[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

Hoe het gaat ...

Gepost door MKU0001 
Hoe het gaat ...
14 January 2015 14:37
Hoi Chantal en anderen,

Ik deel ook mijn ervaring even, ik ben nu 4 maanden bezig en klaar dus eigenlijk.
Helaas kan ik niet echt zeggen dat ik veel verschil merk na deze 4 maanden.
De trails heb ik netjes uitgevoerd steeds. In het begin drie keer per dag als het lukte maar later steeds twee of een keer per dag omdat ik wat meer klachten kreeg. Gemiddeld genomen in ieder geval ruim 1,5 keer per dag had ik uitgerekend.
Ik heb soms wel het gevoel dat het iets geholpen heeft, soms lijkt het alsof ik iets minder snel in een zware hyperventilatie aanval schiet. Maar aan de andere kant blijft het op de loer liggen en komt het nog steeds af en toe voor. Eigenlijk is het beeld hetzelfde als voorheen, de ene dag lukt alles prima en soms kom ik dagen amper de deur uit.
Ik moet wel zeggen dat bij mij buikklachten steeds een grote rol lijken te spelen in het hele gevoel van HyperVentileren en je fit voelen.
Vaak last van opgezette buik en daardoor lastig normaal kunnen ademen en daardoor weer veel vage klachten als tintelingen, dizzy enz... Vooral als ik sta in een rij bijvoorbeeld, maar soms ook gewoon thuis op de bank. De vraag is alleen altijd wat nu waardoor komt. Buikklachten schijnt ook iets typisch hyperventilatie gerelateerd te zijn. Het gekke is dat als ik me relatief goed en fit voel ik eigenlijk bijna alles kan. Dus zonder veel angst of HyperVentileren. Al blijft dat natuurlijk wel een gevoelig punt.
Ik ben nu klaar met mijn HyperVen. Ik weet niet of ik nu nog een tijdje door moet gaan....
Ik kijk het even aan. Misschien moet ik het allemaal even wat rust geven en me minder focussen op al de klachten. Al probeer ik dat al jaren.

Groet Mark
Re: Hoe het gaat ...
14 January 2015 16:04
Hoi Mark,

Fijn dat je een bericht plaatst hoe het gaat.
Jammer dat je na 4 maanden oefenen nog helemaal geen verschil merkt. Heb je hier al met Rob contact over gehad??

Ik denk ( als ik jouw berichten terug lees) dat bij jou de volgende factoren nog mee kunnen spelen
* Je hebt nog veel te veel stress in je lijf ( heb ik namelijk ook en hierdoor loop ik ook een beetje vast of in ieder geval , gaat het veel langzamer)
* Je hebt ook nog best angsten volgens mij en je bent teveel bezig met je symptomen. Dit heb ik zelf al een heeeel stuk minder en mijn angsten zijn gereduceerd naar misschien nu nog 10%. Hier heb ik ook hard aan gewerkt en ook Rob heeft mij hier veel bij geholpen door uit te leggen wat stressontladingen zijn en ben ze nu meer als iets positiefs gaan zien wat weer meer rust in mijn lijf geeft en waardoor ik ook een stukje minder hyperventileer ( denk ik althans)
* Rookte jij niet ook? En je drinkt iedere dag 1 bak koffie. persoonlijk zou ik dit helemaal niet doen. Alles van caffeine is een trigger
* het is wel de bedoeling dat je de therapie minimaal 2 maal daags doet dus soms 3, dan weer 2 en dan weer dagen 1x per dag is volgens mij niet echt bevorderlijk of in ieder geval duurt het dan veel langer. Maar goed, ik ben niet de deskundige he? winking smiley
* Ook staat er voor algehele genezing van chronische hyperventilatie 1 jaar en je bent net 4 maanden bezig. Ik weet wel dat velen wél na 4 maanden er vanaf zijn gekomen maar ook velen niet. Velen hebben er ook bijv. 5, 6, 7, 8, 0f zelfs 10 maanden over gedaan met de therapie en zijn nu genezen. Ik lees héél vaak de succes verhalen en daar zit er ook 1 tussen die de therapie 8 maanden heeft gedaan en toen pas was genezen ( nu al jaren) en weer een ander schreef ook dat ze na 4 maanden nog klachten had maar dat deze daarna toch duidelijk afnamen ( de genezing werkt nog even door).

