[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

Duizeligheid.

Gepost door Helena 
Helena
Duizeligheid.
11 May 2004 12:03
Hallo allemaal

Ik ben een meid van 24 jaar. Heb in mn jeugd 3 hele nare traumatische dingen meegmaakt.
Nu ben ik wel in een rustige omgeving terecht gekomen in mn leven. Ik lijd aan een hoge bloeddruk waarvan lichamelijk geen oorzaken/'>oorzaak voor te vinden is, waarschijnlijk door de traumas die ik heb meegemaakt. Ik slik hier al een tijd medicijnen voor. Heb een 24 uur meting gemaakt en die was perfect, heb dus een witte jas bloeddruk.

3 maanden geleden zat ik in de auto met mn schoonvader. Hij kent onze auto niet zo best en daarom schakelde hij heel stroef, ik ging dus de hele tijd met mn hoofd heen en weer, de whiplash beweging zal maar zeggen. Tijdens die rit, gingen we over drempels en het was heel druk dus steeds remmen rijden, remmen rijden. Na zo'n 20 minuten kreeg ik 2 klappen in mn achter hoofd vanuit mn nek. Het was echt heel angtaanjagend. Mn handen en benen begonnen ineens helemaal te trillen en ik werd helemaal bang. Ik wilde zo snel mogenlijk naar huis. Thuis gekomen, trilde ik helemaal en was een beetje benauwd. Ik wist helemaal niet wat er mis was met me. In die week had ik best veel drop gegeten en chips. Maar ik voelde me nog steeds niet goed. Ik belde de weekend arts en het bleek dat ik bij haar een extreem hoge bloedruk had, ze had me nog medicijnen gegeven en had ze dus niet moeten doen. Na 2 dagen te hebben geslikt kreeg ik plots een zeer hoge pols, ik viel bijna flauw, wij naar het ziekenhuis, een hartfilmpje, bloeddruk gemeten was allemaal prima OK.
Maar ik voelde daarna nog steeds niet lekker in mn vel. Toen ik bij de huisarts kwam zei ze tegen me dat ik HP had en gaf me kalmeringsmiddelen, die ik heb geweigerd in te nemen.
Daarna stuurde ze me naar de neuroloog, die kon ook niets vinden lichamelijks, heeft trouwens helemaal geen scans gemaakt, alleen lichamelijk onderzoek verricht, alles was OK en ik moet dus van de neuroloog nu naar de mensendieck.
Meestal last van: ( ongeveer een uur na wakker worden)
- duizeligheid de hele dag door
- onzeker gevoel in mn benen en handen
- bekneld gevoel op de borst, alsof ik niet goed kan ademen
- angs in de winkel om faluw te vallen
- als ik in liggende postitie ben dan gaat het ademhalen beter
- ik heb niet het idee dat ik te snel ademhaal of verkeerd
- geen concentratie
Mijn vraag is dus: Heb ik gewoon chronische hyperventilatie en kun je nou de hele dag duizelig zijn daarvan? Als je 13 keer per minuut ademhaalt, kun je dan nog steeds HyperVentileren? Kun je in een staande houding sneller HyperVentleren dan zittend of liggend? Raakt nu die buffer in je lichaan na maanden op, of is dat accut bij verkeerd ademhalen? Heeft het veel zin om naar een mensendieck te gaan?

Ik hoop ondanks mijn lang verhaal, toch een antwoord te krijgen.

Ik wens iedereen die te kampen heeft met HP veel sterkte toe!

Groetjes van Helena

HyperVen
Re: Duizeligheid.
11 May 2004 17:29
Hallo Helena,

Dat is een heel verhaal waarin wij HyperVentilanten zich heel goed in herkennen.... Jouw klachtenlijstje duidt heel sterk op hyperventilatie alhoewel de neuroloog zich er wel wat makkelijk af heeft gemaakt door geen echte scans te maken. Maar zo vergaat het zo velen met hyperventilatie...

In antwoord op jouw vragen het volgende:

Heb ik gewoon chronische hyperventilatie en kun je nou de hele dag duizelig zijn daarvan?

Het lijkt er inderdaad sterk op dat je last hebt van hyperventilatie. Eventueel kan je dat specifiek laten onderzoeken (zie de site in de sectie "medisch/onderzoek" voor meer info over dit onderwerp. Doordat door chronische hyperventilatie de bloedvaten continue vernauwd zijn, krijgen de hersenen te weinig bloedvoorziening. Dit leidt tot een gevoel van duizeligheid / flauwvallen. Dat kan inderdaad de hele dag aanwezig zijn.


