[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

Teveel gefocust op ademhaling

Gepost door Path 
Teveel gefocust op ademhaling
24 April 2018 20:12
Hallo,

Sinds vandaag begonnen met HyperVen, met goede moed smiling smiley.
Ik heb nu 2,5 maand last van chronische hyperventilatie. Het begon bij mij met een dag waarop ik meerdere hyperventilatieaanvallen kreeg, waardoor ik gelukkig vrij snel doorhad dat mijn blijvende klachten door chronische hyperventilatie kwamen en ik ben er zodoende op tijd bij.

Na het forum doorgespit te hebben heb ik nog steeds een paar onbeantwoorde vragen...
Ik ben namelijk extreem gefocust op mijn ademhaling door mijn klachten. Ik vroeg mij af of dit normaal is en wat ik hier aan kan doen?
Ik heb namelijk gemerkt dat dit mij stress oplevert en dat ik mijn klachten hiermee vererger (door de stress, maar ook door er zo op te focussen, alles wat je aandacht geeft groeit tenslotte). Afleiding zoeken en ontspanningsoefeningen doen helpen enigszins, maar niet voldoende en niet lang (als in: de klachten worden wat minder, maar de focus blijft).

Daarnaast, voor nu wel even wat minder relevant, vroeg ik mij af hoe het zit met hyperventilatie icm zwangerschap? Is hyperventilatie schadelijk voor het ongeboren kind, kun je het programma HyperVen doen terwijl je zwanger bent? Is het verstandig om de kinderwens uit te stellen tot na het programma (of tot na volledig herstel) of maakt dit niet uit? En hoe moet je ademen als je niet door je buik kunt ademen omdat die 'vol' zit? Ik ben een jonge vrouw met kinderwens, maar ik ben bang voor een terugval als ik eventueel in de toekomst zwanger zou worden.

Hopelijk heeft iemand antwoord op mijn vragen!
Re: Teveel gefocust op ademhaling
25 April 2018 12:38
Hoi Path,

Wat je zou kunnen proberen zijn 2 dingen;
Accepteer het feit dat je aan het letten bent op je ademhaling. Dit lijkt misschien een beetje gek, maar als je de weerstand tegen jezelf weghaalt hierover ben je al een heel eind. De mindfulnessoefeningen kunnen je hierbij helpen, dus dat je juist even teruggaat naar je adem met je focus, zonder dat je je ademhaling onder controle houdt. Dus laat je lichaam ademen hoe het ademt en weet dat het op lange termijn vanzelf een goede ademhaling aanleert. Wanneer je accepteert dat je je aan het focussen bent op je ademhaling, kan je vanzelf op een gegeven moment afgeleid worden door iets anders smiling smiley

Daarnaast kan je een apparaatje aanschaffen genaamd "hyperfree". Die heb ik zelf ook. Wanneer je daardoorheen ademt, adem je een deel van je eigen co2 terug in en stop je je hyperventilatie aanval (en in mijn geval ook mijn heftigste paniekaanvallen die ik in het begin had). Door deze constant in je (jas)zak bij je te hebben, voel je je automatisch geruster en kan je de controle over je ademhaling rustig loslaten

Kijk vooral wat voor jou werk, en weet dat HyperVen op de lange termijn zorgt voor een gezondere, rustige ademhaling smiling smiley
Hoop dat je er wat aan hebt!



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 29/04/2018 20:59 door Alfred.
Re: Teveel gefocust op ademhaling
25 April 2018 23:06
Hoi,

Zo'n fixatie op de ademhaling komt vaak voor bij mensen met chronische hyperventilatie, vooral als ze weten dat ze HyperVentileren. De ademhaling zelf gaan proberen te regelen is absoluut zonde van de moeite en tijd. De ademhaling moet volledig aan het ademcentrum overgelaten worden, behalve tijdens de oefeningen met HyperVen. Hoe vaak je ook bezig bent met het zelf regelen van de ademhaling, het zal niets veranderen aan de instelling van het ademcentrum. Die instelling kan alleen worden gewijzigd door de oefeningen met HyperVen.

Steeds op de ademhaling letten is vermoeiend, stress-verhogend, en het heeft geen enkele invloed. Je kunt het jezelf afleren door het systematisch te vervangen door iets anders. Elke keer als je bezig bent met de ademhaling, ga je iets anders doen (bijvoorbeeld een liedje fluiten of iets anders). Door dat systematisch en steeds weer te doen, verdwijnt de fixatie op de ademhaling langzaam maar zeker. Het is even doorzetten, vooral in het begin.

HyperVen wordt afgeraden om tijdens de zwangerschap te doen.
Dit ivm het zuurstof wat je kindje nodig heeft en je kan natuurlijk best wel eens je adem inhouden tijdens een zwangerschap, maar zo vaak als met HyperVen is dan niet goed.
Tijdens de zwangerschap kan je door de hormonen en de ruimte die je kindje in gaat nemen wel weer sneller last krijgen van hyperventilatie. Maar ik had HyperVen gedaan voor ik zwanger werd en dit heeft me juist in mijn zwangerschap heel erg geholpen om hyperventilatie te herkennen en te voorkomen eigenlijk.

Vriendelijke groet,

Sanne
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Re: Teveel gefocust op ademhaling
29 April 2018 17:35
Bedankt! Ik ben jullie tips aan het proberen, ik zing en fluit de hele dag en accepteer alsof mn leven ervan af hangt, hahaha. Ik heb nu al minder stress en het vervelende gevoel in me longen begint af te nemen. Ik heb nu zelfs momenten dat ik denk 'hé ik dacht even niet aan mn ademhaling!'. Helaas is zo'n moment daarmee wel meteen voorbij en volgt weer het benauwd voelen...
Wat mij wel zorgen baart is mijn huidige voortgang: ik ben van 54 sec naar 30 afgezakt in de laatste week. Is hier nog een verklaring voor? Ik forceer niets, het is niet te verklaren door mijn hormonale cyclus. Ik ben wel sinds dit weekend naar twee sessies per dag gegaan, omdat ik mij erg naar voelde en mn chronische hyperventilatie-klachten erg waren toegenomen sinds ik begonnen ben met HyperVennen.
Re: Teveel gefocust op ademhaling
29 April 2018 21:56
Soms is het goed om tijdelijk je aantal trials naar 5 per sessie te verminderen tot je klachten wat beter gaan.
Het kan een soort stressontlading zijn of misschien ben je wat grieperig geweest?
En soms weet je ook niet waarom het even wat minder gaat.
Probeer daar op in te spelen zonder je druk te maken waarom het zo is.
Als je je weer wat beter voelt kan je langzaam weer opbouwen naar 10 trials per sessie.

Vriendelijke groet,

Sanne
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.

Meer weten over het HyperVen programma?