[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation
Anonieme bezoeker
chv of iets ander?
09 November 2013 21:17
hallo,

ik ben sinds een paar dagen begonnen met de trials.
ik heb namelijk veel last van klachten die in de lijst van symptomen staan.

de symptomen zijn bijna 3 jaar geleden begonnen toen een vriend van me erg ziek was en ik dit op mezelf begon te reflecteren.
sinsdien gaat het af en aan... vooral in periode van stress merk ik het vooral aan mijn slechte nachtrust ( ik kan niet in slaap komen )
over het algemeen voel ik mezelf erg onrustig en vaak tintelingen in benen en ook angstgevoelen ( angst voor slecht slapen en mezelf slecht voelen dan volgende dag ). Ik heb ook het idee dat ik mezelf erg focus op mijn ademhaling... als ik dat doe gaat het eigenlijk gelijk mis, ik weet dan niet meer hoe ik het dan "normaal" doe.

zijn dit nou typische symptomen van chronische hyperventilatie? of moet ik het ergens anders zoeken...
voel me er inmiddels al wel een beetje radeloos bij...

alvast bedankt voor een reactie,

albert
Re: chv of iets ander?
12 November 2013 09:15
Hallo Albert,

Ook bij mij is het begonnen met het reflecteren van de pijn van een ander op mijzelf. Mijn moeder was ziek (is nu weer beter) en een andere dierbare van mij is overleden. De jaren erna kreeg ik veel vage klachten en dit ondersteunde mijn angst weer, waardoor ik in een vicieuze cirkel terecht ben gekomen. Momenteel zit ik er diep in, met veel lichamelijke klachten, paniekaanvallen etc.

Wat jij omschrijft zijn (naar mijn bevindingen, ik ben geen arts) wel echt psychologische klachten. Angst en stress hebben bij mij geleid tot hyperventilatie. Ik was in het begin ook heel erg bezig met me druk maken over onbelangrijke dingen, een toepasselijk voorbeeld op het slapen: ik kon me soms zo irriteren dat ik niet in slaap kwam als ik er vroeg uit moest, dat ik niet meer in slaap kwam door de frustratie. De natuurlijke gedachte zou moeten zijn: geen stress, als ik laat slaap en morgen een beetje moe ben, ga ik gewoon eerder naar bed..

Ik adviseer je om professionele hulp te zoeken tegen de angst en onrust. Ik heb er spijt van dat ik het pas jaren later heb gezocht, mijn weg terug is nu een stuk langer. Indien de angst en stress minderen, zullen de lichamelijke klachten waarschijnlijk ook minderen.

Groeten,

Mark1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 14/11/2013 09:54 door Sanne.
Anonieme bezoeker
Re: chv of iets ander?
12 November 2013 16:01
Hallo Mark,

Bedankt voor je reactie! Het is fijn om een keer te lezen dat er iemand naar me luisterd, in mijn omgeving voel ik me aardig alleen op dit gebied!

Het stomme is is dat alles nu voor mezelf gerelativeerd is, ik kan me aardig staande houden dat zegt de psycholoog ook, daar heb ik dus niet zo veel aan. Het is meer dat ik het idee heb dat de oorzaken/'>oorzaak weg is.. en het gevolg is blijven hangen. de chronische hyperventilatie met bijbehorende klachten... zeker in periode van stress komt alles wel 10 keer zo hard aan.

ik ben nu begonnen met de trials, heb redelijk hoge scores +-100 maar ik sport erg veel misschien dat daar een samenhang zit.
nu ook maar weer eens een afspraak maken met de psycholoog...

Hoelang ben jij al met je weg terug bezig? en gaat het goed?

vriendelijke groet, Albert
Re: chv of iets ander?
13 November 2013 09:42
Hallo Albert,

Het is ook lastig voor andere om te begrijpen hoe het voelt. Gelukkig zijn er genoeg mensen op internet en specialisten die je kunnen helpen en wel weten wat je ervaart.

Ik zelf heb vrijwel alle klachten die chronische hyperventilatie kan veroorzaken, ik voel me lichamelijk soms echt ziek. Ik ben nu een aantal weken bezig met HyperVen en de afgelopen twee weken waren erg zwaar. Ik had zo veel klachten dat ik niet meer normaal kon functioneren. Eigenlijk ben ik pas net begonnen aan mijn herstel. Gisteren heb ik mijn eerste gesprek gehad bij de psycholoog. Dit was voor mij een opluchting en ik ben blij dat nu de oorzaken/'>oorzaak van het probleem wordt aangepakt. Voor de lichamelijke klachten ben ik gisteren naar een psychosomatische fysiotherapeut geweest. Dit is echt een enorme aanrader. Al maanden ben ik constant gespannen, maar dat had ik zelf niet eens meer door. Gisteren heeft de beste man mij alle oorzaken en gevolgen uitgelegd en het plaatje was helder. Hierna wat oefeningen gedaan en daar werd ik ontzettend rustig van. Toen ik gisteren in bed lag tintelde mijn hele lichaam omdat deze na maanden weer eens ontspannen was. Wellicht is het placebo omdat ik nu hulp krijg, maar mijn klachten zijn vandaag en gisterenavond niet zo heftig meer.

De komende weken ga ik hard aan het werk met HyperVen, de psycholoog en met de psychosomatische fysiotherapeut. En hoewel ik het vorige week niet meer zag zitten, ik heb er vertrouwen in nu! Ik voel dat het mogelijk is om weer de oude te worden en met de juiste mensen en middelen gaat dit ook lukken.

Mijn advies: naast HyperVen, ga opzoek naar een psychosomatische fysiotherapeut.

Je scores zijn inderdaad erg hoog, maar dat zegt niet veel! Blijf vooral sporten en wellicht heb je wat aan mijn tip.

Groeten,

Mark
Anonieme bezoeker
Re: chv of iets ander?
13 November 2013 14:50
Hallo Mark,

dank voor je tips! Ik heb vandaag een psychotomatisch fysio gebeld en weer een afspraak met de psych gemaakt!
ben benieuwd wat er uit gaat komen!:-)

ik laat het nog weten in dit topic!

groeten!
Re: chv of iets ander?
14 November 2013 09:59
Hoi Mark en Albert,

Ook ik heb enorm goede ervaringen met een psychosomatische fysiotherapeut.
Zij heeft mij ook op verschillende manieren leren ontspannen, maar ook geleerd om mezelf af te leiden als ik iets toch moet doen en me niet goed voel. En ik heb een hyperventilatie-aanval opgewekt en weer weg gekregen bij haar. Enorm spannend om te doen, maar geeft je wel veel vertrouwen in jezelf.
Mocht je denken dat je bijna weer de oude bent, zou ik dit zeker eens vragen bij je fysiotherapeut.
Sporten is heel goed, maar sla niet door. Geef jezelf ook de tijd om te herstellen en bedenk dat HyperVen ook een soort inspanning is voor je lichaam.

Vriendelijke groet,

Sanne
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.

Meer weten over het HyperVen programma?