[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

Even nieuwsgierig hoe het met de beginners gaat....

Gepost door chantal76 
Even nieuwsgierig hoe het met de beginners gaat....
03 November 2014 13:24
Hallo medeHyperVenners smiling smiley

Ik ben vandaag precies 6 weken bezig.
Het gaat goed. Althans...de oefeningen vind ik goed te doen en ik merk wel duidelijk verschil. Ik ervaar wel duidelijk dat het in golfbewegingen gaat.
Soms heb ik HELE goede dagen en soms duidelijk mindere dagen. Vorige week had ik een hele goede week en zelfs een paar dagen klachten vrij en nu heb ik weer wat meer last maar. Ondanks ik weet dat het erbij hoort en het met vallen en opstaan gaat, maakt het me soms wel wat onzeker. Het is ook zoooo heerlijk om dan bijv. 2 dagen helemaal geen chronische hyperventilatie gehad te hebben en dan ineens 3 dagen juist weer wel.

Over het algemeen zijn wel wat symptomen in heftigheid verminderd zoals bijv.
Zuchten ( dit deed ik al bij het opstaan in de ochtend en nu véél minder al een X aantal weken), slapen gaat iets beter, ik ben wat rustiger. Ook heb ik véél minder last van stemmingswisselingen. Moeite met praten heb ik al weken helemaal niet meer. Grieperige gevoel komt al véél minder vaak voor. Gevoel flauw te vallen heb ik sinds de therapie geen 1x gehad, krampen zijn weg en heb ook al een stuk meer geduld. Toch al met al een hoop winst al behaald. Dit moet ik mezelf af en toe ook voorspiegelen want het is zo makkelijk om je druk te maken om wat je nog wél hebt en je vergeet snel wat je dan had ( Als je begrijpt wat ik bedoel).

Vermoeidheid heb ik nog wel bijna dagelijks al zitten er wel eens goede dagen tussen. Gapen doe ik ook nog steeds veel en het benauwde gevoel is er ook meer wel dan niet ( al is het wel minder).

HyperVen heeft zich voor mij al bewezen. Ik heb nog zeker 10 weken te gaan maar ik wilde dit toch even met jullie delen en ik zou het leuk vinden als jullie willen vertellen welke voordelen jullie al ervaren....

Groetjes, Chantal
Re: Even nieuwsgierig hoe het met de beginners gaat....
03 November 2014 14:16
Hey,

Leuk te horen dat je al zo veel positieve effecten merkt.

Ook bij mij beginnen een aantal van de klachten weg te blijven. Ik merk dat ik nog een lange weg te gaan heb en ook bij mij zitten er nog te vaak slechte dagen tussen. Maar ik heb vorige week toch een aantal dagen gehad waarvan ik dacht, netjes! :-)
Ik ben een week na jou begonnen dus zit nu aan 5 weken.

Hoewel de klachten vorige week sterk minder waren had ik wel wat moeite met de scores. In het begin van de week lagen deze zeer hoog, maar op het einde van de week geraakte ik een aantal dagen na elkaar amper boven mijn algemeen gemiddelde. Had echt het gevoel dat er geen vooruitgang in zat de voorbije week, net of ik mijn maximum al bereikt heb en niet meer hoger zou geraken.

Die onzekerheid speelt ook bij mij nog een grote rol en ik denk dat dat 1 van de belangrijkste barrieres is die we zullen moeten overwinnen om klachtenvrij te geraken.

Woensdag start ik met cognitieve gedragstherapie. Bedoeling is om na jaren van last terug vertrouwen in mijn lichaam te proberen krijgen, en de prikkels die ik opvang niet te over-interpreteren.

Ik denk dat de mix van HyperVen met de CGT mij zeker op de juiste weg moet zetten!

Jammer wel dat je hier zo weinig reactie krijgt van andere HyperVenners. Ook op de chat is er niemand die bij mij reageert...

