[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

Vertrouwen kwijt in of het ooit weer beter wordt

Gepost door Knik 
Vertrouwen kwijt in of het ooit weer beter wordt
02 March 2019 17:55
Hoi medeHyperVenners!

Ik ben nu ongeveer 6 maanden bezig met HyperVen en heb nog steeds dagelijks veel lichamelijke klachten, waaronder dagelijkse spiertrillingen, gezichtstintelingen, benauwdheid, gapen, hartoverslagen en zenuwachtig gevoel in mijn lichaam. Er zijn daarnaast steeds meer dingen die ik voor mijn gevoel niet meer kan, tijdens een avondje uit loop ik continue met klachten en dan lig ik snachts in bed met hartkloppingen. Studeren gaat moeilijk want als ik geconcentreerd bezig ben dan gaat automatisch je ademhaling omhoog waarna ik het benauwd krijg etc. Tijdens spannende momenten krijg ik last van hartoverslagen. Bij de kleinste spanningen (waar je vroeger gewoon niet eens bij nadacht) krijg ik weer last van klachten. Ik krijg steeds minder vertrouwen in of het allemaal ooit weer goed komt, het vertrouwen in mijn lichaam is ook weg. Eigenlijk dus een opeenstapeling van angsten.

Ik doe er best veel aan om te herstellen, namelijk meditatie, yoga, hardlopen, dagelijks wandelen en ik ga mijn angsten niet uit de weg.

Ik ben iemand (zoals velen met hyperventilatie) die niet snel opgeeft, maar de klachten beginnen me mentaal wel te slopen. Ik heb soms momenten dat ik allemaal even niet meer zie zitten.

Ik ben het vertrouwen in HyperVen een beetje kwijt en ik weet dat het bij sommige mensen wat langer kan duren. In februari heb ik twee weken pauze ingelast, toch wil ik nu weer beginnen omdat ik nog stille hoop heb dat het bij mij ook gaat werken. Ik ben ooit begonnen op 60sec en ik schommel nu al een hele tijd (2 maanden) rond de 90/100 seconden. Ik heb twee keer een uitschieter gehad naar 120 seconden.

Is het wel goed om elke dag de HyperVen oefeningen te doen voor langere tijd (langer dan 6 maanden)?

Zijn er mensen met dezelfde klachten en gevoelens als mij? Hebben mensen misschien tips voor mij en zijn er nog mensen actief op dit forum die hersteld zijn mbv HyperVen?

Liefs Knik



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 03/03/2019 22:02 door Knik.
Re: Vertrouwen kwijt in of het ooit weer beter wordt
04 March 2019 12:01
Ik volg deze even.

Ik ben zelf ook zo'n 5 maanden bezig met HyperVen en heb nog weinig verbetering ervaren. Scores zijn gestegen van 59 naar nu ongeveer 100/105 met na 2 maanden een enorme dip (lagere scores en ENORM veel last. De lijn is nog wel steeds stijgend. Ik kan maar 1 a 1,5 sessie per dag doen aangezien mijn klachten anders te erg worden om te handelen en ik zo duizelig word dat lopen bijna niet gaat. Ook ben ik meerdere keren een paar dagen gestopt soms een week.

Graag hoor ik ook of er mensen zijn die langere tijd nodig hadden om te genezen en hoe het verloop bij hun was met HyperVen.

Gr.
Re: Vertrouwen kwijt in of het ooit weer beter wordt
05 March 2019 15:43
Hoi,

Ook ik ben na vele maanden oefenen nog helemaal niet waar ik moet zijn. Een tijdje gaat het iets beter, en treden de klachten al wat minder op de voorgrond, maar daarna lijk ik wel terug bij af. Mentaal wordt het dan steeds zwaarder, omdat je steeds maar weer uit het dal moet klimmen. De angst dat het nooit beter wordt overheerst en zorgt voor extra spanning. Tegelijk ben ik zeer angstig geworden voor alles wat ik voel, elke nieuwe klacht lijkt me uit mijn lood te slaan als nooit tevoren. Resultaat: ik ben er de hele dag mee bezig, met wat ik voel en hoe ik me voel. Afleiding zoeken is heel moeilijk op dit moment ! Hoe doen jullie dit ? Controleren jullie jezelf ook heel de tijd en zijn jullie ook angstig om niets ? Bepalen jullie gedachten ook voor een groot deel jullie dagen en hoe gaan jullie daarmee om ? Ik weet dat dit een groot deel van het probleem is, maar schijn niet uit die vicieuse cirkel te geraken...wat natuurlijk spanning geeft !
Re: Vertrouwen kwijt in of het ooit weer beter wordt
26 March 2019 11:02
Hallo Knik,

hoe gaat het nu?
Re: Vertrouwen kwijt in of het ooit weer beter wordt
26 March 2019 14:41
Hoi Racoun,

