[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

Hartkloppingen en terugval

Gepost door edo 
edo
Hartkloppingen en terugval
17 December 2013 20:35
Hallo,


Even mijn voorgeschiedenis. Man, 47 jaar, sportief, hardwerkend en weinig rust nemend. Daarnaast stressvol bestaan, grote tuin en 3 kinderen. Desondanks dacht ik altijd dat ik het goed kon volhouden en met name door veel en intensief sporten mijn stress onder de duim kon houden.

Na de zomervakantie tijdens een intensieve wielertocht eind augustus ging het mis en kreeg ik voor het eerst een 'aanval'. Hartkloppingen en na stilstaan en rust nemen kwam het hart niet meer tot rust. Duizeligheid en het gevoel van flauwvallen. Na deze eerste keer de signalen uiteraard genegeerd met als gevolg dat het de week erna weer terug kwam. Ook bij het hardlopen en zwemmen trad het op. (ik was voorheen wielrenner en trilatleet en beoefen deze sporten nog regelmatig). Vreemd genoeg kwam er na deze periode ook duideligheid bij en slecht zien. Oogtrillingen, voor je gevoel een slechte doorbloeding etc. etc. Enfin, dit zijn verschijnselen die veel mensen die deze site bezoeken ook herkennen. Echt angstig werd ik niet, alleen je raakt natuurlijk van al deze problemen wel ongerust.
Na arts en specialisten bezoek en diverse vervolg onderzoeken kon er niets ernstigs worden vastgesteld. Vreemd genoeg wel een wat hoog cholestrol gehalte, maar dat schijnt erfelijk te zijn.

Na mijn laatste onderzoek, hyperventilatie test, bleek mijn CO2 waarde in het bloed te laag. Nu terugfilmend blijk ik ook al tijden verkeerd te ademen, en het lijkt er zelfs op dat ik de voorlopers van de klachten al heel lang hiervoor had. Ik had zelf op het internet mijn diagnose al gesteld, ook mijn cardioloog kwam met hetzelfde antwoord.

Ik ben vervolgens gestart met HyperVen, na hierover uitgebreid te hebben gelezen. Omdat ik regelmatig in de auto zit, is het voor mij een handige methode om deze rustmomenten te gebruiken om te HyperVennen. Ik kan dan wel niet voortdurend online, en time gewoon zelf.

Na aanvankelijk direct verbetering te hebben gemerkt (ik doe het nu ongeveer 2 maanden) zit ik de laatste weken weer behoorlijk in het slop. Min scores zijn hoger dan ooit (ik haal gemiddeldes van 130 tot 150, en uitgerust zelfs wel 175). Ik zie een stijgende lijn, maar toch hou ik vreemde hartkloppingen, ritme stoornissen en blijf ik duizelig. Het treedt dan met name 's avonds op, als je uiteraard vermoeid raakt. Het lijkt erop dat dan de reserves op raken.

Het vervelende is ook dat ik de puf mis hierdoor om te sporten, omdat de lol er een beetje af is door de hartkloppingen. Het beangstigt uiteraard en ik weet niet of het wel goed is voor mijn herstel. Ik snap dat je niet intensief moet sporten en dat wil ik ook absoluut vermijden.

Ben ik te ongeduldig, en ga ik te snel? Per slot van rekening zit ik nog maar op de helft van de tijd die ervoor staat. Ik sta nog steeds versteld van het feit dat je in één keer zo in de lappenmand kunt zitten en daar vervolgens zo langdurig last van kunt hebben.

groet,

Edo
Re: Hartkloppingen en terugval
18 December 2013 13:33
Hoi Edo,

Het klinkt of je altijd druk bent geweest en dat nu eigenlijk nog steeds bent, ook al denk je dat zelf misschien niet.
HyperVen is eigenlijk niet gemaakt om tijdens het auto rijden te doen. Dit is toch een inspannend iets en HyperVen wordt juist aangeraden om op een rustig moment te doen en te zien als een tijdje ontspanning.
Het kan dan wel dat jouw ademhaling getraind wordt tijdens het auto rijden, maar de rust die je ook nodig hebt, pak je niet.
Mocht je de oefeningen zo willen blijven doen, dan raad ik zeker aan om minstens 1x per dag (en misschien vanwege jouw drukke bestaan wel 2x per dag) ontspanningsoefeningen te doen. Bijvoorbeeld bij het opstaan en naar bed gaan.
Het is nog steeds goed om te blijven sporten, maar inderdaad niet te fanatiek, zoals je zelf al aangeeft.
Zie het wel echt als ontspanning en niet iets wat nog moet.

Die hartkloppingen en duizeligheid zullen echt minder worden, maar dit kan soms nog wel even duren. Bij mij ging het vrij snel al beter, maar die draaierigheid is pas na een half jaar weggegaan volgens mij. En kwam nog wel eens in vlagen even terug, vooral als ik moe was.
Mocht je het idee hebben dat je scores blijven hangen of dat je behoefte hebt aan een pauze, las dan gerust een pauze in qua HyperVen van bijvoorbeeld een week of 5 dagen. Je lichaam krijgt zo even de rust om zich aan te passen.

Vriendelijke groet,

Sanne
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.

Meer weten over het HyperVen programma?