[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

Vraagje

Gepost door Ayne 
Vraagje
02 April 2018 17:29
Beste forum gebruikers,

Vorig naar in juli kreeg ik in de sportschool ineens duizelingen en had ik echt het gevoel dat ik flauw zou vallen. Doodsbang naar buiten gegaan en uiteindelijk kreeg ik zeer veel hoofdpijn maar zakte de klacht. Daarna was er niet meer zoveel aan de hand. Paar dagen later, weer in de sportschool, kreeg ik het opnieuw. Twee dagen later zou ik op vakantie naar Kroatië gaan, dus even de dokter opgezocht.

Die zei me dat ik rustig aan moest doen......maakte me te druk.

Tweede dag van vakantie. Ik zat in een restaurant wat te eten en daar kwam het. Ik moest daar weg. Gevoel van flauwvallen, oren dicht......

Om een lang verhaal kort te maken, dit was in juli vorig jaar en dit gevoel is niet meer weg gegaan. Oren en ogen laten onderzoeken, waren prima. Uiteindelijk bij een psychiater terecht gekomen (was inmiddels echt aan het doordraaien) en heb de diagnose gegeneraliseerde angststoornis gekregen. Heb tranxene tabletten en AD medicijnen.

Met de angst gaat het wel ietsje beter maar ik word nog continu overvallen door die vervelende duizelingen, oren dicht, druk op ogen en hoofd. Soms heb ik er thuis last van maar meestal wordt het pas een probleem als ik naar de winkel ga, restaurant enzovoorts enzovoorts. Dan trek ik soms gewoon helemaal weg. Duizelingen zijn zo erg en mijn zicht is enorm wazig. Vervolgens krijg ik dan weer angst (ga dan positief praten ed. Volg het programma van Geert Verschaeven, miss mensen die dat kennen) mare de duizelingen stoppen niet. Meestal pas als ik weer op mijzelf ben.

Nu zat ik pas op mijn gemak in de stoel en gingen mijn vingers tintelen naast de hoofdpijn en de duizeligheid. Dit herken ik als hyperventilatie, heb dit in het verleden eens een keertje gehad.

Nu vroeg ik mij af.....heb ik een angststoornis of chronische hyperventilatie? Of beide? Ik weet het niet meer. De duizelingen zijn bizar intens. Soms heb ik ze de hele dag. Ik probeer er niet bang van te zijn maar ze domineren me. Kan mezelf wel kalmeren maar de duizelingen komen en gaan. Heb het niet 24/7 en duidelijk erger als ik naar een winkel ga of “iets ga doen”.

Kennen mensen deze klacht en is dit een vorm van chronische hyperventilatie of enkel de angststoornis? Het lijkt me dat ik met een angststoornis niet de hele dag hoofdpijn en duizelingen hoeft te hebben? Enige dat ik niet kan rijmen is dat het in drukte etc nog veeeeel erger word.

Ben er goed klaar mee. Overigens ben ik wel heel veel over mezelf te weten gekomen. Controle dwang, negatief stemmetje in mijn hoofd. Probeer echt veel positiever te zijn en de angst te temmen. Lachen met de duizelingen enzovoorts.

Kan iemand mij duidelijkheid geven of wellicht herkent iemand dit en hebben ze resultaat geboekt met HyperVen? Ik doe mezelf wellicht te kort als ik het niet actief probeer......maar heb ik dus we chronische hyperventilatie en kan HyperVen mij helpen? Waarom is het soms niet aanwezig en andere keer wel?

Bedankt en vriendelijke groet
Re: Vraagje
03 April 2018 09:26
Nee, niemand die me meer kan vertellen?

Ik wil nog opmerken dat ik zeer veel moet gapen. Mijn klacht lijkt minder als ik eet of praat. Heb ook in het verleden veel duizelingen gehad, alsof mijn evenwicht niet ok was. Alsof mijn aarding met de grond niet klopte. Ik heb altijd gedacht dat dit door dichte oren kwam..........dit heb ik al jaaaren. Overigens op de middelbare school als eens hyperventilatie gehad en ook in het verleden twee keer flauwgevallen........ik dacht altijd door de hitte.

