[email protected]

HyperVen website

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilation

roken en chv

Gepost door Marja 
Marja
roken en chv
14 August 2004 04:21
Ik heb van mijn 15e tot 26e jaar veel gerookt.
Zoekend naar de oorzaken/'>oorzaak van mijn chronische hyperventilatie, kom ik er niet uit als ik blijf zoeken in een psychologisch probleem. Ik las in het downloaddocument op deze site dat roken kan leiden tot chronische hyperventilatie.
Zijn er veel niet-(ex)rokers met chronische hyperventilatie die dit kunnen ontzenuwen?

Zal het ziektebeeld nu uiteindelijk vanzelf verdwijnen, of moet ik dan heeeel erg veel geduld hebben?
HyperVen
Re: roken en chv
14 August 2004 10:55
Hallo Marja,

Roken kan leiden tot chronische hyperventilatie als er te diep en te snel wordt geinhaleerd. Door dat jaren lang te doen kan je idd chronische hyperventilatie ontwikkelen. chronische hyperventilatie verdwijnt meestal niet vanzelf, sterker nog, het wordt vaak erger zolang mensen niet begrijpen wat er aan de hand is. Sommige mensen kunnen na jaren lange ellende soms wel iets verbeteren omdat ze psychologisch zichzelf een houding aanleren van "ik geloof het wel" Daardoor wordt de vicieuze cirkel van angst - hyperventilatie - angst -hyperventilatie - enz. ontkoppeld. Heel langzaam kan dan het ademcentrum een betere instelling krijgen. Soms komen ze dan op een nivo waar de klachten zich net niet meer manifesteren. Maar echte draagkracht hebben ze niet, omdat er niet voldoende buffer is om bij stress-situaties het CO2 verlies te corrigeren.

Rob Gravesteijn
HyperVen

Antwoorden die door HyperVen worden verstrekt, worden zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. De antwoorden zijn gebaseerd op ervaringsdeskundigheid en kunnen niet worden beschouwd als vervanging van een consult, een behandeling bij een arts of medische informatie.

Meer weten over het HyperVen programma?