[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

De bron van hv

Gepost door Adena 
De bron van hv
30 January 2018 16:36
Lieve mensen,
Mijn vraag is, wanneer je niet goed weet wat de bron is geweest om te gaan HyperVentileren hoe ga je hier dan mee om.
Ik denk zelf dat het verschillende opstapelingen van situaties zijn geweest die stress gaven.
Natuurlijk heb ik nu als moeder van 3 jonge kids ook dagelijks opvoed stress...
Vooral omdat ik weinig kan hebben door de chronische hyperventilatie
Houd dit dan het HyperVentileren in stand?
Ik schrok er een beetje van toen ik tijdens mijn sessie bij de tips zag staan over die bron van chronische hyperventilatie...
Vandaar deze vragen.
Hopelijk kan iemand mij meer vertellen.
Groetjes Adena
Re: De bron van hv
31 January 2018 10:00
Sanne heb jij Antwoorden voor mij?
Alvast bedankt
Liefs Adena
Re: De bron van hv
31 January 2018 13:53
Hoi Adena,

Ik denk dat ieder mens in zeker zin stress ervaart in z'n leven.
Mensen slaan tijdens hun leven stress op in het onderbewustzijn. Die stress wordt hoofdzakelijk ‘s-nachts verwerkt in de vorm van dromen. Als we meer stress opslaan dan we kunnen verwerken tijdens onze dromen, gaan we langzaam maar zeker een steeds grotere voorraad stress opslaan. Die stress gaat zich op een gegeven moment laten gelden in de vorm van angsten, hyperventilatie, nachtmerries, extreme vermoeidheid, enz.

Veel wandelen en rustig fietsen zijn goede manieren om stress te verwerken. Daarnaast op tijd naar bed gaan en opstaan, en vooral regelmaat is erg belangrijk. Rustig aan met alcohol helpt ook mee om de stress los te maken en te verwerken. Denk er ook aan dat juist op momenten dat je je slecht voelt, het lichaam vaak bezig is met het verwerken van diepliggende stress. Dat is dan het genezingsproces, maar mensen reageren vaak averechts en verergeren de stress i.p.v. dat het minder wordt. Leren loslaten is de key om stress te verminderen.

De therapie is er op gericht om te leren steeds langer de adem in te houden. Door de in het verleden ontstane hyperventilatie, is de zuurgraad van het bloed (CO2 ionen) te laag geworden. Het ademcentrum in de hersenen is daaraan gewend geraakt en reageert te snel op stijgingen van het CO2 niveau in het bloed. De ademprikkel komt te snel, waardoor je blijft HyperVentileren, op gezag van het ademcentrum! Een van de belangrijkste gevolgen van een te lage zuurgraad is bloedvatvernauwing. Hierdoor krijgen de hersenen en de weefsels onvoldoende voedingsstoffen en zuurstof. Daardoor ervaar je een groot scala aan klachten zoals angsten, fobieën, moeheid, enz.

Door systematisch steeds langer de adem in te houden, dwing je het ademcentrum om hogere CO2 spiegels in het bloed te aanvaarden. Hierdoor kan het lichaam weer buffersystemen bouwen om hyperventilatie op te vangen. Na verloop van tijd nemen de hyperventilatieklachten af en verdwijnen uiteindelijk geheel.

Hierna zal je dus veel beter wat stress kunnen opvangen.

Vriendelijke groet,

Sanne
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Re: De bron van hv
02 February 2018 09:51
Dank je wel Sanne een heel duidelijk verhaal! Dus wanneer ik me even weer wat slechter voel is dat waarschijnlijk stress verwerking...
Ik ben sinds 4 dagen begonnen met ontspanningsoefeningen en heb ook het hardlopen en wandelen weer opgepakt sinds 2 weken...
Hopelijk werkt dit om de stress te ontladen.

Meer weten over het HyperVen programma?