Ik ben zelf over 1 week ook 4 maanden bezig maar ik ben duidelijk nog niet klaar. Ik ben al wel een stuk opgeschoten en mijn klachten zijn wel wat meer tsja...minder heftig geworden maar heb ze nog steeds wel. Ik heb dus in overleg met Rob besloten om nog 1 a 2 maanden door te gaan en dan even een rust pauze te nemen van een half jaar. En mocht ik het dan nóg hebben, pak ik HyperVen weer op.
Vanaf volgende week ga ik ook echt sporten 3x per week. Ik merk dat ik een slechte conditie heb en ook dat is absoluut niet bevorderlijk voor chronische hyperventilatie. Dus ik blijf hoop houden. Als andere er vanaf zijn gekomen , lukt het ons ook alleen duurt het bij ons kennelijk langer zoals bij zovelen die de therapie gevolgd hebben. Ik zou als ik jou was dus ook nog doorgaan met 2x daags. En kijk naar de andere factoren in je leven...Heb je veel stress, slaap je regelmatig, sport je...etc etc...en accepteer dat je chronische hyperventilatie hebt en dus ook de symptomen winking smiley Ik weet dat het makkelijk klinkt maar als het mij lukt, lukt het jou ook.

Ik blijf geloven in de therapie al duurt het bij mij dus ook veel langer. Ik heb er al veel bij gewonnen , vooral psychologisch winking smiley

Succes en hou ons op de hoogte smiling smiley

Groetjes, Chantal
Re: Hoe het gaat ...
14 January 2015 19:33
Hoi,
Ik weet niet zo goed in hoeverre de trails invloed hebben. Ik merk wel verschil, maar alleen in negatieve zin eerlijk gezegd. Ik heb veel meer klachten sinds een aantal maanden. Dat begon voor de HyperVen therapie al hoor, maar beter is het niet echt geworden, eerder meer angst klachten en vage lichamelijke ongemakken.


Ik leef best gezond. Ik eet geen vlees. Eet veeel groente en fruit, alleen maar eigenlijk:-) Sport 3 keer per week, al is dat nu wat minder door te veel hyper klachten maar mijn conditie is goed neem ik aan. Ik rook soms, maar ben bezig te kappen. Dat geeft ook veel stress:-) En koffie drink ik alleen bij het ontbijt een kop. Koffie is inderdaad niet verstandig. Maarja…je moet ook wakker worden.

Ik heb het met Rob ook over stressontladingen gehad en ben daarom de trails iets minder gaan doen om te kijken of dat wat uitmaakte. Dat maakte niet zoveel uit geloof ik. Het is ook allemaal zo lastig precies aan te geven waar het mis gaat omdat er zoveel factoren een rol kunnen spelen. Ik doe ook nog Ceasar therapie en heb daarvoor angstpoli gedaan. Je zou denken dat het een keer mooi is geweest met die klachten want ik heb zon beetje alles geprobeerd. Ik was van de zomer nog drie dagen op een groot festival b.v.. Dat ging prima, maar als ik dan daarna thuis ben en boodschappen wil doen kan het soms ineens mega moeilijk worden…blijft vaag.
Maar goed…….ik kijk het even aan, misschien ga ik nog wel door. Moet ik wel eerst mijn programma activeren:-)
Re: Hoe het gaat ...
15 January 2015 08:52
Jeetje Mark, zo te lezen heb je nog wel een lange weg te gaan.
Je schrijft over angst. Wat bedoel je dan precies? Krijg je angst aanvallen of heb je angst voor de symptomen?
Heeft de angst poli niet geholpen dan?

Heb jij nog echt hyperventilatie aanvallen of chronische hyperventilatie of beiden. Ik ben niet bekend met hyperventilatie aanvallen.

Je schrijft over stress en angst en dit zijn de hoofdingredienten voor chronische hyperventilatie/hyperventilatie
Doe daar een kopje caffeine bij om het op te starten en de cirkel is compleet.

Zolang je stress blijft houden en angst voor de symptomen/aanvallen en zolang je koffie blijft drinken ( al is het 1 bakje per dag) doorbreek je nooit de vicieuze cirkel en ondanks HyperVen ook angsten weg schijnt te nemen, ben ik persoonlijk van mening dat het heeeeeel belangrijk is dat je eerst de angst de kop in drukt. En stress...poeh! Dat is echt de grootste trigger. Met HyperVen maak je veel stress los en ruimt het stress op maar als je meer stress blijft krijgen dan je lijf aankan, kun je HyperVennen tot je een ons weegt denk ik persoonlijk.

Maarrrrr ik ben niet de deskundige he? Dit is puur mijn gevoel .
Ik weet heel veel over angsten. Ik was doodsbang voor mijn symptomen ( ook omdat ik bij een andere therapie altijd te horen kreeg dat het min of meer mijn eigen schuld was omdat IK nu eenmaal verkeerd adem haalde) maar nu ik van Rob heb geleerd over stressontladingen en wat ze zijn en wat ze doen en over symptomen, over oorzaken/'>oorzaak en gevolg etc etc ...ben ik echt gaan leren om de controle te nemen over mijn gevoelens. Als ik nu een stressontlading krijg ( en ze blijven heel eng en vervelend aanvoelen) blijf ik nu rustig, voel en ervaar het en dan is het ook veel sneller weer weg én ik denk nu van ...zo, dat is er ook weer uit want als het er niet uit zou komen, gaat de genezing ook veeeeeel langer duren.
Er is niks erger dan bang te moeten zijn voor je eigen lijf. Neem de controle terug en bespreek dit ook met je therapeut.