Als je 13 keer per minuut ademhaalt, kun je dan nog steeds HyperVentileren?

De (juiste) ademfrequentie is voor iedereen verschillend. Factoren die hierbij van belang zijn, zijn lichaamsbouw, geslacht, gewicht, lengte, longvolume, conditie en nog een aantal andere (zoals de instelling van het ademcentrum!). Dus er is geen richtlijn van 13 x per minuut waarbij je dan op juiste frequentie zou ademhalen. Dat kan dus juist te snel zijn. Het punt is dat de juiste ademfrequentie per persoon wordt bepaald door de instelling van het ademcentrum in combinatie met de zuurgraad van het bloed. Is die zuurgraad optimaal (doordat het ademcentrum dat zo in stand houdt!), dan adem je (onder normale omstandigheden) vanzelf in de juiste frequentie... De essentie is dus om het ademcentrum zo ingesteld te krijgen, dat automatisch de optimale zuurgraad in het bloed wordt gehandhaafd en je dus altijd op de juiste frequentie ademhaalt.

Kun je in een staande houding sneller HyperVentileren dan zittend of liggend?

Dat hoeft helemaal niet. Als de hyperventilatie al chronisch is geworden, maakt het weinig uit of je zit, staat of ligt. In alle situaties kan je last krijgen van de klachten. Dit is bij iedereen verschillend. Veel mensen krijgen last in de fobische situaties, andere terwijl ze rustig zitten voor de TV of soms ook in de slaap tijdens (angstige) dromen.

Raakt nu die buffer in je lichaam na maanden op, of is dat acuut bij verkeerd ademhalen?

Buffers raken pas op na maanden lang HyperVentileren (meestal na zo'n half jaar continue hyperventilatie). Die buffers zijn er juist voor om het lichaam te beschermen tegen hyperventilatie. Onder normale omstandigheden HyperVentileren we tijdens spannende situaties (we moeten vechten of vluchten). Het lichaam wordt voorbereid op de actie die komen gaat: er is veel zuurstof nodig dus wordt de ademhaling versneld. Door de versnelde ademhaling raken we teveel kooldioxide kwijt, maar de buffers beschermen ons tegen de effecten hiervan. Omdat in de normale situatie hyperventilatie altijd maar van korte duur is (op zijn hoogst een paar uur), kunnen na de hyperventilatie de buffers weer worden aagevuld. In onze gestresste maatschappij echter, gaan we HyperVentileren door stress, angsten die niet weggaan. We krijgen nauwelijks de kans om bij te komen of we zitten alweer in die spannende situaties. In de loop van een aantal maanden worden de buffers opgebruikt. Op het kritieke moment (de buffers zijn op en het bloed wordt voor het eerst alkalisch, knijpen de bloedvaten dicht. Er ontstaan heftige klachten: we raken in paniek. Door de verhoogde angst gaan we nog erger HyperVentileren. De klachten nemen nog meer toe! Er is sprake van de eerste hyperventilatie aanval. Hierna worden we geconfronteerd met het feit dat de buffers op zijn en we allerlei klachten ervaren. We gaan naar de dokter die niks kan vinden en zegt dat het zenuwen zijn. Maar we weten dat er iets mis is, maar niet wat!! Dus ontwikkelen we angsten voor ziektes (hypochondrische angsten). We zijn ziek, maar weten niet wat. De ziekte wordt nog erger... Je ziet hoe gemeen het syndroom van de chronische hyperventilatie is!

Heeft het veel zin om naar een mensendieck te gaan?

Dat heeft zin, omdat zij je kunnen leren om op de juiste manier te gaan ademhalen (buikademhaling i.p.v. borstademhaling). Daarnaast kunnen ze je leren omgaan met de klachten en daarmee de koppeling angst - hyperventilatie losmaken. Maar (helaas moet ik zeggen) zal deze therapie van Mensendieck niet de instelling van het ademcentrum veranderen. Daarvoor moet je echt de therapie met het programma HyperVen gaan doen. Je kunt op deze site veel uitleg, ervaringen en lotgenoten vinden die je nog veel meer kunnen helpen met hyperventilatie en hoe ermee om te gaan en ervan af te komen. Ik wens je van harte beterschap toe en hoop dat je nu beter begrijpt wat hyperventilatie precies is.

