[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

Wie heeft er tips mbt paniekaanvallen/straatvrees?

Gepost door maruska 
Wie heeft er tips mbt paniekaanvallen/straatvrees?
14 September 2013 12:34
Hoi allemaal,

Ik ben sinds 2 weken gestart met HyperVen. De sessies op zich gaan aardig goed. Alleen mijn klachten zijn nog niet echt afgenomen, op sommige dagen zelfs erger! Ik heb al wel 20 jaar last van hyperventilatie, heb ik pas ontdekt, maar er viel altijd mee te leven. Sinds een week of 4 (na mijn vakantie) is het veel erger geworden, met name de duizeligheid, totaal geen eetlust (misselijk gevoel) en durf bijna niet naar buiten. Heb ook al deze weken niet kunnen werken (en ik ben de laatste 2 jaar al zo vaak ziek geweest, dus daar baal ik enorm van).

Afgelopen donderdag weer naar de huisarts geweest en moest een half uur in een volle wachtkamer wachten, dit was een hel! Gelukkig was mijn moeder meegegaan, kan er niet eens alleen heen fietsen of met de auto. Ik heb daar aangegeven dat ik liever geen antidepressiva wil en wat er nog voor alternatieven zijn (naast HyperVennen) om toch enigzins weer een leven te hebben, dus naar buiten gaan, mijn kinderen van school halen en dat soort dingen. Dit lukt nu bijna niet, in die 4 weken 2x klein stukje gefietst, 1x in het bos geweest met mijn gezin en een aantal keer voor de deur en om het huis geweest. Nu zit ik ook al weer bijna 2 dagen in een soort paniektoestand, durf bijna niet uit bed ivm het lichte gevoel in mijn hoofd en versnelde hartslag en heb continue vreselijke zweethanden en -voeten.
De huisarts kwam met een verwijzing naar een psycholoog die gespecialiseerd is in angst- en fobieklachten, om daar maar heen te gaan en dan nog maar even geen medicijnen verder. Ik heb echter al zoveel gesprekken met therapeuten/psychologen/coaches gehad de afgelopen jaren, dat ik het niet zie zitten om weer iemand mijn verhaal te moeten vertellen. Ben ook bang dat het weer niet helpt!

Ik weet dus even niet wat ik moet doen. Uiteraard ga ik gewoon verder met HyperVen, want ik heb daar wel vertrouwen in na het lezen van alle verhalen. Maar als het pas na een paar maanden echt werkt, hoe kom ik die eerste maanden dan door? Alle tips zijn welkom.

groet, Maruska
Re: Wie heeft er tips mbt paniekaanvallen/straatvrees?
15 September 2013 18:45
Sinds 2 dagen continue paniekaanvallen. Ik tril de hele dag door met mijn benen en ben enorm licht in het hoofd en al mijn spieren doen zeer, met name in de nek/schouders. :-( Kom bijna mijn bed niet meer uit.

Wie herkent dit ook, heeft dit ook gehad aan het begin van HyperVen-therapie (ik ben nu 2 weken en 3 dagen bezig). En wordt dit dan ook snel weer minder? Ik ben nu al af gaan bouwen naar 2x5 ipv 2x10. Hopelijk wordt het snel wat minder.

Graag jullie reactie!!
Re: Wie heeft er tips mbt paniekaanvallen/straatvrees?
15 September 2013 22:28
Beste Maruska,

Allereerst ontzettend goed dat je gestart bent met HyperVen. Dit is het begin van misschien wel weer je oude leventje terugkrijgen.
Wat je vooral moet proberen te onthouden; Als het wat slechter met je gaat, is dit meestal maar tijdelijk en betekent dit dat je aan het genezen bentsmiling smiley
Ik kan me eerlijk gezegd nu al niet meer goed herinneren hoe het was toen het nog zo slecht met mij ging.
Al heel snel ging het beter met mij. Niet dat ik genezen was en niks meer voelde, zoals tintelingen, maar ik kon de hyperventilatie beter opvangen.
Ook zetten mijn klachten steeds minder vaak door tot een echte aanval.
Natuurlijk is het bij iedereen anders hoe snel je herstelt, maar het zal met iedereen beter gaan. Bij de één zal dit al binnen een paar dagen zijn en bij een ander misschien pas na een paar weken of zelfs maanden. Maar je bent bezig om te herstellen en je bént ook aan het herstellen ook al merk je dat niet altijd.
Probeer ook goed te ontspannen door ontspanningsoefeningen en sporten.

Groetjes, Sanne
Re: Wie heeft er tips mbt paniekaanvallen/straatvrees?
15 September 2013 22:36
En nog een reactie op je tweede berichtje:
Ik deed in het begin 3x 10 trials per dag maar stortte steeds verder in qua moeheid, waardoor ik ook steeds weer hyperventilatie kreeg.
De spanningen in je nek zijn goed te verklaren; Stress is heel bekend om dit vast te laten zitten, maar ook omdat er stress loskomt.
Je kan je dan echt ziek, rillerig en spierpijn voelen. Als het lukt, maar je er niet te druk om door je af te vragen waarom je je zo voelt, maar laat het over je heen komen en zie het als een begin van je genezing.
De slechte dagen zullen steeds minder vaak komen en de goede dagen steeds vaker.

Groetjes, Sanne
Re: Wie heeft er tips mbt paniekaanvallen/straatvrees?
16 September 2013 10:32
Hoi Sanne,
Bedankt voor je reacties! Dat stelt me weer een beetje gerust, dat het dus betekent dat ik aan het genezen ben. Het zal inderdaad wel wat langer duren bij mij, is natuurlijk ook logisch omdat ik al zo lang hyperventilatie heb. En heb ook een periode met behoorlijk veel stress gehad, , dus de ontladingen zullen dan oik wel heftig zijn. Zal er wel doorheen moeten. Ik hou vol!

