[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

Ontstressing + Fobieën

Gepost door Sven 
Ontstressing + Fobieën
09 January 2014 02:12
Hallo beste medevenner's
Ondertussen al een week bezig met HyperVennen en score stijgt lichtjes, perfect dus maar ik had nog enkele vragen.
s'nachts zweet ik enorm veel en wordt soms wakker terwijl ik denk aan traumatische toestanden die mij achtervolgen terwijl ik dit vroeger niet had, wijst dit op de ontlading? De dromen met een schock wakkerkomen had ik onlangs ook. Vandaag deed ik een dutje van 1 uur en voelde me daarna zeer helder, ik weet dat het te vroeg is om te zeggen dat het van HyperVennen komt maar toch. En ook door het chronische hyperventilatie heb ik enkele fobieën ontwikkelt. Niet in supermarkten ofzo, ahoewel ik me daar superslecht voel maar ik heb namelijk een onverklaarbare angst van de lucht, gewoon de hemel boven ons. Iets eraan dat zo groot en leeg is jaagt me de stuipen op het lijf, en sinds de hemel overal is is dit redelijk storend... Gaat dit weg met het weggaan van CHS of is het verstandig een psycholoog of andere te raadplegen?
Re: Ontstressing + Fobieën
09 January 2014 15:10
Hoi Sven,

Dat dromen van jou kan zeker wijzen op een stressontlading.
Vaak in je slaap kom je echt tot rust en komt stress vrij. Dit kan zich uitten in nare dromen, zweten, rillerig/ziek voelen, extra duizelig voelen, etc.
En je kan na 2 weken HyperVen nog lang niet genezen zijn, maar er kan dan al wel stress vrijkomen.

Wat je beschrijft over de supermarkt, heet een paniekaanval. Die kan gerelateerd zijn aan de supermarkt, maar meestal kan dat gebeuren in alle openbare gelegenheden (bioscoop, feestje, school, wachtkamer van de tandarts of dokter). Dit zal door de HyperVen ook langzaamaan verdwijnen. Probeer niet enorm op je ademhaling te gaan letten, dit maakt de focus vaak erger, waardoor de klachten ook kunnen verergeren. Wat je wel kan doen is goed opletten of je ontspannen bent, dus je schouders laag, je kaak ontspannen, je handen en voeten ontspannen. Dit kan heel veel schelen.
Wat je zegt over de lucht ken ik zelf niet. Maar het is wel zo dat veel mensen door de chronische hyperventilatie het gevoel hebben dat alles draait en op hun afkomt. Kan dit bij jou ook meespelen? En veel chronische hyperventilatie'ers gaan piekeren over van alles en nog wat.
Of je hiervoor naar een psycholoog moet, is aan jezelf. Je moet doen waar je jezelf prettig bij voelt. Bel anders eens naar een psycholoog en leg uit dat je twijfelt of zij wat voor je kunnen betekenen. Soms kan hulp van een professional in combinatie met HyperVen, perfect werken.
Zo heb ik tijdens de HyperVen heel veel hulp gehad van een psychosomatische fysiotherapeut. Juist de combinatie was goed voor mij.

Vriendelijke groet,

Sanne
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Re: Ontstressing + Fobieën
09 January 2014 15:24
Sanne Schreef:
-------------------------------------------------------
> Hoi Sven,
>
> Dat dromen van jou kan zeker wijzen op een
> stressontlading.
> Vaak in je slaap kom je echt tot rust en komt
> stress vrij. Dit kan zich uitten in nare dromen,
> zweten, rillerig/ziek voelen, extra duizelig
> voelen, etc.
> En je kan na 2 weken HyperVen nog lang niet
> genezen zijn, maar er kan dan al wel stress
> vrijkomen.
>
> Wat je beschrijft over de supermarkt, heet een
> paniekaanval. Die kan gerelateerd zijn aan de
> supermarkt, maar meestal kan dat gebeuren in alle
> openbare gelegenheden (bioscoop, feestje, school,
> wachtkamer van de tandarts of dokter). Dit zal
> door de HyperVen ook langzaamaan verdwijnen.
> Probeer niet enorm op je ademhaling te gaan
> letten, dit maakt de focus vaak erger, waardoor de
> klachten ook kunnen verergeren. Wat je wel kan
> doen is goed opletten of je ontspannen bent, dus
> je schouders laag, je kaak ontspannen, je handen
> en voeten ontspannen. Dit kan heel veel schelen.
> Wat je zegt over de lucht ken ik zelf niet. Maar
> het is wel zo dat veel mensen door de chronische hyperventilatie het
> gevoel hebben dat alles draait en op hun afkomt.
> Kan dit bij jou ook meespelen? En veel chronische hyperventilatie'ers
> gaan piekeren over van alles en nog wat.
> Of je hiervoor naar een psycholoog moet, is aan
> jezelf. Je moet doen waar je jezelf prettig bij
> voelt. Bel anders eens naar een psycholoog en leg
> uit dat je twijfelt of zij wat voor je kunnen
> betekenen. Soms kan hulp van een professional in
> combinatie met HyperVen, perfect werken.
> Zo heb ik tijdens de HyperVen heel veel hulp gehad
> van een psychosomatische fysiotherapeut. Juist de
> combinatie was goed voor mij.

