[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

cafeine en nicotine

Gepost door Annelies 
Annelies
cafeine en nicotine
02 April 2004 18:00
Wat is jullie mening, ervaring met nicotine en cafeine?
Ben benieuwd naar jullie reacties.
Annelies
Anita
Re: cafeine en nicotine
02 April 2004 19:05
Hoi Annelies,

Ik drink niet zo vaak koffie meer sinds ik stress- en hyperventilatie klachten heb want ik word er erg druk en gespannen van. Nu ik zwanger ben vind ik het ook niet meer echt lekker.

Ik denk niet dat nicotine een directe invoed heeft op hyperventilatie (misschien zeg ik dit omdat ik zelf rook - nu ik zwanger ben heel weinig-) maar dat het wel scheelt voor je algemene conditie en longinhoud.

Ik denk dat rokers en zware koffiedrinkers (of cola) niet zo hoog komen met hun gemiddelde als niet-gebruikers en dat het langer duurt voordat er resultaat is van HyperVen.
Jenny
Re: cafeine en nicotine
03 April 2004 16:56
Hoi Annelies.

Ik ben destijds overgegaan naar het drinken van caffeine vrije koffie. Maar dat zat denk ik meer tussen mijn oren dan dat ik werkelijk het idee had dat het op dat moment nodig was. Ik drink momenteel trouwens weer gewone koffie.
Ergens heb ik al eens verteld dat ik in het begin vrijwel met alles in de hyper schoot en dus ook hartkloppingen kreeg. Daardoor verloor ik veel lef voor dingen.
Maar het voordeel van het hebben van hyperventilatie is wel dat het mij van een jaren lange rookverslaving heeft afgeholpen.
Ik kan je dus niet vertellen of het concreet aan ons gezamenlijk probleem bijdraagt, maar
ik heb er geen spijt van.
HyperVen
Re: cafeine en nicotine
04 April 2004 11:18
Er zit een groot verschil in de effecten van nicotine en cafeïne op hyperventilatie. Met name cafeïne is een stof die het ademcentrum aanzet tot verhoogde activiteit. Bij overmatig gebruik kan cafeïne zelfs leiden tot het complete hyperventilatie syndroom met alles erop en eraan. Voor mensen die al last hebben van hyperventilatie is het belangrijk om voorzichtig te zijn met dingen waar cafeïne in zit, zoals koffie, chocolademelk, sommige medicijnen, bepaalde sportdrankjes, enz. Dat wil niet zeggen dat je geen koffie moet drinken, maar wees er wel wat behoudend mee. Een paar bakkies per dag is geen enkel probleem. Je kunt overigens met het programma HyperVen heel goed bepalen hoeveel koffie je kunt drinken. Je kunt het aan de grafiek van de trials zien. Probeer maar eens een sessie te doen zonder eerst koffie te drinken en een sessie te doen nadat je wel veel koffie op hebt. Je kan dan zien hoeveel invloed de koffie uitoefent...

Roken heeft niet direct invloed op het ademcentrum, maar wel op de longblaasjes. In de longblaasjes wordt de zuurstof en kooldioxide uitgewisseld. Door het verstoppend effect van roken op de longblaasjes, wordt de gaswisseling hierdoor moeizamer. Daardoor kunnen mensen sneller gaan ademhalen...! In die zijn kan roken dus ook negatief werken. Een ander aspect van roken is dat bij intensief inhaleren en het daarna uitblazen van de rook, er ook veel kooldioxide wordt uitgeblazen. Daarmee kan roken in sommige gevallen worden beschouwd als een vorm van HyperVentileren...

Resumerend: wees voorzichtig met cafeïnehoudende stoffen. En wat roken betreft, tja, naast de effecten die ik hierboven al heb beschreven weten we allemaal waar roken nog meer toe kan leiden...

Rob
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.

Meer weten over het HyperVen programma?