Heel veel succes in ieder geval. Je kunt er echt vanaf komen maar er zijn meer factoren nodig dan alleen maar HyperVennen. winking smiley
Re: Hoe het gaat ...
15 January 2015 16:05
Hoi,
Ik heb soms nog wel een beetje hyperventilatie aanval, maar minder dan eerst.
Maar ik moet zeggen dat ik niet zo met al die termen bezig ben. Soms raak ik in paniek, dat kan je beter zeggen. Of dat nu hyperventilatie of chronische hyperventilatie is??? Ik focus me inderdaad soms teveel op de klachten, hypochondrisch eigenlijk. Dus angst voor de symptomen. Dat veroorzaken/'>oorzaakt vaak veel angst met als gevolg verkeerd en gespannen ademen enz….
Soms denk ik dat al die therapieën juist het verkeerde effect hebben. Ik ben anderhalf jaar geleden maar eens bij die angst poli gaan aankloppen omdat ik soms last had van hyperventilatie. En eigenlijk is het alleen maar erger geworden daardoor. De hele tijd letten op mijn ademhaling en situatie werkt juist negatief merk ik. Het HyperVennen werkt opzicht wel beter. Ik merk wel dat ik wat minder snel totaal doorsla in HyperVentileren of paniekaanval.
Ik ga nu elke avond proberen te wandelen, of hardlopen op den duur. Dat heb ik al een keer eerder gedaan toen ik een mindere periode had. Dat werkte prima. Daarnaast spelen vaak allerlei factoren een rol. Momenteel geen werk, dus thuis alle tijd om met te focussen op negatieve angsten:-) Dat moet ik doorbreken. Komt wel goed. Ik ga weer meer proberen te schilderen enzo. (heb kunstacademie gedaan). En proberen de angst uit te dagen via een Gschema. Dat kan ook nog wel eens helpen.

Hoe ervaar je zon stressontlading???? Je hebt het over een specifiek moment. Ik ken dat niet zo heel goed. Ik voel me of de hele dag wel oké, of gespannen. De laatste tijd ga ik gewoon proberen wat te sporten thuis, dat haalt ook wat stress energie weg.
Hoe dan ook, ik ben er wel mee bezig;-) En koffie….tja…lastig. Ik heb meer last van alcohol de dag na een paar glazen. Dat is pas een angst trigger.
IS ook weer voor iedereen anders. Lichaam is complex ding he:-)
Re: Hoe het gaat ...
15 January 2015 19:42
Hoi smiling smiley

Het lichaam is zeker complex en bij niemand werkt de hyperventilatie/chronische hyperventilatie hetzelfde. Iedereen is anders, denkt anders, heeft anders stressfactoren, leeft anders, eet en drinkt anders dus tsja...niemand ervaart het echt exact hetzelfde denk ik.

Sporten is echt heel goed om stress krijt te raken en te verwerken. Ik loop nu een beetje vast in de therapie doordat mijn scores blijven hangen en ik denk dat ik gewoon op een stressblokkade beland ben. Die moet ik doorbreken en dat kan heel goed door te sporten. Dan raak je stress kwijt maar ook bouw je natuurlijk een betere conditie op. Sporten is goed voor alles, mits je ook het sporten niet forceert.

Bij mij zijn stressontladingen verschillend. Soms een hele harde piep in mijn oor, andere moment weer spiertrillingen of het gevoel van bijna flauw vallen. Die vind( vond) ik heeeel eng. Lig je lekker op de bank en ineens voel je je wegzakken en slaat mijn hart over en dan sprong ik altijd op en liep ik een soort van dronken en angstig door de woonkamer. Tot dat Rob mij had uitgelegd dat het dus een stressontlading is en dat je daar niet tegen moet vechten want het moet er juist uit en als je bang bent en je gaat er tegen in, stop je het als waren weer terug. Nu moet ik zeggen dat ik het niet meer gehad heb zo heftig sinds ik met deze therapie bezig ben maar wel bijv. soms hartkloppingen of gewoon een raar eng en onverklaarbaar gevoel. Ik heb het niet heel vaak.
Waar ik vooral veel last van heb is:
benauwdheid
Soort gevoel van grieperig heid
gevoel onder een glazen stolp te leven
Moeheid
Nekklachten
Soms moeite met praten ( lange gesprekken vooral als ze emotioneel zijn)
Gapen en zuchten

Maarrrr heb deze klachten al in mindere maten en soms dagdelen of dagen helemaal niet meer.

