[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

chv en sporten

Gepost door Desiree 
chv en sporten
26 August 2014 19:05
hallo allemaal,

een vraagje, wie ervaart na het sporten meer klachten, zoals bijvoorbeeld, spanning op de borst, steken op de borst en onrust in het lichaam.
Is dit normaal?
Ik doe nu een aantal weken de cursus en ben qua score wel al vooruit gegaan, van 24 seconden in het begin per trial naar de ene keer 57 tot 72 seconden. (72 zijn dan de uitzonderingen en 57 de meest voorkomende score)
Ze zeggen sporen en chronische hyperventilatie is heel goed maar als je je zo voelt na het sporten dan vraag je je het toch af.
Wie heeft hier ervaring mee?
Ik doe aan aquafit aquapower en heb thuis sinds kort een crosstrainer.

groetjes Desiree. winking smiley
Re: chv en sporten
27 August 2014 13:23
Hoi Desiree,

Wat jij beschrijft zijn waarschijnlijk stressontladingen die vrijkomen en voor klachten kunnen zorgen. Let wel, dit is maar tijdelijk.
Maar als het te heftig is, zal je rustiger aan moeten doen met sporten.
Je lichaam kan behoorlijk uitgeput zijn van de chronische hyperventilatie en daarom kan je beter het sporten weer gaan opbouwen.
Wandelen en fietsen zijn goede sporten om op te bouwen.
Ik ben zelf begonnen met echt maar een rondje op ons huizenblok fietsen. Dit ben ik langzaam gaan uitbreiden naar wat elke keer goed voelde.
Ik vond het heel erg vervelend als ik na het sporten me niet lekker voelde, dus deed ik zoveel dat ik net geen last kreeg.
Ga dus niet meteen teveel van jezelf vragen, maar bouw het op tot het goed voelt.

Vriendelijke groet,

Sanne
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Re: chv en sporten
27 August 2014 13:49
bedankt voor je reactie Sanne. ik zal de tijd van de crosstrainer minderen. Staat nu op volledig programma van 30 minuten. ik zal er tussen in gaan zitten met 15 minuten. Maar opgeven neeee....... we gaan door, ik kom van ver en gaat steeds beter. winking smiley
Re: chv en sporten
27 August 2014 13:58
Ik ben ook begonnen met wandelen zo'n 3-4 maanden geleden. Ik liep 2-3x per week 5 km.
Gisteren ben ik voor het eerst begonnen met aerobics maar ook maar 15 minuten ( inc. warming up en cooling down).
Ik was best bang hoe ik op de snelle hartslag zou reageren maar ik wil zooo graag echt wat conditie opbouwen en dat lukt niet met alleen wandelen.
Maar het ging bijzonder goed. Voorlopig blijf ik ook maar 15 minuten doen en dan 2x per week en dan na een paar weken opbouwen naar 20 minuten, 25 minuten etc etc.... Sporten is heeeeel belangrijk bij chronische hyperventilatie maar het is inderdaad wel zaak om dat heel geleidelijk op te bouwen. Ik wil ook altijd gelijk full speed en dat is ook denk ik wel typerend voor chronische hyperventilatie'ers winking smiley

Succes en zet 'm op!
Re: chv en sporten
27 August 2014 14:02
hoi chantal. full speed.?? echt wel. niets op het gemakje, kan namelijk ook snel. Ahum., niet dus, dat is iets wat we ons af moeten leren. Maar we gaan er komen. echt. wel. hot smiley
Re: chv en sporten
27 August 2014 15:57
Hahaha, ja typerend voor chronische hyperventilatie'ers he? Alles moet perfect dus ook het sporten. We vragen altijd het uiterste van onszelf en daarom zitten we nu met de chronische hyperventilatie.
Doe jij ook het HyperVen programma?
Re: chv en sporten
27 August 2014 15:59
Hoi Chantal,

had jij mijn berichtje in 'twee vragen' gelezen? Zal hem even hier plakken:

'Vraagje over het sporten. Jij zegt dat jouw hartslag ook tussen 90 en 100 is, gaat het sporten wel goed wat je hartslag betreft? Ik doe 3 maal per week een uur cardio (crosstrainer en loopband), maar ik zit zo boven de 170 (kan ik prima hebben, maar ik zou het wel lager willen hebben).