Ik ben sinds mijn laatste berichtje gestopt met HyperVen (omdat ik eigenlijk al 2 maand geen vooruitgang meer boekte en de klachten alleen maar erger werden), ik laat het even 2 maandjes rusten en probeer met dagelijks meditatie en het lezen van het boek 'hyperventilatie ontkracht' (aanrader) wat rust te vinden en vooruit te komen.

De klachten zijn helaas nog steeds aanwezig maar kan er wel beter mee omgaan al, mede door bovenstaand boek. Ik ben wel van plan om weer te beginnen, maar nu nog even niet.

Hoe gaat het met jou?

Groetjes
Re: Vertrouwen kwijt in of het ooit weer beter wordt
26 March 2019 16:14
Bij mij gaat het ook nog niet goed. Het lukt me niet om meer dan 1 a 1,5 sessies per dag te doen omdat de klachten dan onhoudbaar zijn. Ik ga er dan ook van uit dat ik langer dan 4 maanden HyperVen zou moeten doen. Ik heb ook al zo'n 8 jaar klachten dus het zal zo niet weg zijn. Sinds de therapie heb ik steeds meer last van een vaag afwezig gevoel. En mijn ogen geven een onrustig gevoel trillerig/draaierig/vertraagd/raar diepte zien.

Aan de ene kant vraag ik mij af of ik chronische hyperventilatie heb ook omdat ik mijzelf niet snel vind ademhalen. Maar aan de andere kant kwam er uit de provocatietest bij het duizeligheidscentrum in Apeldoorn dat mijn uitgeademde CO2 veel te traag terugkeerde naar het uitgangsniveau, ben ik door vele specialisten onderzocht en mankeer ik volgens hen niks. En een groot deel van mijn klachten passen bij chronische hyperventilatie. Ook merk ik soms na een avondsessie HyperVen dat ik me helderder en minder duizelig voel. De volgende dag is het dan meestel weer helemaal mis.

Ik ga nog even door met de therapie en wacht af...
Re: Vertrouwen kwijt in of het ooit weer beter wordt
26 March 2019 17:20
Jeetje 8 jaar al.. Daar word ik wel een beetje bang van. Ik denk dat het altijd een zwakke plek blijft en het is ergens ook wel mooi dat je lichaam aangeeft dat je ergens even gas terug moet nemen. Maar ik hoop toch echt dat de klachten wat dragelijker gaan worden.

Ik hoop dat HyperVen voor je gaat werken binnenkort!
Re: Vertrouwen kwijt in of het ooit weer beter wordt
27 March 2019 12:25
Dankjewel Knik
Re: Vertrouwen kwijt in of het ooit weer beter wordt
15 April 2019 13:18
Hoi Recoun,

Hoe gaat het nu met je?
Re: Vertrouwen kwijt in of het ooit weer beter wordt
15 April 2019 20:02
Hallo Knik,

Nog steeds een beetje hetzelfde. Soms gaat het heel iets beter maar dat is vaak van korte duur. Vaak is het daarna weer alsvanouds slecht.

En met jou, alweer begonnen of heeft het stoppen je wat gebracht?
Re: Vertrouwen kwijt in of het ooit weer beter wordt
16 April 2019 09:31
Goedemorgen!
Hmm vervelend zeg, knap dat je het zo goed vol kan houden. Bij mij gaat het ook nog niet lekker, maar ik voel me niet anders dan toen ik de HyperVen oefeningen deed dus ik twijfel nog een beetje of ik er weer aan ga beginnen.

Ik kwam erachter dat ik erg veel door mijn mond adem (als ik bijvoorbeeld op de bank zit of rustig aan het wandelen ben), wanneer ik dan door mijn neus adem dan krijg ik een soort gevoel van ademnood (het gevoel dat je ineens diep moet inademen). Herken jij dit?

Sinds ik op mijn neusademhaling probeer te letten zijn mijn spiertrillingen minder geworden.

