling smiley



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 15/05/2013 09:47 door Gizzy.
MrS
Re: Mijn situatie
19 May 2013 11:03
Bedankt voor alle motiverende reacties. Ik heb me inmiddels aangemeld voor het programma en ga beginnen!
Re: Mijn situatie
19 May 2013 16:11
Hoi Gizzy,

Ik ben 26 en heb sinds kort ook ontdekt dat ik chronische hyperventilatie heb. En ook ik had nooit gedacht dat mij dit zou overkomen.
Wel fijn om te lezen dat ik dus niet de enige ben..bij lange na niet!
En dus ook mijn dokter is (volgens mij) niet de enige die vindt dat ik me aanstel..
Toen ik bij de dokter kwam omdat ik ineens de hele dag door draaierig/afwezig was, zei ze: "Nou, je loopt toch zelf door de gang naar mij toe? Dan gaat het dus prima! Als je werkt met kinderen..gewoon met je benen wat verder uit elkaar gaan staan om stevig te staan."
Dusssss..
Nu weet ik/denk ik dat mijn chronische hyperventilatie die draaierigheid (plus de daarna bijkomende klachten) exact verklaard.
Ook al bij de huisartsenpost geweest en onderzocht, dus ik weet dat verder alles in orde is.
Hoe gaat het nu bij jou?
Ik doe 6 dagen HyperVen en had/heb al snel verergeringsklachten, maar voel me op één of andere manier er toch goed bij.
Wel vind ik het lastig hoe ik mijn vermoeidheid moet aanpakken. Nu fiets ik elke dag 3x en bouw dat elke dag op met een kleine stukje erbij.
Verder kleine activiteiten zoals de vaatwasser uitruimen en dan weer zitten of tv kijken.

Groetjes, Sanne
Re: Mijn situatie
21 May 2013 19:26
Hi Sanne,

Ik verbaas me nog steeds over de reacties van sommige huisartsen. Inclusief mijn eigen huisarts. Ze weten echt onvoldoende over chronische hyperventilatie en dat is eigenlijk wel heel kwalijk. Gelukkig is iedereen hier bij HyperVen terecht gekomen maar dat komt naar mijn idee in de meeste gevallen door het feit dat mensen zelf op zoek gaan naar een oplossing.

Ik ben nog geen maand bezig en ik kan sinds een paar dagen zeggen dat ik me echt weer een beetje de oude voel. Mijn scores zijn een stuk beter (gemiddeld rond de 90 seconden) en ik heb steeds minder klachten. Ik verwacht nog wel een terugval maar ik ben er nu echt van overtuigd dat HyperVen mij van de hyperventilatie af gaat helpen. De manier waarop jij je vermoeidheid aanpakt lijkt me prima maar ik heb daar geen ervaring mee. Ik heb namelijk al zeker een half jaar last van het feit dat ik me totaal niet vermoeid voel (terwijl mijn lichaam dat waarschijnlijk wel is) en ook nachten lang niet heb kunnen slapen. Gelukkig slaap ik momenteel heel goed. Houd ons allemaal op de hoogte!

Groetjes Danielle
Re: Mijn situatie
22 May 2013 10:32
Hee Danielle,

Leuk dat je een berichtje stuurt.
Ik ben gister bij mijn dokter geweest omdat ik mijn bloed wilde laten onderzoeken op vitamine D gebrek. Dit komt namelijk bij 50% van de Nederlanders voor, ondanks dat je veel buiten komt en boter en vette vis en zo eet. En dit kan hyperventilatie veroorzaken.
Wat fijn dat jij je wel "fit" voelt, want ik denk dat ik al langer met die chronische hyperventilatie rondliep, maar ik had alleen die depersonalisatie 24/7 en dus werkte ik gewoon door. Maar door het gevoeld dat ik constant alles moest corrigeren in mijn zicht, raakte ik steeds meer vermoeid. Ik zei elke keer al dat ik eigenlijk niet meer naar mijn werk kon, maar ik had ook niet echt een hele goede reden om thuis te blijven. En de kinderopvang is niet handig als je je zo voelt.
Helaas kreeg ik een neuroloog die begon over reflexsyncope, wat totaal niet overeenkomt met mijn klachten! Ik heb al een MRI-scan gehad, dit was fijn, want nou weet ik dat er niks mis is in mijn hoofd. Maar hij wil begin juni een kanteltalfetest doen. Dit is een vrij nare test waarbij ze eigenlijk net zolang doorgaan tot je bijna flauwvalt. Ik zie hier best tegenop, zeker omdat het nergens opslaat met mijn klachten. Ik heb na de MRI-scan ook al meerdere keren gebeld en gezegd dat ik hele andere klachten heb die in tegenstrijd zijn met waar de neuroloog mij op wil testen. Maar de neuroloog doet gewoon niks! Zo ben ik al 2,5 maand bij de neuroloog..in de tussentijd zijn mijn klachten met de dag toegenomen en ik moet maar wachten op een test. Gelukkig zijn wij inderdaad op dit forum terecht gekomen en gaan we nu zelf aan de slag.
Mijn broertje is fysiotherapeut en helpt mij met het opbouwen van mijn conditie. Toch vind ik het erg lastig om dit allemaal aan te pakken, omdat niemand je kan zeggen hoe je alles precies moet doen, of je het wel goed doet, of je rustiger aan moet doet, of juist door moet gaan, etc.
We houden elkaar op de hoogte!
MrS
Re: Mijn situatie
08 June 2013 22:30
Update... Inmiddels naar de neuroloog geweest. Standaardtesten kwam niks bijzonders uit, toch voor de zekerheid een ct scan binnenkort. Ook adviseerde de longarts om evt een afspraak te maken met de cardioloog. Ben nog steeds niet op het punt namelijk dat ik me realiseer dat het niet iets lichamelijks is, dus toch ook maar een afspraak gemaakt met de cardioloog. Hopelijk als de testen allemaal goed zijn, kan ik dat eindelijk naast me neer leggen. Klachten zijn er nog steeds veel, zelfs wat extra klachten erbij gekregen. Hopelijk dat het binnenkort beter gaat.
Re: Mijn situatie
03 July 2013 11:01
En hoe gaat het nu?
Anonieme bezoeker
Re: Mijn situatie
03 July 2013 17:57
Hallo,

Ik lees hier regelmatig het advies om te overwegen AD medicijnen te gaan slikken. Ik wil alleen maar meegeven: denk hier heel goed over na, want ik ken helaas ook andere verhalen van mensen, die aan de AD medicijnen gingen. Hier ga ik niet over schrijven, want te negatief. Er zijn meer oplossingen/opties mogelijk, die ook goed kunnen helpen om van je stress af te komen (erover praten, hulp/behandeling zoeken enz.).

Vriendelijke groet,

Anneke

Meer weten over het HyperVen programma?