[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

Help!

Gepost door landie 
Help!
18 October 2013 20:58
Zal t proberen zo kort mogelijk te houden.

Sinds ong.. 2 maand ben ik erachter gekomen dat ik snachts zit te klemmen op mn kiezen snachts, maar ook overdag (al probeer ik hier wel op te letten). 4 weken geleden ben ik bij de tandarts geweest om een kies te laten vullen waar een goot gat in zat. Ik kreeg toen 2 verdovingen, na die verdoving begon ik ineens heel erg te trillen (nooit eerder gehad met verdovingen) Week later moest diezelfde kies nog een keer gevuld worden, ook werd toen mn verstandskies gevuld (weer verdovingen) 3 dagen later bleek toch die verstandskies eruit te moeten (dus weer verdoving) gelukkig was die kies er zo uit. Sinds die 1e keer kies vullen heb ik ineens zo'n raar gevoel, eerst tijd last gehad van mn rechterkaak,oor,nek,hoofdpijn... die oorpijn is nu wel weg, maar nu heb ik nog steeds, hoofdpijn,nekpijn,keelpijn,schouderpijn die door trekt naar mn arm, soms ineens hartkloppingen (paniekaanval lijkt wel) ook heb ik de afgelopen weken ibuprofen 600 gebruikt soms 2 x per dag soms 1 x per dag. Ook lijkt mn tong wel verkrampt , mn tandafdrukken staan er ook al weken in, stijve ( niet echt pijnlijke kaken) heb ik ook nog steeds en nekpijn hoofdpijn schouderpijn. Ik loop nu bij de kaakfysio, zij denkt dat het komt door het klemmen snachts. Maar ik word er zo onzeker van, eerder had ik nooit last van mn tong of de tandafdrukken er in staan, kan t zijn omdat ik sws hyperventilatie heb, dat deze klachten gekomen zijn door de tandartsverdovingen en of de ibuprofen? Of heb ik misschien onbewust stress en daardoor zit te klemmen en daar idd de klachten van komen? Word er gek van en hypochrondisch want denk meteen weer aan het ergste en dat het nooit meer overgaat.

Heb ook de laatste dagen een droge mond, eigenlijk allemaal hyperventilatie klachten die bij mij bekend zijn, maar in het verleden als ik hyperventilatie (periodes) had was ik snachts ook niet aan t klemmen op mn kaken en was mn tong ook niet pijnlijk/verstijfd, de tong is ook dik aan de zijkanten, dus denk dat ik snachts op mn tong bijt?
Re: Help!
19 October 2013 15:43
Wat voorop staat is dat de fenomenen stress (en daarop volgend) hyperventilatie alles met een mens kunnen doen. Dit kunnen de meest absurde klachten zijn, dat heb ik zelf ondervonden en in veel artikelen en verhalen van anderen gelezen. Je klachten kunnen uiteraard door stress komen, maar hier uitsluitsel over geven is lastig. Heb je met een arts besproken wat een fysiologische (lichamelijke) oorzaken/'>oorzaak zou kunnen zijn? Hopelijk trekt het weg, ik begrijp dat het ontzettend vervelend is. Sterkte!
Re: Help!
19 October 2013 16:03
Hoi Landie,

Om even in te gaan op je vraag: Dat klemmen waar jij het over hebt, kan heel goed knarsetanden zijn.
Ik doet dat ook, maar al lang voor ik chronische hyperventilatie kreeg.
Vaak heb ik inderdaad aan de zijkant van mijn tong de tandafdrukken erin zitten van de nacht.
Dit komt denk ik toch door stress van de nacht, waarbij je je kaken op elkaar klemt en daar kan je tong tussen liggen.
Ik knarsetandde eerst mijn tanden kapot en heb mezelf toen aangeleerd om mijn tong er tussen te houden.
Nu bijt ik dus ook op mijn tong..smiling smiley
Je kan meerdere keren per dag je kaak even laten hangen door je mond wat open te zetten.
Als je ook de volgende ochtend wat kramp voelt in je kaken, kan het lekker zijn om dit te masseren.
Verder heb ik van de fysio geleerd om je tong tegen je ondertanden te duwen, hierdoor ontspant je kaak beter dan dat je tong tegen je boventanden zit (dit doet bijna iedereen automatisch). Ook kan je hiervan flinke hoofdpijn krijgen.
En dingen zoals nekpijn horen helaas bij van alles wat met stress te maken heeft. Of misschien ligt het aan je hoofdkussen?

Wat je even in de gaten moet houden, is of je ook het idee hebt dat je op je tanden bijt (knarsetanden). Dan kan de tandarts namelijk een bitje voor je maken die je 's nachts in doet. Het beschermt in eerste instantie je gebit, maar het kan het knarsetanden ook erg verlichten.
Blijkbaar komt er in je slaap toch nog stress vrij.
Heb je de oorzaken/'>oorzaak die in het verleden chronische hyperventilatie veroorzaken/'>oorzaakte al aangepakt? En sport je?

