[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

Niet kunnen slapen

Gepost door Buthomar 
Niet kunnen slapen
13 December 2016 14:39
Na maanden geleden de HyperVentherapie te hebben geprobeerd, en daarnaast ook verschillende andere methodes zoals buteyko en fysiotherapie (werkten allemaal niet), dacht ik dat het weer eens tijd was om HyperVen te proberen, omdat ik inmiddels psychisch alles veel beter op een rijtje heb en mentaal gewoon beter in mijn vel zit (hierdoor is HyperVen in het verleden waarschijnlijk niet effectief gebleken).

Dus eergisteren ben ik aan de slag gegaan met 's avonds 1 sessie te doen, heb daarna echter heel onrustig geslapen, terwijl dat juist iets is wat de laatste tijd weer erg goed ging. In de hoop dat het toeval was deed ik gisteren voor het slapen gaan weer een trial, maar dit keer lag ik gewoon de halve nacht (tot een uur of 4) naar het plafond te staren. Ik ben er vrijwel van overtuigd dat het door het HyperVennen komt en hoewel ik in de therapie geloof, is dit geen doen, dus heeft er misschien iemand tips, bijv. alleen 's morgens en voor het avondeten oefeningen doen?
Re: Niet kunnen slapen
13 December 2016 14:52
Beste Buthomar,

Vervelend dat je niet goed slaapt sad smiley

Bij mij is het heel wisselend of ik goed slaap. Zelf heb ik het idee dat HyperVen en bezig zijn met je herstel soms spanningen los maakt. Als je die niet laat gaan, slaap je niet goed. Ik heb veel moeite met spanningen en onverwerkte emoties loslaten en voel tegenwoordig ook als ze naar de oppervlakte komen, maar kan het dan vaak toch nog niet los laten. Als ik de spanning voel opkomen, maar niet kan laten gaan slaap ik vrijwel altijd slecht. Veel gekke dromen, krampen, en plafond gestaar. Je zei dat je je mentaal veel beter voelde, maar misschien heb je toch nog wat onverwerkte emotie/spanning in je lichaam zitten?

Wat bij mij helpt: de oefeningen inderdaad voor het eten doen, niet 's avonds voor het slapen. En ik doe vaak een ontspanningsoefening (spieren aanspannen/ontspannen) voor het slapen gaan. Dit helpt vaak wel (behalve dus als er spanning aan de oppervlakte vast zit..).

Liefs,
Marr
Re: Niet kunnen slapen
14 December 2016 10:18
Hallo,

ik doe ook geen HyperVen meer voor het slapengaan. Het kwam mijn slaap zeker niet ten goede!

Ik doe een sessie 's ochtends rond 10u, en normaal eentje 's avonds rond 15u....

Ik doe er meestal twee, en slechts een trial of 7-8.

3x 10 trials was voor mij te uitputtend (heel vermoeid) en te heftig (gestresseerd/verdrietig/...).

Mijn ademhaling is wel veeel rustiger vanuit de buik, dus wat het ook van nare tijdelijke klachten in gang zet (in mijn hoofd), HyperVen werkt wel echt! Ik doe het nu anderhalve maand. En blijf het wel een hele poos 'gematigd' doen.

Ik nam destijds Seroxat, hebt dit na 13 m gestopt. Voelde me sinds november (tijdens HyperVen) niet echt lekker (deels loskomen oude stress, deels winterdip?)... Heb dan wat literatuur gelezen en ben gestart met Saffraan. Er is heel wat recente evidentie rond saffraan, en het werkt enorm goed en snel! Ik ben medisch geschoold, dus ik wil ook wel wat evidentie voor ik dingen ga slikken...
Re: Niet kunnen slapen
14 December 2016 10:29
Bedankt voor jullie reacties, gisteren alleen voor het eten een sessie gedaan en veel beter geslapen! Je lichaam wordt er natuurlijk niet rustiger op na zo'n sessie, aangezien het probeert dat beetje overtollige CO2 weer gelijk kwijt te raken. Ben overigens zelf over een half jaar arts, maar nooit iets gehad in mijn opleiding over chronische hyperventilatie, blijft gek he.
Re: Niet kunnen slapen
14 December 2016 11:57
Ja, dat klopt, misschien kun je je er verder in verdiepen winking smiley? ben je huisarts of specialist?

grtn
Re: Niet kunnen slapen
14 December 2016 14:51
Hallo!

Fijn dat je beter slaapt! Wat een hoogopgeleide mensen hier smiling smiley Ikzelf ben gepromoveerd in stress onderzoek (lekker ironisch). Intelligentie helpt in ieder geval niet tegen hyperventilatie! Wat voor dokter wordt je inderdaad? Fijn om te weten dat er een dokter komt die er straks WEL wat van weet!

Ben je nu in je co-schappen? Dat lijkt me wel heel zwaar met hyperventilatie..

Liefs,
Marr
Re: Niet kunnen slapen
14 December 2016 18:47
Jep, nog een half jaartje coschappen en hyperventilatie maakt het er inderdaad niet makkelijker op. Ik zou alleen al huisarts willen worden om dat verschil te maken dat mensen een arts krijgen die ze wel begrijpt.
Re: Niet kunnen slapen
15 December 2016 17:45
Fijne gedachte dat het ook onder artsen zo wat meer bekendheid gaat krijgen. Mijn huisarts zei dat HyperVentileren hetzelfde was als paniekstoornis/ aanvallen -.- Wat meer begrip voor dit concept zou hartstikke prettig zijn!
Hopelijk slaap je nu weer beter, heel veel succes nog in je studie!
Re: Niet kunnen slapen
16 December 2016 14:20
Slapen, dit is echt een verhaal apart,

Al maanden zo verschillend, ene keer snel in slaap vallen paar dagen andere dagen duurt het weer zo lang, vaak wakker worden snachts niet door kunnen slapen echt heel raaar...