Lopen/wandelen/rennen is heel erg goed. Ik loop al bijna een jaar minimaal 5km 3x in de week maar met het slechte weer een stuk minder. Nu ga ik vanaf maandag 3x in de week thuis Tabata doen via een programma op internet ( via apple tv). Dit zijn soort intervallen. Je traint al je spieren maar bouwt ook conditie op. Ik begin wel bij het begin en dan bouw ik het zo op. Ben heel benieuwd of dat ook iets voor me gaat doen.

Wat betreft jou hypogondrie/angst gedachtes. Wat mij heel erg heeft geholpen is een stemmetje in mijn hoofd plaatsen. Dit moet je echt trainen maar echt het werkt!!! Iedere keer als ik iets voelde en ik schrok dan zei ik tegen mezelf ( het stemmetje) met een geruststellende toon "het is niks, het is een symptoom en er is niks aan de hand". En ook als ik bijv. negatieve gedachtes had/heb of iedere gedachten die maar stress geeft dan gaat er ook een stemmetje af "is het nu echt nodig om je hier druk over te maken"? "Is dit echt belangrijk"? Etc etc etc .....en omdat bepaalde zo geconditioneerd zitten door de jaren heen , kan dat stemmetje heel koppig zijn maar echt , het werkt. Het klinkt heel stom maar ik heb dit geleerd van Geert Verschaeve die velen mensen met zijn programma van angsten, hyperventilatie, hypochondrie etc heeft afgeholpen. Ik ben nu veel rustiger. Bijv. Mijn vader belde vandaag en die zei iets wat ik niet zo leuk vond. Normaal zou ik me er dus uuuren of dagen druk over kunnen maken en dan slecht slapen, er over blijven piekeren wat dus weer stress geeft etc etc. Maar nu relativeer ik veel meer en spreekt dus weer dat stemmetje met een vriendelijke stem . Ik maak me niet meer zo druk om dingen. Het leven is veeeeel te kort om me overal druk over te maken.
Ik weet dat ik chronische hyperventilatie heb, ik heb het geaccepteerd, ik weet dat mijn hart gezond is, bloeduitslagen zijn perfect, bloeddruk is prachtig dus verder ga ik me niet meer druk maken maaarrrrr ik blijf wel aan mezelf werken want ik wil wel van de chronische hyperventilatie af maar ik weet ook dat ik het al jaaaren heb en dus ook tijd kost om te genezen. Geen druk opleggen!

Nou, heel verhaal. Ik hoop dat je er iets aan hebt! Zet door! Geef niet op en inderdaad zoek een dag besteding want als ik bezig ben heb ik al véél minder last winking smiley
Re: Hoe het gaat ...
16 January 2015 14:12
Hallo,

Ik herken heel veel van je klachten en denkwijzen.
Eigenlijk is sport en gewoon veel dingen doen en de deur uit gaan het sleutelwoord.
Zowel om je angst te overwinnen als je fitter en beter te voelen.
Toen ik ieder week drie keer ging hardlopen een aantal jaren geleden voelde ik me stukken beter.
En het geeft ook een voldaan gevoel en je weet wat je lichaam aan kan.

Ik stop nu even met HyperVen. Ik ga volgende week eerst even naar een specialist,
Mijn buikklachten zijn gewoon te aanwezig en heftig. Dat blijft maar een grote stressfactor op deze manier. Dus als ik daar meer duidelijkheid over kan krijgen zou dat ook al schelen. Ik kan me niet voorstellen dat het stressontlading is. Is ook een vage term natuurlijk, het is eerder een stress veroorzaker. Zonder al die vage klachten ben ik namelijk gewoon fit en doe ik gewoon alles zon beetje. Maar goed, ik kijk het even aan allemaal. Eerst maar naar die specialist.
Hoop dat het allemaal de goede kant op gaat!
Re: Hoe het gaat ...
16 January 2015 18:24
Heel goed want voor hetzelfde geld staan je buikklachten helemaal los van je chronische hyperventilatie. Niet alles is natuurlijk chronische hyperventilatie gerelateerd winking smiley

Inderdaad, lekker bezig zijn, sporten en erop uit gaan en regelmatig onder de mensen zijn is zeker een sleutel tot herstel.
Ben ook heel benieuwd wat het sporten mij gaat brengen want ergens vind ik het ook best spannend omdat je dan toch anders gaat ademhalen etc. Maar ik heb vertrouwen in mijn lichaam en weet nu wat te doen als het niet goed voelt.

Heel veel sterkte en ik zou het leuk vinden als je mij ( ons) hier op de hoogte houdt.

Groetjes, Chantal

Meer weten over het HyperVen programma?