Een paniekaanval zou ik het niet noemen, maar het TL licht + afgesloten ruimte maakt inderdaad alles alsof het rondtolt, ik niet kan focusen etc... Ik heb ondertussen al enkele dingen opgezocht en een angst voor de lucht zou te maken hebben met agorafobie en een overactief zenuwstelsel. Het zou moeten afnemen naarmate ik rustiger wordt, maar als de angst te diep zit zal er inderdaad een psycholoog aan te pas moeten komen. M'n grafiek stijgt mooi dus zal het afwachten worden. Bedankt voor je reply!
Re: Ontstressing + Fobieën
10 January 2014 10:47
Hallo Sven,

Die angst voor grote ruimten komt omdat bloedvaten vernauwd zijn. De hersenen krijgen minder zuurstof dan nodig en dit werkt angsten in de hand. Daarnaast is het gemiddeld angstniveau vaak verhoogd door de onderliggende stress. Die twee componenten samen maken dat je dit soort vreemde fobieën / angsten ontwikkeld. Het komt dus niet door een overactief zenuwstelsel, daar is geen wetenschappelijke onderbouwing voor. Een zenuwstelsel is gewoon actief, niet overactief. Er kan wel veel stress in het zenuwstelsel zijn opgeslagen.

Rob Gravesteijn
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Re: Ontstressing + Fobieën
10 January 2014 14:26
Dus die angsten zouden moeten weggaan naarmate ik genees?
Mvg
Sven
Re: Ontstressing + Fobieën
10 January 2014 16:24
Ja zeker. Naarmate de HCO3 buffer systemen worden aangevuld en in stand gehouden, zal de vaatvernauwing afnemen en zullen die klachten van onwerkelijkheid ook gaan afnemen en uiteindelijk verdwijnen.

Rob Gravesteijn
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Re: Ontstressing + Fobieën
20 January 2014 03:13
Beste,

Ik heb sinds kort ook last van paniekaanvallen. Nu ben ik hier erg mee aan het rommelen en ik heb hier best last van in het dagelijkse leven.

Ik zal een klein beetje uitleg geven: onlangs heb ik een Bhyperventilatie training gevolgd, daar was een Lotus bij die alle symptomen zeg maar kan nabootsen. Vorig jaar heb ik een man, helaas moeten reanimeren samen met een collega, helaas tevergeefs. Nu deed deze Lotus een hartinfarct na, nu heb ik afgelopen periode veel stress en spanning gehad op mijn werk, hierdoor ging ik verkeerd ademen en kreeg ik klachten op mijn lichaam.
Daardoor krijg ik paniekaanvallen omdat ik dit terug kaats naar wat de Lotus deed en denk ik elke x dat er iets met me gaat gebeuren. Ik ben er zelf bewust van maar weet nog niet goed hoe ik hiermee om kan gaan want ik blijf er last van houden, zeker als ik aan het werk ben.
Ook ben ik vrij nerveus. Ik ben ook langs de dokter geweest, heb ook een bloed test laten doen in het ziekenhuis en heb hierna mijn huisarts gesproken, deze had een tabel een gaf aan dat als ik 40 zou zijn, veel zou roken en drinken, de kans minder dan 1% zou zijn! want lager gaat dit tabel niet, dat ik een infarct kan krijgen, dus dat is een gerust stelling maar word gek dat ik hiermee bezig blijf.

Ik ga naar een therapeut voor ontspanning- en ademhaling oefeningen. Is er nog meer wat ik kan doen? En heeft iemand anders ook deze klachten?1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 21/01/2014 00:44 door Mogge.

Meer weten over het HyperVen programma?