[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

Nieuw hier en vraag me af of ik chv heb

Gepost door Sirio 
Nieuw hier en vraag me af of ik chv heb
16 May 2018 09:14
Hallo allemaal,

Ik lees zelf al jaren allerlei fora en dit wordt nu toch de eerste keer dat ik zelf eens wat ga typen spinning smiley sticking its tongue out

Ik wil hier even kort mijn verhaal doen (ik zou wel uren kunnen typen).

5 jaar terug kreeg ik een allergische reactie op een beetje satesaus wat ik binnen kreeg (allergisch voor pinda;s), ik was toen 16 jaar en wat er met mijn lijf gebeurde was zo heftig dat ik helemaal in shock raakte. Dit is wel goed afgelopen. Alleen de weken erna veel last gehad van paniekaanvallen en ongegronde angstgedachten. In het begin had ik vaak op het voetbalveld de ergste paniekaanvallen waarbij ik me compleet vervreemd voelde van mijzelf (derealisatie/depersonalisatie). Pas na 2 maanden wist ik wat er met me aan de hand was, ik heb hierna nog een half jaar thuis moeten zitten, omdat ik tot nergens toe in staat was. Met behulp van ademhalingsoefeningen en veel rust ben ik er destijds ''van afgekomen''. Ik moet zeggen dat ik me in die jaren erna nooit heel fit heb gevoeld, maar de angst was weg en ik had geen paniekaanvallen meer. Ik dacht letterlijk dat ik er voor altijd vanaf zou zijn.

Nu is het 5 jaar later. Precies 2 maanden geleden vanaf het moment van typen kreeg ik weer een paniekaanval in mijn bed. Mijn hele lichaam begon ongecontroleerd te trillen, iets wat ik 5 jaar geleden al veel vaker had gehad. Maar het leek alsof ik die ervaring niet had meegenomen. Ik was er ineens weer zo bang voor en ik dacht alleen maar dat ik dood ging of dat ik een ernstige aandoening had en dat mijn lijf ermee op zou houden. De 4 weken erna superveel last van angst en paniek gehad en dat gevoel van derealisatie/onwerkelijkheid is ook weer 24/7 terug. Op dit moment liggen de angstgedachten weer op de achtergrond, maar zijn mijn klachten nog als volgt:
- 24/7 het gevoel van onwerkelijkheid/derealisatie (alsof het leven nep is en mijn hele leven hiervoor een droom is)
- het gevoel dat mijn oren dichtzitten, maar mijn gehoord is niet verslechterd. Mijn oren kraken wel aan beide kanten elke keer als ik slik en ik hoor 24/7 een ruis met af en toe een wat ergere pieptoon.
- mijn slaapritme is in deze 2 maanden gewoon goed, maar ik word standaard elke ochtend tussen 5 en 6 wakker, soms wel 4 uur en kan dan nauwelijks de slaap nog vatten.
- elke ochtend voelt mn lijf ook heel lusteloos aan, alsof mn benen van pudding zijn. Het kost me heel veel moeite om de dag op te starten en dingen te gaan doen.

Ik heb sowieso nog wel meer klachten, maar dit zijn degene waar ik het meest last van heb.

Mijn vraag is of mensen zich hierin herkennen en ik vraag me ook af of dit wel te wijten is aan chronische hyperventilatie, want mijn beginscore van adem inhouden ligt op gemiddeld 70 seconden (is dat al hoog?). Hierbij wil ik nog vermelden dat ik een hartslag van 45 soms wel 40 in rust heb, maar die loopt wel snel op als ik dingen ga doen.

Vooral dat onwerkelijke/derealisatie gevoel sloopt mij echt. Alles lijkt gewoon zo anders dan als het was en ik ben echt bang dat het ook nooit meer terug gaat naar hoe het was. Het lijkt wel alsof bij alles wat ik doe in m'n achterhoofd alles analyseer en mezelf steeds eraan herinner dat er iets fout is. Ik kan vrijwel nooit meer in een moment opgaan en gewoon genieten van dingen waarvan dat voorheen wel kon.

Nou het is alsnog een flinke lap tekst geworden, maar ik hoop echt dat ik wat reacties mag ontvangen, dat zou me goed doen smiling smiley

Groetjes
Re: Nieuw hier en vraag me af of ik chv heb
16 May 2018 10:56
Hallo Sirio,

chronische hyperventilatie brengt allerlei klachten met zich mee waaronder het wazig voelen en zien.
Hier heb ik in het begin ook heel veel last van gehad. Het lijkt dan inderdaad of je niet op deze wereld bent. Hier heb ik in het begin echt wel een paar weken mee rondgelopen.
De piep in je oren heb ik ook wel eens, met name tijdens momenten waarin de aanvallen weer toeslaan. Het schijnt toch een natuurlijke reactie te zijn, welke wel vervelend is uiteraard.