Ook doe ik ontspanningsoefeningen en neem ik vaak een warm bad voor het slapen
Re: Niet kunnen slapen
16 December 2016 14:25
Ik merk dat ik slechter slaap als ik meer heb gedaan op een dag. Kan het gewoon niet goed aan om veel te doen nog denk ik.. Mijn lichaam voelt zich dan heel opgejaagd, waardoor ik lig te draaien in bed en niet in slaap kom.

Overigens: te veel is soms al een avond met mensen die ik niet goed ken of visite in huis. Kan dus zeker ook iets 'leuks' zijn dat te veel is. Soms lastig in te schatten wat te veel is op een dag.
Re: Niet kunnen slapen
16 December 2016 14:28
Ja heel herkenbaar, veel doen is natuurlijk ook meer HyperVentileren, of het nou positief of negatief is, dat zorgt wel voor meer gejaagdheid in de avond. Heb er nu ook weer twee nachten opzitten met 4 uur slaap, daar word je zo labiel van, echt verschrikkelijk. Ik heb een jaar of 2 geleden ook een slaapstoornis gehad waardoor ik met mijn studie moest stoppen, ben op dit soort momenten altijd weer zo bang dat dit terugkomt.
Re: Niet kunnen slapen
17 December 2016 03:36
Oh, wat vervelend dat je het al eens eerder hebt gehad! Ik begrijp heel goed dat je dan bang bent dat het terug komt.. Ik heb hetzelfde, maar dan met pijn klachten. De angst voor terugval kan je heel hopeloos doen voelen. En weer terug nemen naar die periode waarin je je zo kut voelde. Vervelend voor je sad smiley

Je weet vast al lang dat er te veel aan denken juist niet goed is winking smiley Misschien ontspanningsoefeningen doen voor het slapen gaan? En mij helpt het altijd als ik de druk eraf haal van 'moeten' slapen. Ik zeg dan tegen mezelf dat rustig liggen ook goed genoeg is en dat ik daarmee ook uitrust. Meestal wordt ik dan rustiger en val uiteindelijk toch in slaap.

Laat maar weten hoe het gaat met slapen, als dat helpt.

Liefs
Marr
Re: Niet kunnen slapen
25 December 2016 18:28
Erg herkenbaar. Ik heb zeld een half jaar te maken met chronische hyperventilatie. Veel van de bekende klachten, maar met slapen heb eigenlijk nooit problemen gehad. Totdat ik dit INEENS twee keer in een week had. En sindsdien heb ik er bijna iedere avond mee te maken. Als ik in bed lig en probeer te slapen is het alsof het een grote kermis is in mijn hoofd. Gekke verhalen/dromen spelen zich af in mijn hoofd, alsof ik totaal geen rust vind. En soms als ik bijna in slaap denk te vallen schrik ik wakker, soms alsof ik ineens geen adem meer krijg. Heb er vooral last van als ik de volgende dag iets moet doen (werken oid), maar ook wel eens op een zaterdag ofzo...
Heb oxazepam van de dokter gekregen, maar gebruik dit liever niet. Heb het alleen voor nood. Frustrerend overigens dat de huisarts gewoon helemaal NIKS van chronische hyperventilatie snapt...

Heeft iemand nog tips voor slapeloosheid problemen?

Fijne kerst allemaal.
Re: Niet kunnen slapen
26 December 2016 15:17
Hoi Arina,

Vervelend dat je niet lekker slaapt sad smiley Vooral als je dat eerst wel deed!

Bij mij hielp het om voor het slapen gaan een ontspanningsoefening te doen (zo eentje waarbij je al je spieren 1 voor 1 aanspant en dan weer ontspant). Verder hielp het om alle dromen en nachtmerries te zien als verwerking van "oude stress/emoties". Ik droomde veel over boos worden op mensen, iets wat ik in mijn echte leven meer zou moeten doen. Ik kwam ineens voor mezelf op in mijn dromen, maar sloeg daar dan in door (werd heel boos en vervolgens werd ik dan met hyperventilatie wakker). Heel onrustige nachten. Eerst probeerde ik hier tegen te vechten, maar daar werd ik nog onrustiger van en sliep nog minder. Nu laat ik het over me heen komen en is het minder heftig en slaap ik na zo'n droom weer gewoon verder.

Hopelijk helpt het! Fijne laatste kerstdag!

Marr
Re: Niet kunnen slapen
02 January 2017 21:11
Hoi Marr (en andere HyperVenners)

Ja ik heb het gevoel dat ik veel pieker en nadenk. Ook heb ik van jongs af aan veel last van nachtmerries, als ik een enge film heb gekeken speel ik dat steeds weer af in mijn hoofd, ik maak mezelf gewoon bang.
Wat jij zegt herken ik mezelf wel in, ben er bij de psychosomatische fysio achter gekomen dat ik veel te makkelijk over me heen laat lopen, dat ik mezelf vaak wegcijfer.. als de rest het maar goed heeft.

Lastig verhaal dat slapen. Die oefening van het spannen en ontspannen doe ik ook wel eens! En dat werkt inderdaad best goed. En ik drink vaak een kopje biologische kamille thee voor het slapengaan. Maar het slapen gaat met ups en downs.

Slaap lekker allemaal zometeen.

Meer weten over het HyperVen programma?