[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

Is dit normaal?

Gepost door rroesems 
Is dit normaal?
11 November 2014 14:32
Dag allemaal,

Ik ben ondertussen een zestal weken bezig met HyperVen en mijn scores blijven langzaam maar zeker vooruit gaan.
De laatste week echter heb ik weer enorm veel last van alle symptomen.
Het is alsof mijn lichaam in een constante staat van alertheid verkeert. Zweten, trillen, en vooral ook heel hard het gevoel de controle te verliezen.

Ik had echt goede hoop dat deze therapie mij zou kunnen helpen maar nu is de angst eens zo groot dat ook dit mijn probleem niet zal oplossen. Verschrikkelijk die onzekerheid en de angst mijn hele leven maar half te zullen kunnen leven door al wat ik ervaar.

Merk op dat zelf op momenten waarop ik normaal gezien erg ontspannen zou zijn de symptomen heel erg aanwezig kunnen zijn. En dat ik ondertussen ook een eerst keer bij een gedragstherapeute ben geweest op andere problemen te werken.

Ik vraag mij gewoon af of het normaal is om na 6 weken nog het gevoel te hebben dat je nog geen stap verder staat. Zelf al ben je gemotiveerd met de therapie bezig.

Bij momenten wil ik alleen maar slapen gewoon omdat dat de enige moment is waarop ik die helse symptomen niet ervaar.

Heeft iemand gelijkaardige ervaringen? Komt het wel vaker voor dat het gedurende de therapie plots veel slechter gaat, maar dat het uiteindelijk toch goed komt?

Alle ervaringen zijn welkom!
Re: Is dit normaal?
11 November 2014 15:59
Nog een bijkomende vraag. Heeft er nog iemand last van trillende kaken? Moeilijk uit te leggen wat dit precies is maar het is alsof mijn kaken constant heel lichtjes trillen.
Re: Is dit normaal?
11 November 2014 21:44
Hoi,

Zoals je waarschijnlijk hebt kunnen lezen zijn er de bekende stressontladingen. Dit is in principe een goed teken, maar kan wel heel vervelend voelen. Als je hier veel last van hebt, wat ik uit jouw verhaal opmaak, is het goed om de therapie even te doseren. Ga even weer terug naar 2x per dag 5 trials en bouw dit weer op naar 2x per dag 10 trials als je je wat beter voelt.
Het is goed dat je grafiek stijgt, dit hoef ook echt niet snel te gaan, als er uiteindelijk maar een stijgende lijn in zit. Dit betekent dat je aan het genezen bent. En met 6 weken zijn er zat die nog geen verbetering voelen. Natuurlijk zijn er ook die dan al wel verbetering voelen, maar dit hangt volledig af van de persoon. Als je bijvoorbeeld al erg lang klachten hebt, zal het ook lang duren voor deze volledig verdwenen zijn.
Doe je ook ontspanningsoefeningen? Deze staan boven aan het forum. Ik denk dat dit wel goed voor jou kan zijn om alle stress te verwerken zeg maar.
En stress komt vaak vrij in periodes dat het beter gaat, dus probeer te zien als dat het goed is dat dit uit je lichaam gaat en dat je dat ook weer kwijt bent. Ik weet dat ik op een gegeven moment dit zo kon zien en dat voelde een stuk beter dan toen ik me er eerst tegen probeerde te verzetten.
Heb ik je zo een beetje kunnen helpen? Laat anders maar weten, dan probeer ik je andere vragen ook nog te beantwoorden.
Het is denk ik sowieso raadzaam om eens te kijken bij veelgestelde vragen over hyperventilatie en de HyperVen therapie. Misschien helpt het je om wat te lezen over eventuele bijwerkingen zeg maar en waarom dit gebeurt. Vaak stelt dat gerust.

Vriendelijke groet,

Sanne
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Re: Is dit normaal?
11 November 2014 22:06
Hey Sanne,

Heel erg bedankt voor het duidelijke antwoord!

Het zouden inderdaad wel stressontladingen kunnen zijn. Het maakt de therapie er helaas niet makkelijker op.
Hoe dan ook zet ik door met de hoop dat ik tegen het nieuwe jaar stilaan weer van het leven kan gaan genieten.
Re: Is dit normaal?
12 November 2014 11:06
Hoi hoi

Ik ben nu 7 weken bezig en echt , het gaat in golfbewegingen. Je lijf moet ook wennen aan de nieuwe waardes + inderdaad alle oude stress die in je lijf vastzit komt er door de therapie uit.
Soms heb ik dagen dat het goed gaat en dan denk ik...wow, ik ben bijna weer de oude en dan ben ik ineens 90% minder bezig met mijn chronische hyperventilatie terwijl ik weken geleden echt 24-7 ermee bezig was. En dan ineens heb ik weer wat slechte dagen en dan word je meteen met je neus op de feiten gedrukt en dat LIJKT het alsof de therapie niet werkt en het LIJKT dat alles voor niks is en je wordt weer onzeker...kom ik er wel ooit vanaf?? Waarom voel ik me nu weer zo?? Maar dan lees ik de succesverhalen van de mensen die er vanaf zijn gekomen ( sommige al jaaaren) en die dit ook exact zo ervaren hebben. Ik relativeer het zo van"Mijn lijf moet wennen aan de nieuwe waardes"of "ben weer wat stress kwijt door een ontlading". En dan ben je ineens veel rustiger. Als je gefrustreerd raakt, werk je je zelf maar ook de therapie tegen en als je angstig wordt voor de symptomen ( stressontladingen) ga je de vicieuze cirkel opstarten,. Ik merk echt dat nu ik niet meer bang ben, de symptomen véél sneller verdwijnen.