Groeten!
Re: Even nieuwsgierig hoe het met de beginners gaat....
03 November 2014 14:34
Hey ..uuhh...hoe heet je ook alweer?? Haha

Wat goed zeg! Dus ook jij begint al positiviteit te ervaren. Top!
Ja, bij mij gaat het nu ook ineens heeeel traag met mijn scores hoor? Blijf ook even hangen maar je zult zien dat we dan ineens weer omhoog schieten over een tijdje. Lichaam heeft denk ik ook tijd nodig om zich opnieuw in te stellen, er aan te wennen en de oude stress te ontladen. Hoe dan ook , effectief blijft het sowieso . Volhouden! Heb wel vaker gelezen dat mensen hun scores gelijk bleven en dan ineens weer omhoog schoten. Vooral niet te druk om maken!

Wat goed dat je die gedragstherapie er ook bij gaat doen. Heeft mij heel erg geholpen.
Merk wel dat als ik af en toe dat rare gevoel in mijn lijf krijg ( kan het niet precies omschrijven) dan schrik ik soms wel weer even maar dat komt omdat het er geconditioneerd bij ons inzit. Maar ik ga nu niet meer er uren over in zitten, analyseren etc. Ik weet het is chronische hyperventilatie/stressontlading en het hoort erbij en wordt straks ook steeds minder en uiteindelijk blijft het weg.

Vind het ook jammer dat bijna niemand reageert en op de chat al helemaal niet. Maar goed. Gelukkig kunnen wij elkaar steunen. Komt goed!

Ben zo benieuwd hoe ik me bijv. over 2 maanden voel.

Moet wel goed op mijn voeding blijven letten want als ik veel gesnoept heb, voel ik me toch minder merk ik.
Ik blijf werk sporten want dat is goed voor het ontspannen. Merk wel dat de stress er dan vaak uitkomt en voelt soms ook eng/vervelend maar ik ga door want ik ben de baas over mijn lijf!!

Groetjes, Chantal
Re: Even nieuwsgierig hoe het met de beginners gaat....
04 November 2014 19:15
Het is wel eens vaker met vlagen rustig en weer drukker. Ook kan het nog door het switchen naar het nieuwe programma wat rustiger zijn.
Maar probeer idd steun bij elkaar te vinden en misschien wat dingen uit het archief terug te lezen. Dat heeft mij veel geholpen.
Maar zo te lezen zijn jullie goed gemotiveerd bezig en komt het echt wel goed!

Vriendelijke groet,

Sanne
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Re: Even nieuwsgierig hoe het met de beginners gaat....
05 November 2014 14:04
Hey Chantal,

Ronald is de naam. :-)

Ik heb de laatste dagen weer enorm goede scores dus daar ben ik blij om. Soms heb ik wel het gevoel dat hoe hoger de scores zijn, hoe meer last ik heb de dag nadien.
Vandaag heb ik echt weer een slechte dag. Echt het gevoel dat mijn lichaam het gaat begeven dus das echt wel angstaanjagend.

Ik doe mijn tweede sessie ook redelijk laat op de avond en dan merk ik soms dat ik bij het opstaan enorm veel spanning in m'n lijf heb. Sanne, ik weet niet of jij me kan zeggen dat dit met stressontlading te maken heeft?

De onzekerheid is echt wel om moedeloos van te worden en het zou leuk zijn om dan wat meer contact te kunnen hebben met mensen die hetzelfde ervaren hebben tijdens de therapie maar er uiteindelijk toch goed zijn uitgekomen. Al snap ik wel dat wanneer je jou beter voelt je minder de neiging of de behoefte hebt om hier te komen posten, maar je gewoon van je leven wil genieten.

Ik hoop dat HyperVen ons geen valse hoop geeft met de succesratio van 95%. Want ik probeer echt de oefeningen naar behoren te doen en hoop dan ook dat de kans reeel is dat ik van mn klachten af kom.