Ben maar wel aan HyperVen begonnen, baad het niet dan schaad het niet. Mijn gemiddelde over twee sessies is 75 sec. Is dit te hoog? Ik rook en drink niet, ben een man 31 jaar, doe aan hardlopen drie/vier keer per week, 74 kg en 187 lang. Als ik hardloop heb ik tevens bijna geen klachten........maar zet me in een winkel/restaurant en hoppa daar gaan we.

Bedankt alvast.
Re: Vraagje
03 April 2018 13:03
Hoi,

Jouw klachten zijn heel bekend voor chronische hyperventilatie.
Net als bij andere aandoeningen toont niet elke patiënt elke klacht in even sterke mate. De volgende verschijnselen zijn echter vrijwel zonder uitzondering aanwezig:

• wisselende mate van moeheid / lamlendigheid
• duidelijk verhoogde vermoeibaarheid
• overgevoeligheid voor prikkels uit de omgeving, prikkelbaarheid t.o.v. dagelijkse verplichtingen “Ik wil wel, maar ik kan niet”
• slaapstoornissen
• concentratie- en geheugenstoornissen
• beven
• verhoogd transpireren, warmtestuwing
• (claustro-)fobische elementen, doodsangst, paniekgevoelens
• licht, onzeker, akelig gevoel in het hoofd (duizeligheid draaierigheid)
• benauwdheid, luchthonger
• angst om flauw te vallen, gek te worden
• hartbonzingen
• pijn, beklemming op de borst, uitstraling naar een of beide armen
• wazig zien, geluiden van veraf horen
• slappe, onzekere benen
• koude of prikkelende handen en voeten
• spijsverteringsproblemen

Deze klachten treden vooral in bepaalde situaties op en veroorzaken daardoor weer fobische verschijnselen. Sommige patiënten worden er 's nachts mee wakker, anderen krijgen het juist wanneer ze na een periode van actie rustig voor de tv zitten. Het merendeel ervaart klachten in een winkel vol mensen, in de rij voor een kassa in de supermarkt, in volle trams of bussen, in liften, in tunnels, in de drukte van bioscopen en schouwburgen, etc.

Vriendelijke groet,

Sanne
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Re: Vraagje
03 April 2018 14:18
Hoi Ayne,

Ik zie net je berichtjes en kan het niet laten om even te reageren..
Vooral de twijfel "is het echt (alleen maar) chronische hyperventilatie?" is heel herkenbaar. Dat is ook de reden waarom ik het maar gewoon ben gaan doen, baat het niet dan schaadt het niet inderdaad. Daarnaast loop ik bij de internist, die naar zijn zeggen niks voor me kan doen. Mij is ook al aangeboden langs de psych te gaan en ook om kalmeringsmiddelen te nemen. Nou ben ik vroeger al eens langs gegaan bij een psychotherapeut, wat mij van mijn ergste fobieën afhielp. En die pillen heb ik nooit genomen en ga ik ook nooit doen, dat is iets waar ik persoonlijk echt een afkeer tegen heb.

Ik heb de internist laatst in de laatste meeting vertelt dat ik deze ademtherapie doe bij HyperVen en hem uitgelegd hoe het werkt in het lichaam (ja ik moest het hém uitleggen) en daarnaast loop ik bij een orthomoleculair therapeute die o.a. via bioresonantie diagnoses stelt (nu zijn dat erg controversiële manieren van alternatieve geneeswijzen en daarom dacht ik ook weer: baat het niet dan schaadt het niet). Wat blijkt nou: ik ben ook nog eens lactose-intolerant en heb daardoor een zogenaamde leaky-gut opgelopen, een opgebrande lever en bijnieruitputting... Dit en chronische hyperventilatie versterken elkaar en de klachten werken elkaar lekker in de hand..