Vriendelijke groet,

Sanne
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Re: Help!
19 October 2013 21:49
Bedankt Zookey en Sanne voor jullie reacties!

Een bitje krijg ik (helaas) straks in Januari, ik klem snachts , maar of ik dan echt ook aan t knarsen ben weet ik niet, klemmen doe ik overdag ook. Ik vind het alleen zo raar dat ik dat nu ineens doe en steeds de tandafdrukken in mn tong heb staan, of een verkrampt gevoel in de tong, en eerder nooit als ik hyperventilatie/stress had. Weet wel dat je soms ineens iets kunt doen of krijgen wat je nooit eerder hebt gehad maar t maakt we op t moment weer bang,denk meteen weer het ergste van het ergste en dat ik er nooit meer vanaf zal komen. Maar wel fijn om te weten dat ik niet de enigste ben. En dan ook de keelpijn en t gevoel dat mn keel opgezet is en verkrampt lijkt maakt me weer angstig als ik dan ga googlen na een aant klachten ingevuld te hebben kom ik uit op mond/tongkanker of tongoedeem, ook verweet ik de klachten al aan de verdoving van de tandarts en de ibuprofen die ik een aantal weken heb gebruikt. Las nl. Dat sommige mensen door tandartsverdovingen ook ineens allerlei klachten kregen als aangezichtspijn e.d

P.S ik sport niet meer, eigenlijk wel weer een goed idee en in het verleden heb ik ademhalingsoefeningen geleerd, en op momenten als ikeen paniekaanval of hyperventilatie kreeg probeerde ik maar wat afleiding te zoeken, door te gaan lezen o.i.d1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 19/10/2013 22:07 door landie.
Re: Help!
19 October 2013 22:03
Ik wou nog even melden dat mijn fysio ook denkt dat het stress is, maar naar mijn idee had ik niet echt stress, behalve nu de laatste weken dan wel door de klachten die ik nu heb. Of kan het ook zijn van een langere periode geleden en nu pas klachten krijg?
Re: Help!
19 October 2013 23:25
Ja dat kan heel goed.
Sommige mensen krijgen de klachten tijdens de stressvolle periode, anderen juist pas erna.
Bij mij begon het eigenlijk tijdens de stressvolle periode, maar ik lees ook wel eens dat mensen chronische hyperventilatie krijgen na een heftige zwangerschap en bevalling. Omdat ze dan ineens tot rust komen, komt dan alles er uit.
Ik denk ook wel dat iedereen een soort "overleefmechanisme" in zich heeft.
Dat is net zo dat als je niet lekker bent en je naar huis fietst bijvoorbeeld, dat je dan thuis pas begint met overgeven o.i.d.
Misschien dat jouw lichaam tijdens de stress langzaam minder werd, maar dat je je dat niet merkte, en dat je nu echt last hebt van een CO2 tekort en dus de klachten voelt.

Het klinkt lastig, maar ik zou als ik jou was toch proberen je niet te veel druk te maken om allerlei ernstige dingen.
Die kaak en tong heb ik ook last van, nog steeds, maar het doet me niet veel.

Sporten is denk ik wel goed voor je, zodat je al stress vermindert en dus misschien niet hoeft te wachten tot een echte aanval.
Het geeft mij nog steeds heel veel ontspanning. En soms juist als ik onrustig ben, ga ik even sporten of trap lopen.
Je lichaam gedraagt zich dan alsof je heel druk bent, maar omdat je dat niet bent, voelt het raar.
Als je dan zorgt dat je druk wordt, komt je lichaam daarna vaak weer tot rust.

Nog een kleine tip: Zorg ervoor dat je je bitje goed schoon maakt voor je deze in doet. Ik kreeg in het begin heel veel buikklachten omdat het bitje niet schoon genoeg was.

Vriendelijke groet,

Sanne
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Re: Help!
20 October 2013 12:09
Dank je Sanne voor de tips!

Het geeft me iig al een beetje een geruststelling om niet de enige te zijn die dit doet.

Heb of had jij trouwens ook last van pijnlijke tanden en of kiezen door het klemmen ?
Re: Help!
21 October 2013 14:39
Ja ik had wel eens last van m'n kiezen.
Een drukkend gevoel, wat ook wel logisch klinkt als je er vanuit gaat dat je je kaken hard op elkaar hebt geklemd.
Verder niet heel veel last, maar ik draag ook elke nacht mijn bitje.

Vriendelijke groet,

Sanne
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.

Meer weten over het HyperVen programma?