[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

doorzetten of even pauze?

Gepost door Michelanglo2 
doorzetten of even pauze?
29 October 2018 21:35
Hallo,

ik ben nu zo'n 2 maanden bezig met HyperVen, na 12 jaar tobben met wat uiteindelijk chronische hyperventilatie bleek te zijn. De 1e anderhalve maand heb ik netjes 3x per dag geHyperVend, nu 2x per dag. Echter heb ik veel last van het verergeren van klachten tijdens de therapie. Met name van een constant gespannen middenrif en daardoor hoge ademhaling, "vol zitten" met lucht en darmproblemen (de meeste symptomen van een prikkelbare darm) de details zal ik jullie besparen.

Ik heb half oktober een stopweek gedaan ivm een vakantie. Die week ging eigenlijk heel goed, en vrijwel geen klachten ervaren. Nu ik thuis ben weer verder gegaan en ik zie een duidelijke stijging in m'n scores, maar ook weer in verergeren van klachten. Ik scoor nu zo rond de 90 - 100 seconden terwijl ik begonnen ben met 30 seconden.

Ik twijfel erover om weer een weekje te stoppen om met name m'n maag en darmen wat rust te geven, want daar heb ik erg veel last van momenteel en het belemmert me in het dagelijks functioneren. Ik hoop dat het een stressontlading is, maar ik ben er niet zeker van. Overigens is mijn grootste stressbron (werk) weggenomen, en ga ik me richten op het zoeken van ander (beter passend werk) dmv een outplacement traject. Hier staat geen druk op dus dat is prettig. Wat zou het advies vanuit HyperVen zijn? even stoppen en kijken hoe dat gaat of toch doorzetten met de therapie?

groeten!



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 29/10/2018 21:35 door Michelanglo2.
Re: doorzetten of even pauze?
29 October 2018 21:52
Hoi,
Ik wou je alleen even een hart onder de riem steken. Ik ben inmiddels bijna 4 maanden bezig en de klachten worden langzaam minder. Wel heb ik de laatste 2 maanden maar 1x per dag geoefend. Werd mij ook allemaal te zwaar aangezien mijn lichamelijke klachten ook flink verergerden. Ga aankomende maand weer beginnen met 2x per dag. Ik heb elke maand wel een paar keer een kleine HyperVen pauze ingelast om mijn lijf en geest wat rust te gunnen. Die middenrif klachten zijn heel vervelend, maar zijn bij mij gelukkig weer over gegaan. Elke keer als ik dacht;dit gaat echt nooit meer over, verdween het ineens weer als sneeuw voor de zon. Vertrouwen blijven houden en accepteren dat het past bij het beeld dat je nu hebt. Het gaat helaas nog wel even duren. Weest niet te streng voor jezelf en geef het tijd.
Succes met je outplacement (zit ik ook middenin)
Re: doorzetten of even pauze?
30 October 2018 14:14
Hallo Michelanglo,

je kan zeker opnieuw een stopweek inlassen om die klachten wat te temperen. Start daarna met 2 sessies van 5 trials en bouw het dan langzaam op naar 10 trials. Blijf je lichaam goed monitoren om te kijken hoeveel je hebben kan op dit moment. Als de klachten weer gaan toenemen, dan weer even het aantal trials reduceren. Zo kan je de therapie doseren.

Rob Gravesteijn
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Re: doorzetten of even pauze?
13 November 2018 17:25
excuus voor de late reactie! Bedankt Rob. Ik ben inmiddels weer verder gegaan en inderdaad aan het doseren dmv 5 a 8 trials per keer, en dan 2x per dag. Ik merk meteen nu ik weer begonnen ben dat ik weer klachten begin te krijgen (darmen, hartkloppingen, vermoeidheid etc)
Ook zijn m'n scores aanzienlijk lager op dagen dat ik me minder voel.

Is er een directe link tussen het HyperVennen en deze lichamelijke verschijnselen? Komt dit door de aanpassingen van het ademcentrum of de belasting op het lichaam? Ik ga zeker doorzetten, maar het is wel zwaar op dit moment. In m'n stopweek heb ik een bezoek aan ikea gebracht, en daar kreeg ik weer volop last van de chronische hyperventilatie (benauwd gevoel, watten in mn hoofd en weg willen) toen we eenmaal weer buiten waren, trok het weer weg. Dus dat was wel een signaal dat ik er absoluut nog niet ben, en door moet gaan met HyperVen.



3 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 13/11/2018 17:31 door Michelanglo2.
Re: doorzetten of even pauze?
13 November 2018 17:27
bedankt voor de steun, Dark! lief van je smiling smiley
Re: doorzetten of even pauze?
18 November 2018 21:51
Hi,

Herkenbare klachten heb je. Been there. Pas wel op dat je niet alle angst onder chronische hyperventilatie gooit. Je kan door chronische hyperventilatie ook claustrofobisch worden als je een keer heel erg last hebt gehad van de symptomen in bijvoorbeeld een drukke winkel. De volgende keer dat je dan weer in die winkel bent, zullen je hersens onbewust dit zelfde angst mechanisme activeren, terwijl je niet eens aan het HyperVentileren bent.

chronische hyperventilatie is dus misschien de oorspronkelijke oorzaken/'>oorzaak (en als je last hebt van je middenrif, dan geloof ik dat wel), maar je kan ook prima chronische hyperventilatie hebben zonder angst te voelen in dit soort situaties.

Je lost dit denk ik niet alleen op door de ademhalingsoefeningen te doen, je moet je toch proberen over die angst heen te zetten.

Mijn advies: Ga vooral weer terug de IKEA in en vlucht niet weg als je weer angstig wordt. Probeer rustig te ademhalen (door je neus) en wees bewust van je (negatieve) gedachtes. Denk ook aan je mindset. Verheug jezelf op het tripje naar de IKEA, hierdoor ga je namelijk van de klachten afkomen. Mindset is essentieel.

Vergeet ook niet dat je chronische hyperventilatie niet HEBT, maar dat je het DOET. Vraag je dus af hoe je dit doet? Wat denk je als je deze klachten voelt? Hoe beweeg je? Hoe is je ademhaling? De intonatie van je stem? Je houding, ademhaling, intonatie stem en gedachten beïnvloeden grotendeels de (stress) reactie in je hersens. Wordt dus bewust van de onbewuste patronen als je deze klachten ervaart.

Je KAN de angst voelen en toch NIET weg rennen ervan! Dit vereist discipline en training, maar het is te doen! Op deze manier kom je van die angst af.

Als je dus niet van deze klachten afkomt met HyperVen, overweeg dan ook vooral NLP of praat met een goede psycholoog over exposure oefeningen.

Succes!



In m'n
> stopweek heb ik een bezoek aan ikea gebracht, en
> daar kreeg ik weer volop last van de chronische hyperventilatie (benauwd
> gevoel, watten in mn hoofd en weg willen) toen we
> eenmaal weer buiten waren, trok het weer weg. Dus
> dat was wel een signaal dat ik er absoluut nog
> niet ben, en door moet gaan met HyperVen.

Meer weten over het HyperVen programma?