Toch merk ik echt al heel wat positief verschil en inderdaad ook dat ik dat negatieve stemmetje in mijn hoofd begin op te merken etc... Dat zijn waarschijnlijk vastgeroeste limiterende overtuigingen waar je je nu bewust van wordt. Dit kan zich in de loop der tijd vanzelf oplossen door positieve ervaringen die weer komen doordat je nu gezond en stressvrij wordt. En anders vindt ik het zelf fijn om het op te lossen via cognitieve gedragstherapie bij een psychotherapeut zoals ik vroeger dus ook gedaan heb.

Ik hoop dat je hier wat aan hebt man smiling smiley

Sterkte en succes verder!!



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 03/04/2018 14:24 door Alfred.
Re: Vraagje
04 April 2018 08:48
Dankje Sanne en Alfred voor jullie bericht.

@Alfred, het is bij mij wel echt psychisch, daar ben ik van overtuigd. Heb destijds enkel oog en oor onderzoek gehad maar kort daarna begon ik echt psychisch door te draaien, kon mijn rechterarm niet meer optillen zonder een aanval te krijgen. Ik zie het nut niet om verder lichamelijk onderzoek te doen omdat dit het gewoon niet is.

Ik probeer veel met affirmaties en positieve zelfdialoog moeilijke situaties in te gaan en te erkennen dat het er is. Ik ben op dit moment in een proces van aanvaarding, dat lukt de ene dag beter dan de andere dag. Daarnaast werk ik aan mijn controle drang over situaties (als we naar een restaurant gaan dat ik niet bezig ben met "Waar moet ik zitten", "Is het druk", "is het warm", wat als dit wat als dat etc. etc.), dit doe ik al zo ontzettend lang en is zo zinloos. Ik gebruik nu de zin: "Het maakt niet uit waar ik ben of met wie ik ben, ik voel mij prettig wanneer ik er zelf ben". En zo probeer ik overal wat op te verzinnen. Ik probeer moeilijke situaties te zien als oefening. "Wat er ook gebeurd, het is ok. Ik zie het wel" is echt de kern zin voor mij............als ik dat beheers en ook echt geloof genees ik van de angst voor de angst. Alleen dat is een reactie die 180 graden staat op al wat ik wil doen op zo n moment. Vluchten, niet willen flauwvallen, etc etc.

Als ik mij druk maak worden de hyperventilatie klachten veel erger. Gapen, onrust in benen, zwakke knieën, hoofdpijn, wazig zicht, duizelingen, licht in hoofd, gezicht begint raar te voelen, jeuk aan oren, tintelingen in vingers.

Ik probeer met die zelfdialoog en omdenken mijn cirkeltje te doorbreken en ik hoop dat HyperVen mij kan helpen om minder klachten te krijgen in moeilijke situaties. Uiteindelijk word ik bang van de klachten waardoor ik mijn cirkeltje opstart en het steeds erger maak. Op dit moment kan ik nog niet zeggen dat dit mij lukt (al ben ik absoluut minder bang om dingen te doen), ik krijg nog erg veel klachten en die maken mij bang (ook al weet ik wat het is). Maar hanteer de volgende zin: "Ik hoef niet teleurgesteld te zijn als iets niet lukt of geen super ervaring was, ik mag trots zijn dat ik het heb geprobeerd".


Maar oke, het is allemaal lastig hoor.
Re: Vraagje
04 April 2018 18:42
Sowieso erg moedig dat je door blijft gaan ondanks dat je die dingen allemaal ervaart. Ikzelf ben ervan overtuigd dat het lichaam, het verstand en emoties onafscheidelijk van elkaar verbonden zijn, als het ware één geheel. Op fysiek niveau kan je de verandering in neurologische activiteit en hormonen in het lichaam verbinden aan hoe je je voelt en wat er in je omgaat. Wat er van binnen (psychisch) gebeurt, wordt aan de buitenkant (fysiek) gereflecteerd en andersom.