Wat fijn dat jij bijna geen klachten meer ervaart, heerlijk! Geniet ervan!
Re: Wie heeft er tips mbt paniekaanvallen/straatvrees?
16 September 2013 12:42
Hey Maruska

Ook ik heb ongeveer een maand lang in een soort van paniektoestand rondgelopen met dezelfde klachten die jij ervaart. ik was het spuugzat en wou zo niet meer verder leven. ben toen op het internet op een site terecht gekomen die me ernorm heeft geholpen met betrekking tot paniekaanvallen. Als je op google Geert Verschaeve intypt kom je er vanzelf bij uit. hij heeft zelf 14 jaar last gehad van paniekaanvallen en straatvrees. hij biedt een audioprogramma aan wat echt de moeite waard is. het zijn 15 sessies en over een sessie doe je een week. na 2 weken voelde ik me al pakken beter en een echte paniekaanval heb ik tot dusver niet meer gehad. een echte aanrader!

gr
Re: Wie heeft er tips mbt paniekaanvallen/straatvrees?
16 September 2013 18:12
Hoi Sander,

Bedankt voor je tip, ik zal er zeker naar kijken op internet...je probeert op een gegeven moment ook van alles om maar van die vervelende klachten af te komen toch winking smiley Maar wel fijn te horen dat het jou wel geholpen heeft. Het gaat overigens vandaag al weer iets de goede kant op ....het trillen van mijn spieren is een stuk minder dan afgelopen weekend. Sta alleen nog wel heel erg wankel op de benen na al die paniekaanvallen.

Misschien weer een tip van mijn kant, ik had mijn moeder naar de natuurdrogist gestuurd om te kijken voor iets rustgevends, ze heeft toen voor me meegenomen van het merk Bloem, Ruval extra forte (zitten allerlei rustgevende plantjes in verwerkt)....ben er zaterdag mee begonnen, dus misschien heeft het toch iets geholpen? Ik gebruik verder geen medicijnen, AD medicijnen of iets dergelijks, dus ik dacht kan altijd zoiets proberen.

Groetjes
Re: Wie heeft er tips mbt paniekaanvallen/straatvrees?
24 September 2013 14:09
Dag Maruska,

Ik herken wat je schrijft en heb ook last van chronische hyperventilatie en krijg sinds kort nu ook soms paniek gevoelens (winkel enz)
We moeten eerst van onze hyperventilatie genezen, want de fobieen/paniek zijn namelijk in ons geval het gevolg van de hyperventilatie.

Het is erg verleidelijk om je te laten mee slepen door het angstige paniek gevoel, vooral omdat je dan ook je lichaam zo goed te keer voelt gaan (zweten, snelle hartslag en ademhaling). Kortom echte paniek

Toch kan je zo'n paniek situatie onder controle krijgen. .

Wat mij heel goed helpt in zo'n situatie is het volgende.

1. Niet weglopen, maar blijven.
2. Rechte rug maken
3. Borst goed vooruit (stel voor dat er een draadje in je borst zit die je schuin (45 graden) de lucht in trekt
4. Schouders naar achteren.
5. Buik ontspannen (keer flink intrekken zonder adem te halen en dan weer langzaam loslaten en ontspannen)
6. Eventueel een beetje heen en weer gaan met je bovenlichaam om je middenrif te helpen ontspannen.
7. Ik voel dan gelijk mijn ademhaling ontspannen worden en omlaag gaan.
8. Na een tijdje deze houding aan te houden voel je je vanzelf weer rustig worden.
9. Probeer dan niet op je ademhaling te letten, maar probeer om te lachen om de situatie, of denk aan iets wat je rust geeft (varen in bootje ofzo)
10. Eventueel kan je proberen met je ogen naar boven te kijken, maar gezicht recht houden (dan concentreer je je dus op je ogen en niet op ademhaling).
11. Probeer lak te hebben aan de omgeving en alle mensen die er bij zijn. Als het andersom zou zijn zou je er ook weinig van denken en alle begrip hebben voor diegene.

Probeer het anders thuis eens eerst op een stoel en kijk of bij jou de ademhaling ook langzamer wordt.

Ik ben erg benieuwd!
Re: Wie heeft er tips mbt paniekaanvallen/straatvrees?
25 September 2013 11:39
Hoi Leon,

Bedankt voor de tip! Ik heb het net geprobeerd inderdaad op een stoel (zonder een echte paniekaanval te hebben) en het lukt me in deze houding al beter om via de buik te ademen. Ik ga het zeker proberen toe te passen in een paniekaanval, al zal het dan wel niet zo makkelijk gaan als nu winking smiley.
Re: Wie heeft er tips mbt paniekaanvallen/straatvrees?
25 September 2013 12:07
Fijn om te horen.

Eigenlijk moet je niet zelf proberen door de buik te gaan ademen en niet op de ademhaling gaan letten.
Door deze houding gaat het 'natuurlijk ademen' namelijk van zelf.

Je moet alles ontspannen en je lichaam laten ademen waneer het wil. Laat het ademen gewoon gebeuren.

Goed de rug recht, borstkas vooruit en schouders naar achteren.

Als je even een tijdje dit trucje probeert, merk je dat je zelf niks hoeft te doen en het lichaam zelf ademt (het ademen gaat minder vaak en minder diep).

Doe je deze truc als je een paniek aanval voelt opkomen, dan merk je dat het ademen heel rustig blijft.
Je voelt de paniek dan nog wel, maar deze zakt dan na een tijdje af....

Heel veel succes!1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 25/09/2013 12:19 door leon.

Meer weten over het HyperVen programma?