Groeten!
Re: Even nieuwsgierig hoe het met de beginners gaat....
05 November 2014 17:38
Hallo,

Ik ben ook 6 weken bezig ongeveer.
Dat het nu echt beter gaat kan ik nog niet echt zeggen.
Soms gaat het een dag wat beter lijkt het, maar heb ook dagen dat ik veel hyperventileer en al de bijhorende klachten heb.
Ik merk wel dat ik sneller klachten heb als ik last heb van een opgezette buik. Dan schiet ik snel in verkeerd en hoog ademen, en dus hyperventilatie. Geen idee of dat nu echt met elkaar te maken heeft en of dit ook verband heeft met HyperVen.
De trails doe ik wel gewoon netjes elke dag. Meestal twee keer.
Dus of het werkt weet ik nog niet....
Gewoon doorgaan.

Mark
Re: Even nieuwsgierig hoe het met de beginners gaat....
05 November 2014 20:48
Hoi Ronald,

Ja dat zou zeker met stressontlading te maken kunnen hebben. Bij de oefeningen komt er stress vrij en in je slaap verwerk je ook je stress. Het zou dus kunnen dat het misschien wat veel tegelijk wordt voor je lichaam.
Als je de oefeningen vlak voor het slapen doet, zou het misschien kunnen helpen als je de oefeningen wat eerder op de avond kan doen.
Kijk eens of je je dan de volgende ochtend wat minder slecht voelt.
Doe je ook nog iets van ontspanningsoefeningen? Anders kan je nog proberen om voor het slapen wat ontspanningsoefeningen te doen.

Vriendelijke groet,

Sanne
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Re: Even nieuwsgierig hoe het met de beginners gaat....
06 November 2014 07:50
Hoi Ronald,

Ik herken het wel dat als je hogere scores hebt, je ook iets meer last hebt inderdaad.
Wat ik vooral heb , is heeeeel veel rare dromen en afgelopen nacht ook weer een nachtmerrie. Dus wat Sanne zegt over vrijgekomen stress in je dromen verwerken, ben ik heilig van overtuigd. Vaak heb ik ook hele leuke dromen maar ik droom wel heel druk/veel en soms heftig.

Het komt echt goed! We zijn pas net een paar weken bezig. Ik ervaar nu al voordelen en dan heb ik nog zeker 10 weken te gaan en misschien heb ik nog wel een paar maanden nodig maar dat maakt me niks uit. Ik heb het al sinds mijn tienerjaren ( ben nu 38) en verwacht dus ook niet dat het met een paar maanden voor altijd weg is. Geeft niks! Ik vind deze oefeningen ook heel goed te doen en ik denk echt dat het mij er vanaf gaat helpen. Als ik daar aan zou twijfelen kan ik net zo goed stoppen. Als je ergens voor gaat , moet je er wel in geloven vind ik altijd.

Ik heb ook veel succesverhalen van mensen gelezen en die geven ook aan dat ze vaak onzeker waren, getwijfeld hebben en dat er dagen zullen zijn dat je blij bent maar ook baalt En deze mensen zijn er uiteindelijk ook vanaf gekomen.
En ik ervaar het ook zo....je baalt wat en je bent blij. Ik heb hele goede dagen, slechte dagen. Klachtenvrije dagen, en juist dagen met veel stressontladingen . Eerst vond ik die stressontladingen dood eng ( inderdaad het gevoel alsof je lichaam het begeeft) maar ik denk dan...oohh weer wat stress opgeruimd!! Zie het als iets positiefs. Alles wat je kwijt bent, ben je kwijt!

Je manier van denken is ook van cruciaal belang. Ik ben echt veel positiever gaan denken en ook dat zorgt datik beter in mijn vel zit en veel meer ontspannen ben. Mijn motto...wat er ook gebeurd het is oké! Want je hebt nooit nergens grip op in het leven en je komt er altijd weer goed uit winking smiley
Je hebt altijd wel de keuze HOE met situaties om te gaan.

Mark, wat jammer dat je nog geen voordelen bemerkt. Wij zijn beiden evenlang bezig want ik ben ook 6 weken bezig. Het is wel de bedoeling om ALTIJD de sessies 2x daags te doen. 1x daags heeft weinig effect en dan gaat het ook veeeeel langer duren. Ik begrijp dat je ze ook merendeels 2x doet maar eigenlijk ( vooral in het begin) is 2x daags van groot belang.