Rob Gravesteijn
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.
Helena
Re: Duizeligheid.
12 May 2004 13:44
Hoi Rob,

Ik vind het heel fijn dat je me hebt terug gemaild en ik moet zeggen dat ik er echt veel aan heb gehad.
Ik ben vanmorgen naar de dokter geweest en ik heb een urine test laten doen en die bleek dus alkalisch te zijn(8). Mijn neuroloog heeft trouwens wel in zijn brief gezet dat hij denkt dat het om de hyperventilatiesyndroom gaat en angs en paniekaanvallen. Dus daar heb ik dan nog een bevestiging van. Ik hyperventileer dus chronisch. Het is dus wel fijn om nu te weten wat je precies hebt en dat je daar aan moet gaan werken. Ik zal zeker de HyperVen in de toekomst gaan proberen.
FF nog een vraagje: Kan HyperVen schadelijk zijn op ten duur, en ik lees dat veel mensen het een zware therapie vinden?

Hartstikke bedankt nog!

Groetjes Helena
Niels
Re: Duizeligheid.
12 May 2004 15:45
Hoi Helena

Ik ben 25 jaar en ik heb ook meerdere traumatische ervaringen gehad. Ik weet nu ongeveer 2 jaar, dat ik al ongeveer 7 jaar last heb van hyperventilatie. Eerst wilde ik niks weten van medicijnen of therapieën, want ik kon het zelf wel, dacht ik. Nadat ik 3 maanden geleden helemaal instortte, ben ik begonnen met HyperVen. Ik ben nu 2 maanden bezig en ik vind de therapie wel zwaar, maar niet ondoenbaar. Ik heb ondervonden, dat 1 dag hyperventilatie veel zwaarder is, dan 4 maanden HyperVennen. Ik heb mijn hyperventilatie te lang verwaarloosd en daar heb ik heel veel spijt van. Ik heb één tip voor je: Schaf het HyperVenprogramma aan. Verwaarloos je hyperventilatie niet en neem je leven zo snel mogelijk weer in eigen handen.

Heel veel succes, wijsheid en beterschap.

Groet Niels.
Annelies
Re: Duizeligheid.
12 May 2004 18:17
Hoi Niels,
Ik ben het helemaal met je eens!
Annelies
Helena
Re: Duizeligheid.
13 May 2004 03:02
Beste Niels,

Ik vind het echt sneu dat je ook meerdere nare traumatische ervaringen hebt gehad. Ik moet wel zeggen dat als ik nu terug denk aan een paar jaar terug, naar mijn klachten ik ook eigenlijk al een hele lange tijd hyperventilatie heb, zonder het zelf in de gaten te hebben! Ik was gewoon erg verbaasd toen ik hoorde en las wat het precies inhield en dat het eigenlijk je hele leven kan gaan beheersen. Ik slik gelukkig geen medicijnen (kalmeeringsmiddelen), probeer het gewoon nog zelf tegen te vechten. Ik vind het goed van je dat je toch nog ondanks alles hulp hebt aanvaard, want ik zie dat er dus toch geen ander uitweg is dan het gewoon maar bij neer te leggen. Loop wel al een geregelde tijd bij een psycholoog en dat gaat wel redelijk, al ik wel dus soms me zo beroerd voel door die hyperventilatie dat ik helemaal niet naar buiten kan! Ben gestopt met werken, en ga me nu dus volledig concentreren op het genezen van mijn hyperventilatie. Ik ga binnenkort de HyperVen bestellen.

Ik wens jou ook veel sterkte en succes met je therapie!

Groetjes Helena
Niels
Re: Duizeligheid.
13 May 2004 09:52
Hoi Helena en Annelies

Dank je wel voor jullie reactie.

Helena, je hebt helemaal gelijk, dat je naar een psychiater gaat. Een psychiater kan je een heel eind verder helpen, maar het echte probleem (de instelling van je ademcentrum) kan hij/zij niet aanpakken. Daar heb je echt HyperVen voor nodig. Ik heb trouwens geen aandeel in dit programma. Als jij het programma aanschaf, dan krijg ik géén geld of wat dan ook. Het enige wat ik krijg is een gevoel van geluk, omdat er weer iemand begonnen is met het genezen van hyperventilatie. Ik wil gewoon graag, dat iedereen van zijn hyperventilatie af kan komen, want het is echt een vervelende en vooral onderschatte ziekte. Heb je de artikelen op deze site gelezen? Zo niet doe dat dan even, want het heeft mij echt geholpen met het begrijpen, wat hyperventilatie is en wat het met je doet.

Heel veel succes, wijsheid en beterschap.

Niels

Meer weten over het HyperVen programma?