Groetjes
Re: Vertrouwen kwijt in of het ooit weer beter wordt
16 April 2019 11:25
Is er bij jou wel chronische hyperventilatie vastgesteld dan?
Re: Vertrouwen kwijt in of het ooit weer beter wordt
16 April 2019 14:58
De huisarts heeft het me verteld, maar ik heb geen officiële test gedaan. Ik ben er zelf wel redelijk van overtuigd dat dat het ook is, mijn ademhaling is namelijk erg ontregeld (alsof het niet vanzelf gaat maar ik bij elke in en uit ademing erbij moet nadenken). Het is bij mij ontstaan na een langdurige periode van stress en alle klachten die ik ervaar staan in het rijtje van chronische hyperventilatie.
Re: Vertrouwen kwijt in of het ooit weer beter wordt
03 June 2019 07:26
Hoi Recoun,

Hoe gaat het nu met je? Merk je al verbetering?
Re: Vertrouwen kwijt in of het ooit weer beter wordt
03 June 2019 19:37
Hallo Knik,

nee nog geen verbetering helaas, wel continu verergeringen sad smiley

Aangezien er minimaal 4 maanden nodig zijn (3x per dag een sessie van 10) zet ik nog wel even door.

ik kan maar 1 a 1,5 sessies per dag doen en dan kom je uit op minimaal 8 maanden.

Ook heb ik al 8 jaar klachten dus ik verwacht dat zelfs de 8 maanden nog niet voldoende zullen zijn.
Ik hoop wel dat er snel een keer verbetering komt want dit is niet te doen.

Hoe gaat het met jou?



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 03/06/2019 19:41 door Recoun.
Re: Vertrouwen kwijt in of het ooit weer beter wordt
03 June 2019 19:40
mijn scores stijgen nog wel steeds, ik zit nu gemiddeld zo rond de 105
Re: Vertrouwen kwijt in of het ooit weer beter wordt
20 June 2019 11:14
Knik hoe is het nu met jou?
Re: Vertrouwen kwijt in of het ooit weer beter wordt
20 June 2019 14:16
Hoi Recoun,

Sorry voor mijn late reactie! Vervelend zeg dat je nog geen verbetering merkt. Ervaar jij snachts ook klachten? Ik namelijk niet, maar op het moment dat ik wakker wordt krijg ik meteen klachten. Werk je nog wel, of zit je tijdelijk thuis?

Bij mij gaat het ook nog niet lekker, veel klachten en daardoor veel onzekerheden. Ik zit eraan te denken om vanaf maandag weer te beginnen, maar ik vind het wel een beetje eng om te beginnen. Ik heb namelijk de vorige keer tijdens de HyperVen therapie een gevoel van lusteloosheid ervaren (soort van depressief gevoel), dat ging na twee weken weer weg en kwam weer terug voor een week etc. Ik heb het gevoel dat dat door het beoefenen van HyperVen komt, maar dat durft ik niet met zekerheid te zeggen. Sinds dat ik gestopt ben heb ik dat gevoel niet meer ervaren.

Wat ik me kan voorstellen is dat je tijdens HyperVen een bepaalde rust ervaart (omdat je rustiger gaat ademehalen), hierdoor gaan je cortisol en adrenaline waarden omlaag. Maar omdat je door het vele ademen telkens in vluchtstand staat (onbewust) en dus gewend bent geraakt aan hoge cortisol en adrenaline waarden, dan moet je lichaam tijdens die rust wennen aan lagere waarden waardoor je voor een tijdje lusteloosheid kan ervaren.

Maar omdat ik dit dus niet zeker weet, durf ik eigenlijk niet nog is met de therapie te beginnen omdat ik dat gevoel niet nog is wil ervaren. Klinkt bovenstaande logisch? Of herken jij dit gevoel?

Groetjes Knik
Re: Vertrouwen kwijt in of het ooit weer beter wordt
20 June 2019 18:12
Hallo

Snachts slaap ik gewoon, maar ik wordt ALTIJD smorgen ziek wakker. Voel me dan nog stukken beroerder en duizeliger dan s'avonds. Het kost me dan wel een paar uur voordat ik iets kan ondernemen.