Groetjes
Re: chv en sporten
27 August 2014 16:07
Hoi Marielle,

Sorry, was vergeten te antwoorden.
Ik zit in rust inderdaad tussen de 90 en 100 maar ik heb geen idee hoe hoog ik bij het sporten haal. Het voelt goed en ik voel me erna ook goed.
Ik heb dus geen idee.

Maar jij sport dus ook wel consequent? Ik heb 2 jaar niks aan sport gedaan ( behalve wandelen) dus mijn conditie is niks waard en bouw het nu op met 3x per week 15 minuten Aerobics op de Wii en hoop me hierdoor ook beter te gaan voelen. In ieder geval minder benauwd.
Re: chv en sporten
27 August 2014 16:17
Ik had sinds mijn 16e niet gesport en tot 10 jaar terug rookte ik. Op 25 maart van dit jaar ben ik begonnen met de cardio (meteen 3 maal per week een uur). Dat ging in het begin behoorlijk waardeloos, maar het gaat nu langzamerhand steeds iets beter. Maar ik moet dus echt mijn hartslag in de gaten houden, want ik zit zo boven de 170 (wat prima gaat), en als ik echt los ga, gaat het boven de 180 en dan word ik eng.
Re: chv en sporten
27 August 2014 16:40
Da's toevallig, ik ben ook 10 jaar geleden gestopt met roken. Rookte 12 jaar lang een pakje per dag. Beste beslissing ooit om te stoppen.

Maar wat zegt de huisarts over je hartslag? En jeetje...meteen beginnen met 3x per week een uur!!!! Wow! En wat doe je dan? Fietsen? Doe je dit thuis? Ik sport wel thuis want dan kan ik het doen wanneer het mij even uitkomt en daarna hups de douche in, heerlijk!

Ik ben nu ook wel nieuwsgierig hoe hoog mijn hartslag is tijdens sport. Maar ik heb geen metertje en wil me er aan de andere kant ook niet op focussen. Ik weet dat mijn hart goed is. Heb ook ALTIJD een perfecte bloeddruk en na het sporten zakt mijn hartslag ook weer redelijk snel.
Re: chv en sporten
27 August 2014 16:46
Ik heb beta-blokkers, maar die slik ik alleen als mijn hart echt op hol slaat (dus b.v. minimaal een uur lang 120 gaat in rust, dit is tegenwoordig nog maar heel, heel zelden).
Sporten doe ik in de sportschool, eerst op de fiets erheen (10 min.), dan 45 min. op de crosstrainer, dan 15 min. op de loopband (niet rennen, maar lopen op circa 6,4 km. per uur), dan weer 10 min. terug fietsen.
Mijn bloeddruk is vroeger altijd te laag geweest, nu is die volgens mij wel goed en mijn hart is al paar keer onderzocht (ik zit ook bij de chronische hyperventilatie-club he winking smiley ) en die is goed.
Re: chv en sporten
27 August 2014 16:53
chantal76 Schreef:
-------------------------------------------------------
> Hahaha, ja typerend voor chronische hyperventilatie'ers he? Alles moet
> perfect dus ook het sporten. We vragen altijd het
> uiterste van onszelf en daarom zitten we nu met de
> chronische hyperventilatie.
> Doe jij ook het HyperVen programma?


hoi chantal.

ik doe inderdaad ook het HyperVen programma, ik moet zeggen ik heb er twee maanden opzitten en het gaat steeds beter met me. (al lijkt mijn statistiek wel op een achtbaan compleet met loopings spinning smiley sticking its tongue out) Maar het gaat goed. zwaar is het niet maar je moet wel de disipline hebben om door te gaan met de oefening die je toch 2 liefst 3 x per dag zou moeten doen.

zo gaandeweg wordt ik makkelijker. Het hoeft niet meer spik en span te zijn in huis. Ik moet niet afvallen, dat is wat de samenleving je door de maag drukt, ik doe het lekkers wel die richting op, ik moet niet meer nu alles gelijk doen, morgen is er ook een dag. Soms heb ik nog wel van die dagen dat ik denk, ach dat doe ik wel "even", de man met de hamer komt dan toch echt wel een dag later om het hoekje kijken.

