[email protected]perventilatie.info

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

depressie

Gepost door fanta 
depressie
27 October 2013 11:52
Kan het zijn dat chronische hyperventilatie veroorzaken/'>oorzaakt wordt door een depressie? Of omgekeerd: Kan een depressie chronische hyperventilatie veroorzaken? Ik twijfel af en toe of ik niet gewoon een depressie heb, omdat ik me zo ellendig voel, en of het zin heeft om naar een psychiater te gaan voor evt. medicatie en therapie. Ik doe nu naast de HyperVen-therapie ook acupunctuur en psychosomatische fysiotherapie. Het zet alleen allemaal geen zoden aan de dijk. Ik ben zo langzamerhand redelijk wanhopig!
Re: depressie
27 October 2013 15:22
Hoe lang doe jij al HyperVen? Ik voelde me pas beter na ongeveer 7 weken oefenen.

Probeer anders eens te gaan sporten (minimaal 3 keer per week stukjes hardlopen), dat helpt veel mensen met een depressie.1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 27/10/2013 15:23 door leon.
Re: depressie
27 October 2013 16:07
ik ben nu 5 weken bezig, dus misschien moet ik gewoon doorgaan en geduld hebben. Wat sporten betreft; ik ben al blij dat ik op de fiets elke dag een paar keer van a naar b kom, en ik wandel af en toe een stukje. Als ik alleen al denk aan sporten zinkt de moed me in mijn slappe knieen! Ik heb totaal geen fut momenteel. Maar bedankt voor de tip. Misschien moet ik mezelf er een beetje toe gaan dwingen, want ik snap wel dat het goed voor me zou zijn.
Re: depressie
27 October 2013 16:34
Hoi,
Volgens mij kun je door de chronische hyperventilatie klachten ook depressieve gevoelens krijgen. Ik ben soms namelijk ook echt depri erdoor, met name omdat ik nu even bijna niets kan en dat je geen zekerheid hebt wanneer het ooit over is.

Maar ik merk ook, dat mensen het je soms ook bijna aanpraten dat je depressief bent, ik word er soms zelfs boos van als mensen zeggen dat ik wel depressief zal zijn, volgens mij komt dat gewoon omdat ze je klachten niet begrijpen/kennen. Ik stel mezelf altijd de vraag "heb ik wel zin om bijv. erop uit te gaan, maar ben ik nu verdrietig omdat dit door mijn klachten niet kan?" en bijna altijd kan ik deze vraag met JA beantwoorden....dus dan trek ik voor mezelf de conclusie dat ik niet depressief ben, maar dat ik gewoon verdrietig ben omdat ik me onmachtig voel en niet de dingen kan doen die ik graag zou willen.

Als je diep naar je binnenste gevoel luistert kun je zelf wel weten of het wel of niet zo....een ander kan dat volgens mij niet bepalen. Ik heb ook heel vaak in de afgelopen 2 maanden getwijfeld tussen wel of niet hulp inschakelen en wel/niet aan de medicatie (AD medicijnen). Heb ook enorm veel stressontladingen gehad. Uiteindelijk heb ik het tot nu toe gered met natuurlijke rustgevers en gesprekken met een psycholoog. Maar dit is voor iedereen verschillend natuurlijk.

Ik ben trouwens nu bijna 8 weken bezig met HyperVen en er zit bij mij nu een voorzichtige verbetering in de klachten.....hopelijk zet het door smiling smiley

Sterkte!
Re: depressie
27 October 2013 19:00
Beste Fanta,

Wat Maruska ook al zegt, kan je heel goed depressief worden van chronische hyperventilatie.
Of het andersom ook kan, weet ik niet. Klinkt voor mij minder logisch.
Maar veel chronische hyperventilatie'ers weten inderdaad niet hoe het goed gaat komen en of het überhaupt nog goed gaat komen.
Daarbij kan je ook last hebben van hypochondrie; Een onrealistische angst voor het hebben van een ernstige lichamelijke ziekte, ondanks het feit dat medisch onderzoek het tegendeel bewijst en geruststelling wordt geboden.
Al deze klachten, samen met het onbegrip van je omgeving, kan je zeker depressief laten voelen.
Wat Maruska zegt, zit er wel verschil in je depressief voelen op een bepaald moment, of echt daadwerkelijk depressief zijn.
Je weet zelf het beste wat je voelt.

Wat Leon zegt, dat hij na 7 weken verbetering voelde, wil helemaal niks zeggen of jouw situatie.
Dat je je niet gaat verheugen op dat moment.
Het kan bij iedereen anders zijn. Ik had wel echt betere momenten na 8 weken geloof ik.
Probeer in ieder geval elk goed momentje (hoe klein of kort dan ook) te waarderen.
Beetje bij beetje zullen de betere momenten steeds vaker komen en de slechtere momenten steeds minder.
En uiteindelijk zal je vrij zijn van chronische hyperventilatie! Yeahsmiling smiley

Vriendelijke groet,

Sanne
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.

Meer weten over het HyperVen programma?