Nou dat gevoel van lusteloosheid heb ik ook sinds de therapie. Dat gevoel heb ik voor de therapie ook nooit zo meegemaakt. Dus ik heb ook het vermoeden dat het door de therapie komt. Ik ben tijdelijk even gestopt omdat ik aan het verhuizen ben, misschien dat ik dan iets meer energie krijg als ik even stop. Ik ben nu zo'n 2 weken gestopt maar voel me nog steeds mega belabberd duizelig en uitgeput. Ik werk niet meer helaas...

Ik heb wel iets minder vaak een onwerkelijk gevoel sinds de therapie maar de overige klachten zijn er allemaal nog en vaak erger dan voorheen.

Hoewel ik het wel weer op ga pakken en de bovengenoemde 8 maanden minimaal wil volmaken begin ik mijn twijfels toch ook wel te krijgen of het me gaat helpen sad smiley

Gr.



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 20/06/2019 18:14 door Recoun.
Re: Vertrouwen kwijt in of het ooit weer beter wordt
02 July 2019 10:16
Hoi Recoun,

Ben je alweer gestart met HyperVen? Of merkt je verandering nu je een tijdje gestopt bent?

Groetjes
Re: Vertrouwen kwijt in of het ooit weer beter wordt
09 July 2019 16:09
Hallo knik,

Ik ben nog steeds gestopt maar ik voel me nog altijd erg slecht. Ook krijg ik weer af en toe last van het derealisatie gevoel.
Weet ook niet zo goed wat ik er mee moet. Had stiekem gehoopt dat HyperVen me zou helpen. Misschien als ik het weer een periode ga doen, wat ik wel van plan ben.

erg zwaar dit sad smiley

Merk jij al verandering?
Re: Vertrouwen kwijt in of het ooit weer beter wordt
11 September 2019 15:33
Hoi,

Ik ben sinds lange tijd weer het forum aan het lezen
om toch weer te kijken hoe het mensen gaat
en hoe zij met "het gevoel" omgaan.

Ik ben in febr. 2018 begonnen en heb de HyperVen een jaar gedaan.
Waarom? omdat het mijn hoop was en hunkerde naar mijzelf
eindelijks eens 'normaal' te mogen voelen. (je kunt mijn forum
verhaaltjes onder Napoleon lezen als je zin hebt)

Wat ik jullie wil zeggen na jullie discussie gelezen
te hebben dat ik alles herken.
Het is vreselijk om je zo te voelen en het bijna
niet kan uitleggen aan iemand die nog nooit
hiermee te maken heeft gehad.
Het geeft nog steeds steun om erachter te
komen dat ik niet de enige ben los van dat ik
het heel naar voor iedereen vindt die hiermee
worstelt...

Heel veel sterkte en ik hoop echt dat het met
iedereen wat beter gaat.

Liefs
Re: Vertrouwen kwijt in of het ooit weer beter wordt
12 September 2019 13:37
Beste Napoleon,

Bedankt voor je bericht! Hoe gaat het nu met je?

Groet,
Knik
Re: Vertrouwen kwijt in of het ooit weer beter wordt
17 September 2019 11:26
Hoi...

Hoe het nu gaat?
(ik was even een paar dagen naar het strand vandaar mijn late reactie)

Het gaat Mwuahh

Nog steeds niet goed.
Wat een strijd en worsteling zeg.

Dat brein is zo heftig geprogrammeerd om me slecht te voelen dat hij niet voor 1 gat te vangen is tongue sticking out smiley

Elke dag is er nog dat unheimliche gevoel, BAH!
Ook zijn er momenten dat het wat beter gaat maar helaas
nog geen uren achter elkaar....

Ik heb ook voor een andere therapievorm gekozen en is EMDR.
Zienderogen wordt het iets beter en het is ook een heftige weg.
Geeft niet, alles om mij beter te voelen want ik ben het nog
steeds zooooo zat dat alles-bepalende-gevoel.

het is een heel project en bijna alle tijd van mijn leven gaat
in "hoe kan ik mij nou eens normaal, gewoon lekker" voelen.

Ik las bij jullie dat het gedoe ook nog steeds de kop opsteekt
vandaar ook de herkenning en reactie...

Ik hoop echt dat het voor iedereen milder wordt en je weet
je staat niet alleen...

Liefs winking smiley
Re: Vertrouwen kwijt in of het ooit weer beter wordt
19 April 2020 11:31
Hallo iedereen,

Hoe gaat het nu met jullie?
Re: Vertrouwen kwijt in of het ooit weer beter wordt
21 April 2020 11:04
Hoi......smiling smiley

Wat fijn om weer wat te horen.....