Ik heb lang niet altijd zin maar ik maak er echt tijd voor want ik wil er vanaf en merk dat het werkt. Zie het ook als een moment voor mezelf tussen werk en gezin smiling smiley

Zet 'm op iedereen. Het gaat echt beter worden!!
Re: Even nieuwsgierig hoe het met de beginners gaat....
06 November 2014 19:08
Hoi chantal,

Ik doe het ook wel twee keer per dag, soms ook drie. Had alleen tijd geleden zon last van stressontlading dat ik even een paar dagen wat minder heb gedaan. Het is alleen vaak zo moeilijk aan te geven wat waar door komt. Er zijn zoveel factoren die meespelen. Als ik moe ben heb ik meer last bijvoorbeeld. Daarnaast heb ik ook nog een vorm van reuma, dat geeft soms ook klachten die niet meehelpen qua fit voelen.
Maar ik heb wel vertrouwen hoor....ik doe flink mijn best:-)
Re: Even nieuwsgierig hoe het met de beginners gaat....
07 November 2014 07:38
Hoi Mark,

Ja die stressontladingen kunnen heftig zijn he?
Soms vind ik het ook moeilijk inschatten hoor? Zijn het nu symptomen of echt stressontladingen. En ik heb ook altijd meer last na het avond eten of als ik bijv. heel warm gedouched heb .
Reuma maakt het ook allemaal niet makkelijker natuurlijk.

Wat voelen jullie bij een stressontlading??
Ik vind het een gevoel heeeeel moeilijk te omschrijven. Tis een gevoel alsof mijn hart het gaat begeven maar soms ook alsof er iets met mijn longen is. Het voelt in ieder geval heel eng en naar en alsof ik ieder moment kan out gaan/neervallen. Gelukkig duurt het nooit lang en hoe rustiger je blijft, hoe sneller het weggaat. Gelukkig heb ik ze bijna nooit snachts.

Hoe ervaren jullie een stressontlading?
Re: Even nieuwsgierig hoe het met de beginners gaat....
07 November 2014 11:20
Ik weet niet of het echt stressontladingen zijn aangezien ik hier vroeger ook al last van heb gehad. Maar ik heb vooral voor dat ik in de ochtend heel erg gespannen ben. Zelfs wanneer ik nog in mijn bed lig. Alsof ik niet kan stilzitten of dat ik naar een moeilijk examen moet.
Nochtans ben ik in de avond meestal zeer ontspannen en is ook mijn nachtrust meestal goed. Vanaf het moment dat ik bijna moet opstaan lig ik stijf van de spannig.
Natuurlijk niet leuk om zo de dag te beginnen. En ook ik heb dan bang dat mijn lichaam het op een bepaald moment gewoon zou begeven.
Re: Even nieuwsgierig hoe het met de beginners gaat....
08 November 2014 12:41
Dit klinkt meer als een symptoom dan als een ontlading. Helemaal omdat je het dagelijks hebt en ook nog eens iedere keer in de ochtend. Ontladingen kennen volgens mij geen vast ritme. Die komen wanneer ze moeten komen. Maar goed, ben geen expert natuurlijk.

Ik heb het soms ineens in de ochtend terwijl ik bezig ben, of dan weer tijdens het sporten en héél soms zelfs vlak voor ik in slaap val.
Slapen gaat bij mij wel iets beter maar is nog steeds niet wat het geweest is dus ik hoop ook dat dat binnenkort nóg beter wordt.

Het gaat allemaal goed komen, daar ben ik van overtuigd! smiling smiley
Re: Even nieuwsgierig hoe het met de beginners gaat....
11 November 2014 21:51
In je slaap verwerk je veel stress, dus dit zou wel het "ritme" van je stressontladingen in de ochtend kunnen verklaren.

Vriendelijke groet,

Sanne
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.

Meer weten over het HyperVen programma?