[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

Goede CHV voornemens

Gepost door Marr 
Goede CHV voornemens
02 January 2017 02:47
Gelukkig nieuwjaar allemaal!! spinning smiley sticking its tongue out

Wat zijn jullie goede voornemens voor HyperVen of chronische hyperventilatie?

Ikzelf ga proberen:
- Meer 'nee' te zeggen
- Meer rust te nemen
- Beter mijn lichaam aan te voelen (ben ik moe? is dit te veel gevraagd?) en niet te negeren
- Emoties meer toe te laten
- HyperVen weer oppakken (ben met Kerst gestopt na 5 maanden oefenen)

Liefs,
Marr
Re: Goede CHV voornemens
02 January 2017 21:14
Mijn grote voornemen is om te zeggen wat ik vind of wil, zonder daar vervolgens sorry voor te zeggen of een uitleg/smoes te geven.
Re: Goede CHV voornemens
03 January 2017 12:17
Mijn goede voornemen is doorgaan met HyperVen (heb net de verlenging betaald voor 2 maand extra). En leren wat ik wil met mijn leven en als moeder. Ik heb altijd de neiging om naar andermans verwachtingen toe te leven, maar wat wil ik eigenlijk zelf? grinning smiley (Y) Kijk er naar uit om dat te ontdekken!
Re: Goede CHV voornemens
03 January 2017 14:43
Mijn goede voornemens voor deze jaar zijn lief zijn en naar mijzelf luisteren. Doen wat ik wil! En niet wat m'n omgeving wilt en doen..

Het is moeilijk in sommige situaties maar ik ga ervoor!!
Re: Goede CHV voornemens
03 January 2017 15:18
Erg herkenbaar allemaal.. Wat ik me soms afvraag, of er niet een bepaald 'type mens' is dat te maken krijgt met chronische hyperventilatie.
Ik lees veel vergelijkbare verhalen over mensen die meer nee moeten zeggen, altijd willen voldoen aan zijn/haar omgeving of die meer voor zichzelf moeten kiezen..

Ik vind het persoonlijk zelf altijd erg interessant om hier een verband tussen te vinden winking smiley.
Re: Goede CHV voornemens
05 January 2017 10:16
Hallo Arina,

Hierover een stukje uit het artikel van Drs. Snitslaar:
Quote.
De persoonsstructuur van de patient met chronische hyperventilatie
Gewoonlijk betreft het innerlijk onzekere, wat krampachtig de schijn van flinkheid en zelfstandigheid ophoudende mensen, die bang zijn een zwakke, kinderachtige indruk te maken en hoge eisen aan zichzelf stellen. Meestal vertonen ze een overmatige plichtsbetrachting. Onder omstandigheden van psycho-sociale stress blijven ze (te) lang doorgaan ‘alsof er niets aan de hand is’; tot ze er figuurlijk (soms letterlijk) bij neervallen. Er bestaat een voortdurende neiging steeds maar weer hun gevoelens/uitingen van frustratie te beheersen of te verdringen.

Het is extra tragisch, dat juist deze mensen zo gemakkelijk voor simulanten, hysterici en renteneurotici worden aangezien! De patient begrijpt zijn klachten meestal slecht en is slecht in staat de geconsulteerde arts duidelijk te maken wat hem of haar plaagt. Voor een deel wordt dit mede bepaald door de onbekendheid van de arts met het fenomeen. Herhaaldelijk werd de indruk gewekt, dat een partiële amnesie als gevolg van verminderd effectief functioneren van het centrale zenuwstelsel tijdens een aanval, de patient parten speelt bij het produceren van zijn anamnese. In ieder geval worden de betreffende klachten en de presentatie ervan vaak door de medici als vaag aangeduid.

Er bestaat een discrepantie tussen de mate van gealarmeerdheid van de patient enerzijds en het feit dat de dokter ‘niks vindt’ anderzijds. Bovendien maakt de patient een nerveuze indruk en is de arts vaak niet op de hoogte van de psycho-sociale stress waaraan de meeste chronisch HyperVentilerende patiënten hebben blootgestaan.
De patient krijgt te horen dat ‘ie niks heeft’. Een goed bedoelende dokter zal hem of haar hiermee trachten gerust te stellen al dan niet met toevoeging dat het ‘de zenuwen’ zijn, of ‘een Iichte overspannenheid’.

De betrokkene voelt zich vervolgens vaak toenemend schuldig na im- of expliciet beschuldigd te zijn van aanstellerij, althans voor niets een aanslag op de kostbare tijd van zijn huisarts te hebben gepleegd. De patient meent (helaas niet altijd ongegrond), dat men hem of haar luiheid of ambitie naar een gemakkelijk verkregen wao-uitkering verwijt. De ongerustheid aangaande de klachten blijft; wordt vaak groter.

Meestal leidt dit tot escalatie in het (door de medicus vaak als inadequaat of hysterisch betitelde) appelleergedrag. Dit doet de vooringenomenheid jegens de patient toenemen en biedt een garantie voor de vaak lange, zinloze, voor de betrokken partijen vaak uiterst frustrerende lijdensweg.
Unquote.

Rob Gravesteijn
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Re: Goede CHV voornemens
05 January 2017 12:04
Dag allemaal,

Wouw, dank je, Rob. Dat is wel erg herkenbaar. Best confronterend.
Viel mij ook al erg op dat iedereen hier dezelfde soort voornemens had, haha!
Is wel erg lastig om echt iets aan je persoonlijkheidsstructuur te veranderen vrees ik sad smiley
Maar ik ga het toch proberen!

Succes iedereen!

Liefs,
Marr
Re: Goede CHV voornemens
05 January 2017 14:22
Dat slaat even de spijker op zijn kop inderdaad...
Re: Goede CHV voornemens
07 January 2017 19:18
Inderdaad, daar kan ik me ook bij aansluiten.

Meer weten over het HyperVen programma?