[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

Hyperventilatie, kinkhoest en manuele therapie

Gepost door Ton Bentvelsen 
Ton Bentvelsen
Hyperventilatie, kinkhoest en manuele therapie
03 February 2004 22:08
Maart 2003 ben ik op wintersport geweest.

Op de vierde dag, tijdens een kopje koffie, werd ik licht in mijn hoofd en voelde me niet lekker, bibberig, slappe benen, Ik ben gestopt met skien. ’s Nachts ben ik ook weer gaan bibberen en trillen en voelde me absoluut niet lekker. Sinds die tijd heb ik (met golf bewegingen) als:

· Bibberigheid/beven
· Slecht slapen (het gevoel heel moe wakker te worden)
· Slecht concentreren
· Altijd moe
· Nergens zin in hebben
· Hartkloppingen
· Pijn rond de borst met uitstraling naar linker arm
· Soms bijna niet kunnen lezen
· Angst gevoelens
· Tintelende vingers

Dit lijkt inderdaad dus op hyperventilatie verschijnselen.

Begin februari 2003 heb ik kinkhoest gekregen. Ongeveer zes weken lang heb ik bijna elke nacht een paar uur door het huis gelopen vanwege het hoesten. Voordat ik kinkhoest kreeg sliep ik bijna altijd goed tot erg goed. Tegenwoordig slaap ik de helft van de nachten ronduit beroerd. Tijdens de zomermaanden heb ik minder klachten gehad. Vanaf september weer veel meer.

Twee weken geleden zat ik in een vergadering en voelde ik me onwel worden, ik ben naar huis gegaan en de huisarts heeft toen de diagnose hyperventilatie gesteld.

Ben nu in behandeling bij de manuele therapeut, om mijn borstwervels los te maken. De therapeut stelde dat hij kon voelen en meten dat alles te vast zat waardoor ik ga HyperVentileren. Ik heb de volgende vragen:

· Is het waarschijnlijk dat de hyperventilatie een gevolg van de kinkhoest is?
· Is het logisch dat er van die golf bewegingen in de klachten zitten?
· Lijkt jullie de behandeling van de manuele therapeut zinvol?

Ton Bentvelsen

HyperVen
Re: Hyperventilatie, kinkhoest en manuele therapie
03 February 2004 22:12
Hallo Ton,

Een herkenbaar verhaal! In antwoord op jouw vragen het volgende:

1. Is het waarschijnlijk dat de hyperventilatie een gevolg van de kinkhoest is?

Het is zeer onwaarschijnlijk dat kinkhoest de oorzaken/'>oorzaak van jouw hyperventilatie is. Wat wel goed mogelijk is, is dat je al op de rand van chronische hyperventilatie verkeerde en dat het veelvuldig hoesten je over de rand heb gebracht. De oorzaken liggen meestal op het psychosociale vlak. Langdurige blootstelling aan stress, oververmoeidheid en eventueel traumatische ervaringen in het verleden zijn meestal de aanleiding(en) voor het ontwikkelen van het syndroom van de chronische hyperventilatie. Maar er kunnen ook andere oorzaken zijn (zie de website voor meer details)

2. Is het logisch dat er van die golfbewegingen in de klachten zitten?

Het is typerend dat de hyperventilatie klachten zich in ‘vlagen’ manifesteren. Meestal zijn er kleine aanleidingen die ervoor zorgen dat iemand die zich al bevindt op de grens van het alkalisch worden, die persoon over de grens brengen. Vervolgens voelt die persoon het scala aan klachten. Komt de persoon weer tot rust, verdwijnen de acute klachten en blijft een overall gevoel van lamlendigheid, moeheid en ongerustheid achter.

3. Lijkt jullie de behandeling van de manuele therapeut zinvol?

De behandeling van de manuele therapeut is zeker zinvol om de vastzittende spieren los te maken en daarmee de ademhaling zoveel mogelijk te normaliseren. Maar het zal het fysieke aspect van het verkeerd ingestelde ademcentrum niet aanpakken. Daarvoor zijn veel rigoureuzere oefeningen nodig. Om het ademcentrum weer te leren om met een hogere kooldioxide gehalte in het bloed om te gaan, is een traject van systematische oefeningen noodzakelijk. Deze oefeningen ‘dwingen’ het ademcentrum om een hoge CO2 spiegel in het bloed te aanvaarden.

[:]![/:] Advies: ons advies is om zeker de oefeningen van de manuele therapeut af te maken. Daarnaast raad ik je aan om (parallel) met het programma HyperVen te gaan beginnen. Je kunt het programma bestellen via de website. Je kunt kiezen tussen de volledige versie of de evaluatieversie. Deze laatste kun je later omzetten in de volledige versie. Zie de website voor meer details.

Ton, veel beterschap gewenst en als je nog vragen hebt weet je me te vinden!

Rob Gravesteijn
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.

Meer weten over het HyperVen programma?