Ik heb al chronische hyperventilatie sinds mijn tienerjaren ( ben nu 38) dus ik ga er ook echt niet vanuit dat ik met 7 weken ineens van alles af ben. Ik ga er ook niet vanuit dat dat zo is op 1 Januari. Wel geloof ik dat het dan al een stuk beter gaat want dat gaat het nu feitelijk al.

Echt je lijf moet heel erg wennen! Ik had gisteren bijv. het gevoel dat mijn gezicht in de brand stond en dat duurde uren. Ik heb Rob een mail gestuurd en die legde uit dat het een goed teken is want dat betekent dat mijn bloed vaten aan het verwijden zijn en ook daar moet het lijf aan wennen. En toen dacht ik..ja, wat goed! Bij mij waren de bloedvaten eerst vernauwd door de verkeerde CO2 verhouding in mijn lichaam waardoor je dus allemaal neurologische klachten krijgt zoals depressies, stemmingswisselingen, band om hoofd en die heb ik nu al weken helemaal niet meer.

Echt! Blijf erin geloven en leg jezelf geen tijdstip op wanneer je je beter zou MOETEN voelen. Geef je lijf de tijd. Voor chronische hyperventilatie genezing staat gemiddeld een jaar. En dat wil niet zeggen dat je een jaar HyperVen moet doen want het kan zo maar zijn dat je je over 3 maanden al voor 80-90% genezen voelt, maar ik bedoel te zeggen...geef het de tijd. Het is er ook niet in een paar weken gekomen. Je lijf is een heel mooi mechanisme wat echt wel de tijd nodig heeft om zich anders in te stellen en dat opnieuw instellen gaat nu eenmaal gepaard met stressontladingen en symptomen die komen en gaan. Maar ze zullen op een gegeven moment wel minder vaak en minder heftig komen.

Nou, hoop dat je hier wat aan hebt. Je staat hier niet alleen in he?? smiling smiley

P.s ook ik ben vaak onzeker hoor? Maar geloof er wel heilig in en relativeer het dan wel voor mezelf smiling smiley
Re: Is dit normaal?
12 November 2014 11:26
Hey!

Bedankt voor je uitgebreide en motiverende reactie! Hier heb ik zeker wat aan... :-)
Wat je zegt over dat gevoel dat je gezicht in brand staat, dat heb ik ook al gehad maar dan niet in mijn gezicht. Eerder ter hoogte van mijn enkels. :-)

Ik moet in alle eerlijkheid zeggen dat het mij vandaag weer wat beter af gaat. Ik ben deze ochtend redelijk ontspannen opgestaan en had al niet van bij het ontwaken dat rotte gevoel van spanning in mijn lijf.

Bij mij sleept de hyperventilatie ook al jaren aan dus ik ben er mij bewust van dat het niet van vandaag op morgen zal weg zijn. Maar het is inderdaar die onzekerheid die vaak zo moeilijk te harden is.

Maar zoals je zegt, gewoon doorgaan en hopen dat we plots gaan beseffen dat we al een heel eind verder staan! :-)
Re: Is dit normaal?
12 November 2014 11:32
Oh, BTW,

Ik probeer ook te stoppen met roken. Dat maakt het er allemaal niet veel makkelijker op. :-)
Vooral op de moeilijke momenten koppel ik dit vaak terug aan het stoppen met roken. Dan maak ik mezelf wijs dat het geen goed moment was om te stoppen en rook ik opnieuw. Maar dat geeft mij meer stress dan nodig. Uiteindelijk is er nooit een makkelijk moment om te stoppen met roken. :-)
Re: Is dit normaal?
12 November 2014 12:24
Oke je rookt dus? Dat wist ik niet en volgens mij is dat ook totaal niet bevorderlijk voor je chronische hyperventilatie winking smiley
Maar wat betreft stoppen met roken in combinatie met de therapie ( kan me zo voorstellen dat je dan dubbel zoveel klachten kunt krijgen) moet je echt bij Rob en Sanne zijn. Daar heb ik geen kaas van gegeten. Ik ben 10 jaar geleden al gestopt met roken van de 1 op de andere dag na 12 jaar gerookt te hebben winking smiley
Maar nu heb ik daar dus geen ervaring mee.
Wil je wel heel veel succes wensen en hou vol! smiling smiley
Re: Is dit normaal?
12 November 2014 17:54
Soms kan het starten van HyperVen en tegelijkertijd stoppen met roken teveel klachten geven. Ik zal nooit adviseren om (onnodig) te roken, maar ik denk dat het voor jou toch te heftig is. Je kan je dan beter eerst op 1 ding focussen en daarna pas op het ander. Dus probeer eerst misschien HyperVen door te zetten tot je verbetering voelt en kijk dan om voorzichtig met roken te stoppen. Ik denk dat je anders kans hebt dat je de buffers, die je maakt met HyperVen, weer opmaakt door de stress van het niet roken.

Vriendelijke groet,

Sanne
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.

Meer weten over het HyperVen programma?