[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

lich. stress(schouderspanning)

Gepost door Chris 
Chris
lich. stress(schouderspanning)
08 February 2004 15:31
Ik heb nu ongeveer 8 maanden last van allerlei gewaarwordingen die verband houden met hyperventilatie. Het is begonnen met last in de borstkas tijdens het werk, waarna ik opgenomen werd in het ziekenhuis. Aan de hand van een bloedname, werd de dyagnose hyperventilatie uitgesproken (koolzuurgehalte te laag in het bloed).
Als ik het achteraf bekijk was het al een hele tijd daarvoor bezig (opgeblazen gevoel, pijn in rug,...).
Ongeveer 3 maanden geleden heb ik HyperVen aangeschaft. Ik heb tegelijkertijd, een gespecialiseerd onderzoek laten doen, waarbij o.a. het koolzuurgehalte gemeten werd.
De test wees uit dat de klachten voorkwamen zelfs bij een relatief hoog koolzuurgehalte.
Tijdens een provocatietest (snelle inademing), ging het koolzuurgehalte naar omlaag, maar bleef boven 30 %. Volgens de dokter, wees dit niet op een chronische hyperventilatie, maar eerder op een acute (wat ik wel verwonderlijk vond, omwille van de regelmaat van de klachten, die m.i. niet altijd gepaard gaan met snelle of diepe ademhaling).
Uit de test was echter wel gebleken dat de spanning in de schouders tot 4 à 5 maal boven de normale waarde lag (zelfs in rust).
Er werden ademhalings-(gebaseerd op de uitademhaling) en ontspanningsoefeningen gegeven. Tevens werd er afgeraden om HyperVen verder te zetten, omdat de combinatie te verwarrend zou werken.
(Zij waren echter zeker niet tegen de HyperVen methode op zich)
Tijdens de voorbije maanden merk ik lichte verbetering op sommige vlakken, maar heb ik bijvoorbeeld s'nachts meer last van hyperventilatie.
Hebt u hier ervaring mee (schouderspanning)?
Heeft het zin om HyperVen terug op te starten?
HyperVen
Re: lich. stress(schouderspanning)
09 February 2004 11:11
Hallo Chris,

De schouderspanning lijkt mij een uiting van stress. Mogelijk zijn meerdere van jouw klachten meer een stressuiting dan een een uiting van hyperventilatie. Als de tests uitgewezen hebben dat je geen last (meer) hebt van chronische hyperventilatie, is behandeling met HyperVen niet (meer) nodig. Mogelijk heb je door het doen van de therapie met HyperVen je hyperventilatie al voor het grootste gedeelte opgelost! Ik ben eigenlijk heel erg benieuwd naar jouw voortgangsgrafiek. Daarin kan ik zien hoe jouw CO2 tolerantie zich ontwikkeld heeft. Het is interessant om te zien wanneer je met HyperVen begonnen bent en wanneer je de tests hebt gedaan. Zou je mij jouw grafiek willen e-mailen?

Voor jou lijkt het mij belangrijk om tijd te gaan stoppen in het vinden van goede ontspanningsoefeningen. Hiervoor komen yoga, meditatie, sporten en dergelijke voor in aanmerking. Ook zou je jouw werk- en thuissituatie kunnen analyseren om te kijken welke stressfactoren er allemaal zijn. Misschien kan je daar ook zaken verbeteren / veranderen...

Chris, veel beterschap met de klachten en kijk maar of je de grafiek wilt opsturen.

Rob Gravesteijn
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Chris
Re: lich. stress(schouderspanning)
09 February 2004 15:39
Allereerst bedankt voor uw antwoord!

Ik gebruikte HyperVen ongeveer een 20 tal dagen toen ik de tests onderging (ben er daarna mee gestopt)

Het gem. van de eerste sessie was 70,6. Het gemm. van de laatste sessie was 88sec.

Bij de tests ging men er van uit dat het niet om chr. hyp ging, gezien de koolzuurwaarden hoog bleven. Men vermeldde er wel bij dat het om een verhoogde gevoeligheid voor de ingeademde lucht zou kunnen gaan (gezien de klachten optraden bij relatief hoge waarden, en fel verergerden bij de provocatietest.

De oefeningen die ik gekregen heb, zijn de oefeningen ter bestrijding van chr. hyp, gecombineerd met relax. oefeningen.

Het is echter wel vreemd dat ik regelmatig veel klachten heb die beschreven staan bij chr. hyperventilatie (droge mond, gespannenheid in de borstkas, moeilijke vertering, duizeligheid, slapeloosheid,...)
Ook na het sporten (voor zover ik dat nog doe) wordt ik duizelig.

Zijn er nog personen die bovenstaande herkennen.

Met dank voor de info en veel succes met het forum.

Chris.
Marco
Re: lich. stress(schouderspanning)
23 February 2004 19:54
Hallo Chris,

Dat van die schouderspanning ken ik wel. Momenteel loop ik nog bij de fysiotherapeut om de nek en schouders weer wat losser te krijgen. Dit is overigens al een aantal maanden.

Zelf ben ik nu 2 weken gestopt met de therapie en voel ook nog wel dat ik er nog niet helemaal ben. Ik voel vaak ook dat wanneer ik tijdens het werk druk ben, ik wat meer spieren in mijn lichaam aanspan. IK voel gelukkig geen stress, maar het lijkt wel of ik mij meer focus op bepaalde dingen.

Jammer dat je de therapie niet tot het eind hebt afgemaakt, dan was ik wel benieuwd hoe je je dan gevoeld zou hebben. Ik zou graag ook met meerdere mensen het eind van de therapie willen evalueren.

In ieder geval veel succes met je genezing!

Sterkte en groetjes

Marco

Meer weten over het HyperVen programma?