Wat betreft het wakker worden 's ochtends heb ik eigenlijk soortgelijke problemen.
Ik merk dat ik licht ga HyperVentileren als ik 's ochtends in bed blijf liggen nadat ik al wakker ben geworden.
Hierdoor voel ik mij helemaal gebroken als ik het bed uitga. Slappe benen zijn hier ook één van de symptomen van.

Wat ik nu doe is gewoon direct opstaan als ik op natuurlijke wijze wakker ben geworden.
Dit helpt mij in ieder geval.

Al met al lijken mij dit typische klachten die bij chronische hyperventilatie horen.
Ben je al eens getest op je organen en bloedwaardes?
Re: Nieuw hier en vraag me af of ik chv heb
17 May 2018 19:42
Hallo,

Zelf had ik in het begin van mijn therapie ook veel last van depersonalisatie/derealisatie(ik ben in januari begonnen), maar kan nu zeggen dat het 90% minder is. Begon met een score van 66 en zit nu over de 130.
Des te meer je lichaam went aan de hoge CO2 gehalte, des te meer je zuurstofopname wordt (Bohr effect). En hoe hoger je zuurstofopname wordt (in je hersens), des te minder je last hebt van derealisatie en andere dissociatie klachten.
(Bijv.: Derealisatie is een hele bekende symptoom bij acute hyperventilatie. Doordat je alle co2 uitademt tijdens een aanval kan je lichaam niet genoeg zuurstof vervoeren op celniveau, vooral naar je hersens, waardoor je die symptomen krijgt. Je mag het uitproberen, maar raad het je niet aan:p)

70 als gemiddelde is nog vrij laag. Probeer nog door te zetten en streef naar tenminste een gemiddelde van 110-120. Dan zul je zien dat het stukken beter gaat worden. En geef je lichaam de benodigde tijd, want dit is helaas niet iets wat je in een paar weken ff kan fixen.

Hoop dat je er wat aan hebt!

Groetjes
Re: Nieuw hier en vraag me af of ik chv heb
20 May 2018 19:28
@Vicenzi2

bedankt voor je bericht, voor zover ik weet heb ik niet echt last van ''aanvallen'' zoals jij die omschrijft. Ik merk vooral dat ik s'ochtends heel prikkelbaar ben en dat m'n neus bijvoorbeeld dicht zit en ook vooral een hele droge mond. Ik word dan zo uitgeput wakker dat ik op sommige dagen te beroerd ben om het daglicht aan te kijken en dat brengt weer depressieve gevoelens met zich mee.

Ik heb me toen 5 jaar geleden laten testen op bloedwaardes en organen. Was destijds niks uitgekomen, dus denk dat er in dat opzicht ook niet echt iets veranderd is. Ben er vrijwel zeker van dat het mentale klachten zijn. Dat die op den duur psychosomatische klachten uitlokken is dan gewoon extra vervelend.

@Drake

het doet me goed om te horen dat jij van je dp/dr klachten bent afgekomen. Ik denk persoonlijk dat die klachten een wat meer psychische oorzaken/'>oorzaak hebben. Ik heb namelijk altijd paniekaanvallen gehad met dp/dr episodes en nu een 24/7 gevoel van onwerkelijkheid. Maar ik denk wel dat HyperVen helpt om weer terug fit te worden en zodra je dan minder klachten hebt je je ook mentaal weer wat sterker gaat voelen.

Ik merk dat naar meditatie muziek luisteren mij echt enorm helpt, gewoon blijven focussen op de muziek en zodra je gedachten afdwalen moet je opmerken dat je afgedwaald bent om dan vervolgens weer terug op de muziek te focussen. Hierdoor kom ik in een soort trans terecht. Hierna voel ik me dan ook echt heel erg ontspannen en helpt het mij om de tweede helft van de dag beter aan te kunnen.
Re: Nieuw hier en vraag me af of ik chv heb
29 May 2018 22:02
Even een kleine update:

Vandaag een verwijzing aangevraagd bij de huisarts voor het zien van een longarts. Die vervolgens wat testen gaat doen om te kijken of er daadwerkelijk sprake is van chronische hyperventilatie. (deze afspraak vind ergens binnen 3 weken plaats)

Ook heb ik morgen een intake geplanned bij een Neurofeedback instelling. Hoop dat dit mij ook van veel angsten kan afhelpen en misschien de nachtrust weer wat kan verbeteren.

