[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

ademhalen door neus

Gepost door johan schilder 
ademhalen door neus
16 December 2013 19:46
Hallo ik had een vraag met betrekking tot het ademhalen door de neus ik heb zoveel moeite om door mijn neus adem te halen ik krijg gewoon weg niet genoeg lucht naar binnen ik had ergens gelezen dat dit ook chronische hyperventilatie in de hand werkt als ik het probeer dan wordt ik zo nerveus omdat ik te weinig lucht binnen krijg dus adem ik meestal door mijn mond kan er iets zijn met mijn neus luchtwegen ik adem al jaren door mijn mond en s,nachts volgens mijn vrouw adem ik heel onregelmatig ik heb sinds 2 jaar last van hyper alleen het laatste half jaar is mijn leven zeer zwaar ik heb het meeste last van mijn spieren en dan vooral tussen de schouderbladen en tintentelingen armen en benen en ontzettend vermoeid.
Re: ademhalen door neus
16 December 2013 21:07
Beste Johan

Ik herken het slecht adem krijgen door de neus. Ik denk dat det 2 oorzaken kan hebben.
Of.... Je hebt dit door de chronische hyperventilatie ( want dat heb ik ook vaker) of..... Je hebt dit door een te smalle neus pijp ( dit heeft mijn vriend namelijk ook).
Heb je dit altijd al gehad? Voordat je hyp. kreeg? Mijn vriend heeft dit en haalt dus altijd door zijn mond adem. Verder heeft hij nergens last van. Maar mocht hij nu chronische hyp. krijgen dat is het natuurlijk moeilijker om je oefeningen te doen. Als je dit pas kreeg toen je hyperventilatie kreeg kan het misschien wel een verkramping zijn in de neus. Tenminste.. Zo zie ik het... Als ik erge last heb van de chronische hyp. dan krijg ik slechter lucht door neus en mond. Alsof je door een rietje moet ademhalen zeg maar.
Verkramping in de nek en moe zijn herken ik ook erg goed.
Re: ademhalen door neus
17 December 2013 10:45
De meeste mensen met chronische hyperventilatie ademen (onbewust) door de mond. Ik had dit in het begin ook. Als ik dan door mijn neus probeerde te ademen kreeg ik na een tijdje lucht te kort.

Door het mondademen ventileren we veel meer lucht. Het is niet goed om door de mond te ademen, omdat het lichaam hierdoor sneller in de stress schiet. Ik heb mezelf geleerd om door de neus te ademen. Dit was in het begin erg moeilijk en voelde benauwd. Maar door dit elke dag te trainen, gaat het lichaam zich langzaam aanpassen aan deze nieuwe manier van ademhalen. Later heb ik bijvoorbeeld overdag/weekend met een pleister op de mond gelopen, om zo het mond ademen af te leren. Een paar keer per week joggen heeft mij ook geholpen. Ik adem dan tijdens het hardlopen alleen in en uit door de neus.

Ik merk dat ik door het neus ademen veel rustiger ben en sinds die tijd zijn de klachten ook afgenomen.

Sommige mensen zeggen dat het ademen door de mond niks uit maakt, maar ik merk zelf wel degelijk verschil.
Re: ademhalen door neus
17 December 2013 13:36
Ik wil even toevoegen dat het idee van een pleister op de mond NIET door ons wordt aangemoedigd.
Dit omdat het totaal niet nodig is, je kan het prima redden zonder die pleister en het kan juist averechts werken omdat het vrij angstig kan voelen.
Prima als iemand het wilt proberen, maar HyperVen staat hier dus niet achter.
Er zijn genoeg andere oplossingen om weer beter te worden: HyperVen therapie, ontspanningsoefeningen, psycholoog, voor sommige mensen medicijnen, sporten, etc.

Daarbij heb ik nooit door mijn mond ademgehaald en heb ik ook chronische hyperventilatie gekregen.

Vriendelijke groet,

Sanne
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.

Meer weten over het HyperVen programma?