[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

Ervaringen klachten hyperventilatie, nieuw hier!

Gepost door Shado 
Ervaringen klachten hyperventilatie, nieuw hier!
09 June 2018 01:26
Hoi Iedereen,

Sinds deze week ben ik begonnen met de HyperVen app. Al 2,5 jaar heb ik onverklaarbare klachten waarvoor ik al veel onderzoeken heb gehad. Het is eigenlijk heel spontaan ontstaan en gelijdelijk steeds en steeds erger geworden. Het begon met periodes maar nu heb ik er dagelijks en continue last van. De reden hiervan? Ik heb werkelijk waar geen idee! Een echte stresskip ben ik niet en dat er de afgelopen jaar nou ik heftigs is voorgevallen, is ook niet het geval. Het begon met pijn op de borst en pijn in de bovenrug voornamelijk tussen mijn schouderbladen. Dit wekte voor mij best wel wat angsten op, een prettig gevoel is het niet. Deze pijn is eigenlijk steeds erger geworden en eigenlijk wel de lijdraad in mijn klachtenlijstje. Ondanks hoofdpijn, vermoeid zijn (en moe wakker worden), gek gevoel in mijn hoofd, koud hebben, onwerkelijk gevoel, spanningen en veel last in mijn hals en soms wat tintelingen, neem ik vaak deze klachten voor lief en blijven de borst en rug klachten op de voorgrond.
Nu vroeg ik mij dus af of er meer mensen zich in mijn klachten herkennen. Zelf ben ik blij dat ik er voor gekozen heb om te beginnen met HyperVen, of het mijn klachten wegneemt? Dat hoop ik!! Gemotiveerd ben ik zeker! Of ik hyperventilatie heb, eigenlijk weet ik het bijna wel zeker, wat zou het anders moeten zijn. Maar toch blijven die twijfels. Ook omdat veel mensen mij niet begrijpen wat ik nou precies voel, soms begrijp ik zelf niet eens wat ik nou precies voel, handig hè!
Vandaar dat ik jullie vraag of deze klachten bij meer van jullie bekend zijn, zodat we onze verhalen en ervaringen kunnen delen. smiling smiley

P.s. De klachten van pijn in de borst nemen toe wanneer ik mijn adem inhoud. Ook heb ik het gevoel dat mijn bovenbuik heel aangespannen is. Ik ben pas begonnen en zit nu gemiddeld rond de 55.

Liefs, Shado



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 09/06/2018 01:30 door Shado.
Re: Ervaringen klachten hyperventilatie, nieuw hier!
11 June 2018 22:00
Hoi shado,

Goed dat je ook HyperVennen gaat doen! Ikzelf ben ook pas net begonnen. Ik herken jou klachten heel goed; moe wakker,
veel vermoeid, hoofdpijn, raar gevoel in hoofd, pijn op de borst (vooral hoog op de borst) en ook een krampachtig gevoel in mijn keel/hals. En zo zijn er nog 10 tallen vage klachten die niet verklaarbaar zijn.

Ik ben geen specialist maar heb wel heel veel geleerd van dit forum en specialisten in mijn omgeving over chronische hyperventilatie. Door chronische hyperventilatie adem je te veel en gebruik je teveel (ook onbewust) je borstspieren. De borstspieren raken dan overbelast en geven soms pijn signalen, ook de spieren tussen je ribben raken geïrriteerd. De spieren in de keel raken ook verkrampt en kunnen ook pijn geven. Of een gevoel van een brok in je keel. (Hier heb ik vaak last van)

Ook bij mij wist ik niet waar het vandaan kwam. Ik vermoed zelf door een stress periode voor mijn auto rijbewijs. Hierdoor is denk ik mijn ademhaling verkeerd geworden en kreeg ik later last van klachten die alleen maar meer stress gaven. En zo ontstond mijn chronische hyperventilatie....

Tijdens het oefenen merkte ik ook dat ik meer last kreeg van pijn op de borst. Ik kwam er achter dat ik tijdens het inademen de druk in mijn keel (strottenhoofd) tegenhield i.p.v. met mijn borst/middenrif. Hierdoor zette ik een veel te hoge druk op mijn keel en kreeg ik last van keelpijn en pijn op de borst. Ook forceerde ik veel te veel door de ademprikkel te lang te negeren. Hierdoor verkrampen mijn ademhalingsspieren alleen maar meer. Nu heb ik zelf ontdekt dat als ik mijn adem inhoud via mijn buik (ook natuurlijk een beetje je keel zodat er geen lucht kan ontsnappen) en niet forceer ik geen last heb van die klachten!! Dit is natuurlijk voor iedereen anders maar hierdoor nam wel de spierspanning in mijn borst en keel af.

Het moe opstaan komt omdat je snachts onbewust verkeerd ademhaalt. Als je slaapt verwerken je hersenen de ervaring die je die dag hebt meegemaakt. Als je overdag veel bezig bent met al die klachten geeft dat een hoop (onbewuste) spanning.

Toen ik nog niet wist wat chronische hyperventilatie was dacht was ik heel erg hypochondrisch. Dit is inmiddels veel minder nu ik weet dat ik chronische hyperventilatie heb. Ook omdat ik nu weet wat de klachten zijn, hoe het ademcentrum werkt en dat er een manier is om te genezen (zoals HyperVen) ! smileys with beer Ik ben er nog lang maar heb veel motivatie en vertrouwen!

Ook belangrijk: niet te veel op de score letten, die kan wel eens verschillen heb ik gemerkt.

ik wens je veel succes met HyperVennen! smiling smiley

Groet Darius



2 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 11/06/2018 22:07 door Darius.

Meer weten over het HyperVen programma?