Ik zal hier weer posten wanneer ik meer weet.
Re: Nieuw hier en vraag me af of ik chv heb
21 June 2018 08:16
Update:

Gister bij neurofeedback geweest om een qEEG te doen. Ging niet helemaal lekker, want nadat ik de cap op kreeg en er vloeistoef tussen de elektroden werd ingebracht begon ik helemaal onwel te worden. Alles begon te draaien, ik zag sterretjes en hoorde een piep in me oren. Behandeling direct gestopt uiteraard. Dus daar heb ik helaas ook niks meer aan, want ik ga het zeker niet nog eens doen haha.

Even een vraag tussendoor, hebben mensen hier ook last van lage bloeddruk? Ik heb namelijk altijd dat als ik opsta na tv kijken of auto rijden dat ik me ergens aan vast moet pakken anders ga ik plat van de duizeligheid en licht in het hoofd zijn.

De afspraak met de longarts is pas 4/5 juli uit mn hoofd, dus dat duurt nog wel even voordat ik er een update over kan geven.
Re: Nieuw hier en vraag me af of ik chv heb
03 July 2018 09:46
Gister bij de longarts geweest. Alle testen waren goed, dus er is geen sprake van een longziekte/astma/bronchitis etc.
Hij zei dat er ook testen zijn om echt hyperventilatie aan te duiden, maar hij vertelde me dat gezien mijn klachten het logisch is dat ik daar positief op ga testen. En dat het dus niet nodig is om een speciale hyperventilatie test aan te vragen.

Voor mijn gevoel toch nog niet echt helemaal zekerheid hiermee gekregen, maar ik ga gewoon door met HyperVen. Proberen om minimaal over de 100 te gaan met de scores en kijken of bepaalde klachten dan al afnemen.
Re: Nieuw hier en vraag me af of ik chv heb
29 July 2018 11:10
Nog maar even een update na alweer een maand (tijd gaat snel ondanks het dagelijkse gevecht eye popping smiley)

Ik heb in de tussentijd nog een afspraak gehad bij iemand die mijn totale vitaliteit ging testen, maar ook de activiteit van de hormonale systemen. Het bizarre van de test was dat ik super fit ben, hart is heel goed en de variabiliteit kan bijna niet beter. Het autonome zenuwstelsel was helemaal in orde. Maar daarna werd de activiteit van het hormonale systeem gemeten en die was vrij ondermaats. Adrenal glands (bijnieren) zijn uitgeput, oftewel maken geen cortisol meer aan s'ochtends waardoor het vrijwel onmogelijk is om je dag vrolijk en fit op te starten. Ook de hersenactiviteit was vrij slecht, heel uitgeput.

Heb de laatste tijd ook wat meer gezocht naar lichamelijke systemen die uit balans zijn geraakt door de jarenlange klachten. Daarom neem ik nu ook supplementen om de cortisol balans weer op orde te krijgen. Ik kan eigenlijk iedereen wel aan raden om dat te doen, want de meeste hier zijn gedurende lange tijd erg onder stress geweest en dit put zoveel systemen uit in je lichaam. Cortisol is namelijk giftig voor het brein in hoge doses.

Ik gebruik nu een aantal natuurlijke kruiden die me al gelijk een beter gevoel geven en zorgen ervoor dat ik de dag makkelijker door kom. Daarnaast helpen ze dus ook voor de hormonale balans, dus dat is mooi meegenomen. Als iemand wilt weten waar ik dat onderzoek heb laten doen of welke supplementen ik gebruik, stuur me een berichtje of reageer hieronder dat is ook prima smiling smiley

groetjes
Re: Nieuw hier en vraag me af of ik chv heb
29 July 2018 22:29
Ik wil wel graag even benoemen dat dit een onderzoek en advies is geweest voor jou persoonlijk.
Dus ook de supplementen zijn voor jou geadviseerd.
Als anderen zoiets willen proberen, doe dit dan altijd in overleg met een arts die dit jou persoonlijk adviseert.

Vriendelijke groet,

Sanne
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Re: Nieuw hier en vraag me af of ik chv heb
19 April 2020 21:22
Hallo Sirio, hoe gaat het nu met jou?

Meer weten over het HyperVen programma?