Om antwoord te geven op je vraag,
helaas nog steeds niet lekker.

Vooral in de winkels, pfffff
Verdrietig word ik ervan.

Maar ja, schouders eronder en op naar een fijner gevoel.

Hoe gaat het met jullie verder?

Liefs
Re: Vertrouwen kwijt in of het ooit weer beter wordt
10 October 2020 23:09
Hallo, ik heb sinds plus/min 13 maanden last van paniekaanvallen. Bij mij is het gekomen door een huisfeestje waar ik onder de invloed van thc en xtc mijn eerste paniekaanval kreeg. Ik had letterlijk het gevoel dat ik dood ging. Ik ben met de ambulance naar het ziekenhuis gegaan hier werd ik gecontroleerd door allerlei dokters er bleek niks aan de hand en de dokter zei u heeft alleen een paniekaanval. Toen begon de ellende ik wist dat er niks aan de hand was maar toch was ik de hele tijd door angstig. Ik wist niet meer wat ik moest doen en heb er een tijdje aan gedacht er een einde aan te maken. Me vrouw smeekte dit niet te doen en om er proberen aan de werken. Dit heb ik gedaan met behulp van psychiaters en psychologen.. stukje bij stukje ging het beter en na een aantal maanden had ik weinig tot geen last meer.. tot kort geleden!! Ongeveer anderhalve week geleden ik lag gewoon rustig op de bank tv te kijken en opeens kreeg ik een benauwd gevoel op me borst. Hierdoor ging ik op me ademhaling letten en na een tijdje ging het weg. In de loop van de week kwam dit zelfde gevoel steeds vaker en langer op zetten.. tot nu! De afgelopen dagen zijn zo zwaar dat ik niet weet hoe ik het vol moet houden. Zelfmoord neigingen komen weer in mijn hoofd!! Ik ben de hele dag met mijn ademhaling bezig net alsof ik dit zelf moet doen?! Al loop ik door de supermarkt let ik erop, zelfs als ik aan het trainen ben let ik er nog op. De moed is me echt in de schoenen gezonken! Sinds vandaag ben ik met het HyperVen programma begonnen hopelijk geeft het wat verlichting?

Groetjes
WW
Re: Vertrouwen kwijt in of het ooit weer beter wordt
12 October 2020 08:33
Hallo Winewood,

Zo'n fixatie op de ademhaling komt vaak voor bij mensen met chronische hyperventilatie, vooral als ze weten dat ze HyperVentileren. De ademhaling zelf gaan proberen te regelen is absoluut zonde van de moeite en tijd. De ademhaling moet volledig aan het ademcentrum overgelaten worden, behalve tijdens de oefeningen met HyperVen. Hoe vaak je ook bezig bent met het zelf regelen van de ademhaling, het zal niets veranderen aan de instelling van het ademcentrum. Die instelling kan alleen worden gewijzigd door de oefeningen met HyperVen.

Steeds op de ademhaling letten is vermoeiend, stress-verhogend, en het heeft geen enkele invloed. Je kunt het jezelf afleren door het systematisch te vervangen door iets anders. Elke keer als je bezig bent met de ademhaling, ga je iets anders doen (bijvoorbeeld een liedje fluiten of iets anders). Door dat systematisch en steeds weer te doen, verdwijnt de fixatie op de ademhaling langzaam maar zeker. Het is even doorzetten, vooral in het begin.

Rob Gravesteijn
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Re: Vertrouwen kwijt in of het ooit weer beter wordt
13 October 2020 00:18
He, ik heb je verhaal gelezen en ben benieuwd hoe het nu met je gaat ? Ik heb zelfs sinds 2 weken last van hyperventilatie.. het lijkt wel of ik de hele dag door mijn adem zelf moet regelen. Alsof het niet meer vanzelf gaat.. ik word er helemaal tierelier van. Herken jij dit soort klachten? Ik gebruik lorazepam om een beetje rustig te worden in de avond.. want na een hele dag letten op je ademhaling ben je gewoon op. Ben sinds 3 dagen bezig met HyperVen. hopelijk werkt het ? Het is wel erg vermoeiend! Graag hoor ik iets van je stay strong grtz

Meer weten over het HyperVen programma?