[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

Benauwdheid/luchthonger opvangen

Gepost door Josje_81 
Benauwdheid/luchthonger opvangen
26 August 2015 09:53
Hi All,

Sinds een week ben ik erachter gekomen dat ik last heb van chronische hyperventilatie. Ik zit inmiddels 4 maanden thuis met een burn-out en een week geleden kreeg ik enorm last van luchthonger en benauwdheid wat ontaarde in een acute hyperventilatie-aanval. Dit is nieuw voor mij, deze klachten had ik niet toen. Ik was tijdens de aanval toevallig bij mijn huisarts voor iets anders. Fijn, want hij kon gelijk zien dat ik veel te veel zuurstof in mijn bloed had op dat moment. Door deze acute aanval ben ik erachter gekomen dat ik waarschijnlijk al lange tijd last heb van chronische hyperventilatie en ben er gelijk over gaan lezen. Veel van de klachten die ik al had komen overeen; hoofdpijnaanvallen, extreme spierpijnen, moeite met concentratie, etc.

Echter, de benauwdheid en luchthonger zijn nieuw. Komt dat omdat ik nu eindelijk begin te ontspannen en de CO2 in mijn bloed stijgt? Het leek namelijk beter met me te gaan. Ik ben aan de slag gegaan met een coach, mijn concentratie nam toe, de watten uit mijn hoofd trokken wat op en mijn vermoeidheid nam af. En ineens ben ik 24/7 benauwd en blijf ik om de 3 minuten naar adem happen.

Nou is mijn vraag; hoe vang je de benauwdheid en de luchthonger het beste op? Want ik merk dat ik door deze prikkels bijna dagelijks in een acute hyperventilatie-aanval terecht kom, en dat werkt natuurlijk weer averechts en ik ging juist de goede kant op.

Ik hoop dat iemand op het forum mij kan helpen aan tips & trics.


Grtz Josje
Re: Benauwdheid/luchthonger opvangen
26 August 2015 12:20
Hallo Josje,

De benauwdheid / luchthonger komt omdat het ademcentrum overgevoelig is voor Co2 stijgingen in het bloed. Bij een geringe toename overreageert het ademcentrum met een te hoge ademfrequentie. Dat is het kenmerk van het syndroom van de chronische hyperventilatie. Om daar vanaf te komen is de HyperVen therapie ontwikkeld door Drs. Snitslaar. Door deze therapie wordt het ademcentrum minder gevoelig gemaakt voor Co2 en daardoor verdwijnen de hyperventilatie klachten zoals benauwdheid en luchthonger.

Wat is HyperVen?
De therapie is er op gericht om te leren steeds langer de adem in te houden. Door de in het verleden ontstane hyperventilatie, is de zuurgraad van het bloed (CO2 ionen) te laag geworden. Het ademcentrum in de hersenen is daaraan gewend geraakt en reageert te snel op stijgingen van het CO2 niveau in het bloed. De ademprikkel komt te snel, waardoor je blijft HyperVentileren, op gezag van het ademcentrum! Een van de belangrijkste gevolgen van een te lage zuurgraad is bloedvatvernauwing. Hierdoor krijgen de hersenen en de weefsels onvoldoende voedingsstoffen en zuurstof. Daardoor ervaar je een groot scala aan klachten zoals angsten, fobieën, moeheid, enz.

Door systematisch steeds langer de adem in te houden, dwing je het ademcentrum om hogere CO2 spiegels in het bloed te aanvaarden. Hierdoor kan het lichaam weer buffersystemen bouwen om hyperventilatie op te vangen. Na verloop van tijd nemen de hyperventilatieklachten af en verdwijnen uiteindelijk geheel.

De oefeningen worden gedaan achter de computer, die tijdens de oefeningen een grafiek maakt over het verloop van die oefeningen. Uiteindelijk wordt alle informatie verzameld en een algemene voortgangsgrafiek waaraan je kan zien hoe de vooruitgang is. Het duurt gemiddeld 4 maanden waarin je twee of drie keer per dag oefent achter de computer. In het begin duurt dat ongeveer 15 minuten, in een later stadium kan dat oplopen tot ongeveer een half uur per sessie. De computer houdt je scores bij, geeft tips en aanwijzingen en verwerkt je scores in een voortgangsgrafiek. In die grafiek kan je de echte vooruitgang in de loop der maanden zien. Het is belangrijk om de therapie niet te forceren. Dat werkt meestal averechts en ontneemt uiteindelijk ook vaak de lust om door te zetten. Daarnaast kan forceren tot allerlei klachten leiden, zoals keelpijn e.d. De kosten zijn 80 euro voor de eerste 4 maanden en 20 euro per maand als je wilt verlengen. 4 maanden hebben de meeste mensen minimaal nodig om er vanaf te komen.

Aanmelden kan via deze link: [url=http://www.hyperventilatie.info/HyperVen/bestellen/]bestellen[/url]

Rob Gravesteijn
HyperVen

[i]Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie. [/i]

Meer weten over het HyperVen programma?