Nogmaals, het kan zeker geen kwaad hoor om een psychotherapeut in te schakelen. Zeker niet als je het liever aanpakt vanuit de psychische kant, zoals je al aangeeft. Daarnaast herken ik de gedachte die je noemt dat je het huidige moment gewoon wil accepteren, punt. Toevallig had ik die realisatie laatst zelf ook en ben vervolgens in aanraking gekomen met het boek De Kracht van het Nu van Eckhart Tolle. Voor sommigen een zweverig boek, voor anderen een bevrijding van stress smiling smiley

Daarnaast ben ik ervan overtuigd dat je HyperVen nu nog niet moet opgeven, maar ik denk ook niet dat je dat van plan bent? Ik herken je klachten namelijk heel goed en die worden bij mij steeds iets minder erg smiling smiley

Doe ermee wat je wilt, man. Uiteindelijk ben ik ook maar een deelnemer van HyperVen :p

Succes!!



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 04/04/2018 18:42 door Alfred.
Re: Vraagje
04 April 2018 21:21
Als ik toch iets positiefs moet noemen van de afgelopen 8 maanden is dat ik onwijs veel leer over mijzelf.

Het blijft bijzonder naar om in bepaalde situaties gewoon helemaal niet goed te worden. Ik kan geen winkel in lopen zonder het gevoel te krijgen dat ik out ga. Ik spreek dat soms ook hardop uit om het luchtig te maken “ik heb even een wegtrekker” en probeer er mee te lachen. Er veel mee inzitten voed enkel de angst en de symptomen, dus probeer ik het luchtig te maken. En laat me dan maar flauwvallen, in principe is dat het ergste wat kan gebeuren.

Ik zeg het nu wel stoer maar morgen zit ik weer te worstelen op mijn werk van de zenuwen, onrust, duizelingen. Misselijke ziekte is het.....maar we moeten er iets mee.

Uiteraard ga ik door met HyperVennen, ik hoop dat het me zal helpen. Ik kan de uitkomst toch niet controleren dus probeer het zoveel mogelijk los te laten (ook een probleem van me.....controle).

Jij ook veel succes Alfred! Komt goed kerel! Zoek de leuke dingen van het leven.
Re: Vraagje
04 April 2018 23:09
Hoe verder je komt met HyperVen hoe makkelijker het wordt om je eigen lichaam weer te vertrouwen.
Bij de ene duurt dat langer dan bij de ander, maar het gaat jullie vast lukken!

Vriendelijke groet,

Sanne
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Re: Vraagje
05 April 2018 00:01
Allebei bedankt en succes Ayne!

We komen er wel !
Re: Vraagje
07 April 2018 02:19
Hoi ik wol ook reageren op jouw bericht.

Ik heb al ruik 2jaar elke dag last van chronische hyperventilatie echt verschrikkelijk!! Duizelingen bevingen onder grond tintelingen(overal op lichaam kan jet voorkomen) angsten de raaaarste dingen echt niet normaal!! Ik heb ook de progamma van Geert gevolgd wat er
Ook gebeurd is oke als je er echt in gelooft inderdaad en de relaxatienummer is fijn, maar je komt er niet vanaf alleen maakt het je mischien geestelijk wat dragelijker. Ik heb vorig jaar HyperVen gedaan ong 6manden het gaat stukken beter met me maar pas wanneer ik een tijdje gestopt was met de
Therapie tijdens therapie voelde ik me echt bagger veel gapen sochtends moe misselijk en veel
Meer. Ik wil de therapie oppakken zodat ik alle
Klachten kwijt raak. Deze
Forum is fijn voor herkenning en steun.
Heb ook psychische hulp gekregen en tot punt gekomen om ad te gebruiken zo gek werd
Ik ervan vooral in winkels en
Restautans maar het lukt nu beter de eerste
2minuten zijn rot en daarna kan ik er zelfs
Van genieten wat voorheen echt helemaal niet zo was ik bedacht me vanalles zoals ik val hier neer
Of wat als ik moet overgeven of een aanval krijg flauwekul is nog nooit gebeurd gelukkig.
Volg de
Therapie en blijf uit de buurt van STRESS!

Meer weten over het HyperVen programma?