Het is een leerproces, we hebben er jaren over gedaan om zo ver te komen met onze chronische hyperventilatie dus kunnen we ook die tijd er wel voor uittrekken om beter te worden. Ik blijf positief al heb ik echt nog wel de dipdagen en dat is frusterend maar hoort erbij.

succes chantal en ook alle andere chronische hyperventilatie ers onder ons.
we komen er echt wel.

en als de buitenwereld zegt "ach je mankeert toch niets" er proberen overheen te stappen, die stappen neem ik ook. Eentje tegelijk maar eentje is er ook één in de goede richting.

groetjes
Desiree
Re: chv en sporten
27 August 2014 16:53
Jaja die chronische hyperventilatie'ers he? Volk apart! Hahaha

maar hoe lang sport je nu al? En welke voordelen heb je bemerkt? Ik vind het echt heel knap van je en ook dat je naar de sportschool toe gaat! Respect!

Mijn bloeddruk is altijd 70 over uuhh 120 volgens mij. Zelfs in mijn zwangerschap bleef hij altijd keurig.

gelukkig is er met onze hartjes niks aan de hand
Re: chv en sporten
27 August 2014 16:55
sorry ik zie nu pas dit berichtje. Ik heb van nature een hoge hartslag maar ik voel me er prima bij. volgens cardioloog kan het geen kwaad. Ik heb daar meerdere malen een fietstest gehad en holters. (ivm hartoverslagen) . Ook ik probeer mijn hartslag naar beneden te krijgen, wie weet als we van chronische hyperventilatie afkomen dat dit ook goed gaat komen.
Re: chv en sporten
27 August 2014 17:04
Desiree, hoe lang doe jij nu HyperVen?
Re: chv en sporten
27 August 2014 18:23
Bijna twee maanden chantal
Re: chv en sporten
27 August 2014 18:57
Wat goed. En merk je al iets? En wat vind je van de oefeningen?
Re: chv en sporten
27 August 2014 19:42
Ik merk genoeg, de angsten zijn iets minder. Mijn ademhaling is rustiger en zit niet meer zo hoog, over het algemeen krijg ik wat meer vertrouwen in mijn lichaam. Zo heb ik in de vakantie onder erg warme weersomstandigheden met hoge luchtvochtigheid toch maar "even" in cochem, duitsland, te voet de berg naar de reichsburgt beklommen. Hoe ik er boven bijstond is ander hoofdstuk :-) dus het gaat beter. De oefeningen zijn niet moeilijk maar vergt doorzetten en disipline. Ik ben er nog lang niet maar ik merk langzaam verbetering. Wil jij het ook gaan doen? Of doe je het al. ?
Re: chv en sporten
27 August 2014 19:56
Hoi Desiree,

Wat goed zeg!

Ik ga het over ongeveer 2 maanden doen. Ik ben net gestart met een angst therapie ( exposure therapie). Ik heb namelijk heel veel angsten voor bepaalde symptomen waardoor ik mijn chronische hyperventilatie heel erg in stand hou. Het is dus beter dat ik eerst die angst voor de symptomen even aanpak, meer vertrouwen in mijn lichaam terug krijg en vooral ook rust en dan ga ik met HyperVen aan de slag om de buffers aan te vullen.
Heb er nu al zin in! smiling smiley

Wat waren/zijn jouw klachten?

Bij mij voornamelijk :
Benauwdheid
Zuchten
Snel buiten adem
Moeite met praten
Gapen
Moeheid
Soms slecht slapen
Afwezig gevoel/alsof ik op wolken loop soms
Af en toe gevoel flauw te vallen uit het niets ( deze vind ik het engst en daarom dus de therapie o.a)

En verder af en toe een brok in de keel, koud hebben, krampen, band om hoofd gevoel maar deze zijn te verwaarlozen.
Re: chv en sporten
27 August 2014 20:29
Mmmmm klachten, bijna het hele lijstje
Maar hier een kleine greep.

Benauwd/kortademig
Hartoverslagen
Slecht slapen
Ongeduldig
Angst in drukke ruimtes, winkels feesten etc.
Darmstoornissen.
Band om de borst/druk

Genoeg dus. Maar van de 100% ben ik 25% vanaf nu de resterende 75% maar dat gaat lukken.

Meer weten over het HyperVen programma?